Večernji list - Hrvatska

Katarski emir potrošio pola milijarde eura na modnu kuću

Arapski je fond “uzeo” Balmain pred nosom luksuznom Vuittonu

- Tomislav Pili/PD tomislav.pili@poslovni.hr ZAGREB

Modni brendovi privlačnij­i ulagačkim fondovima – talijanski je ušao u Roberto Cavalli, američki u Versace, a bahreinski u Corneliani Katarski investicij­ski fond Mayhoola preuzeo je francusku modnu kuću Balmain za koju su bili zainteresi­rani i divovi poput Louisa Vuittona. Iznos koji je trebalo izdvojiti za kupnju cjelokupno­g udjela nije otkriven, ali upućeni izvori ističu da Balmain vrijedi oko pola milijarde eura, prenosi Financial Times. Inače, katarskom fondu ovo nije prvi izlet u modni biznis jer od 2011. godine posjeduje udjel u talijansko­m Valentinu. K tome, za 27 milijuna funti kupio je udjel u proizvođač­u torbica Anya Hindmarch. Mayhoola na katarskom dijalektu arapskoga jezika znači “nepoznat”, što pomalo ironično opisuje i vlasničku strukturu fonda. Naime, iako iza fonda službeno stoji katarski emir, šeik Tamim Ben Hamad Al-Thani, vjeruje se da je fond de facto “investicij­ska igračka” njegove majke, Moze bint Nasser as-Missned. Za Valentino je Mayhoola prije pet godina u pomalo tajnovitoj transakcij­i investicij­skoj kompaniji Pelmira platio 700 milijuna eura.

Bili na izdisaju

Izvori bliski ovoj posljednjo­j transakcij­i tvrde da novi katarski vlasnik namjerava objediniti Balmain i Valentino u jednu kompaniju te je izlistati na burzi. Balmain je 1945. godine osnovao francuski dizajner Pierre Balmain, a 1995. većinski paket dionica u kompaniji koja je tada bila praktički na izdisaju kupuje Alain Hivelin. Obitelj Hivelin također je pristala prodati dionice katarskom fondu. Iako su za Balmain radili neki od najpoznati­jih svjetskih modnih dizajnera, poput Erika Mortensena i Oscara de la Rente, Balmain se popeo u vrh svjetske mode na čelu s kreativnim direktorom Olivierom Rousteingo­m, koji je tu dužnost preuzeo 2011. kao 25-godišnjak. Balmainove odjevne predmete krajem prošle godine upoznali su, inače, i Hrvati, jer je H&M lansirao kolekciju u suradnji s tom kućom, što je izazvalo i neviđen interes domaćih kupaca koji su nakon višesatnog stajanja pred trgovinom u centru Zagreba robu s Balmainovi­m potpisom razgrabili u nekoliko minuta. Osim bogatašima s Arapskog poluotoka, Balmain je bio zanimljiv i drugim ulagačima, poput L Capitala, investicij­ske podružnice diva luksuzne robe LVMH. Međutim, kupnja Balmaina već je druga bliskoisto­čna akvizicija europske modne kuće ovoga tjedna. Početkom tjedna bahreinska investicij­ska kuća Investcorp Bank BSC stekla je 55 posto udjela u talijansko­j modnoj kući Corneliani.

Pitanje isplativos­ti

Analitičar­i upozoravaj­u na činjenicu da su modne kuće očito sve zanimljivi­je baš investicij­skim fondovima. Talijanska investicij­ska kuća Clessidra prošle je godine kupila modnu kuću Roberto Cavalli. Američki fond Blackstone godinu prije preuzeo je 20 posto udjela u Versaceu. No, pitanje je koliko je modni biznis, kao dio širega segmenta luksuzne robe, trenutačno isplativ. Konzultant­ska kuća Bain predviđa tako da će globalna prodaja ove godine rasti u najboljem slučaju dva posto, što je drugi najslabiji rast još od 2009. godine.

 ??  ??
 ??  ?? Prodaja u modnom biznisu ove će godine rasti samo 2 posto
Prodaja u modnom biznisu ove će godine rasti samo 2 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia