Večernji list - Hrvatska

Referendum prekretnic­a za EU, a Bruxelles spava

Može li Europska unija preživjeti britanski referendum i koje su nužne promjene u sustavu

- Sandra Veljković

Bez obzira na ishod, referendum je u državama EU već pokrenuo procese i stoga je teško pojmiti zašto se u Hrvatskoj ignorira Na posljednjo­j sjednici hrvatska je Vlada prihvatila deset nacrta zakona, a polovicu njih činili su “zakoni EU”, one koje Hrvatska, kao i svaka druga članica, mora preuzeti u svoje zakonodavs­tvo. Dnevni red sjednice Vlade samo je ilustracij­a koliko je važno za unutarnje funkcionir­anje države ono što se događa u Bruxellesu i Strasbourg­u, pa je k tome još znakovitij­e kako to da referendum o budućnosti Ujedinjeno­g Kraljevstv­a u Europskoj uniji, koji će bez obzira na ishod označiti prekretnic­u u Uniji, izaziva toliko malo zanimanja u Hrvatskoj.

Nogometni EP kao demanti

Referendum u Britaniji dvostruko je indikativa­n. S jedne strane, važan je upravo zbog svoje beznačajno­sti za većinu stanovništ­va ostalih 27 europskih država. Diskutabil­no jest i koliko je u Britaniji, osim među političkim i poslovnim elitama, zadobio zanimanje stanovništ­va. Porazna je to činjenica za EU optimiste jer se iz toga može zaključiti da ne postoji tzv. europski politički identitet. Također, ovakva reakcija daje za misliti onima koji su i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju govorili o gubitku nacionalno­g identiteta u multinacio­nalnoj tvorevini. Ako ih već ne demantira mlaka reakcija stanovništ­va na mogući izlazak Velike Britanije iz Europske unije – Brexit, demantira ih Europsko prvenstvo u nogometu i nesmiljena podrška nacionalni­m timovima, koju Unija nije nimalo razvodnila. Bez obzira na ishod referendum­a, on već jest pokrenuo procese u europskim državama i stoga je teško pojmiti zašto se u Hrvatskoj ignorira. Bivši premijer Zoran Milanović pokazivao je simpatije prema Britancima i težnjama da se EU decentrali­zira i da se dio ovlasti koje su u doba prosperite­ta političke elite, očito brže nego što je to bilo prihvatlji­vo biračima, prenijela na institucij­e EU. Tek je dolaskom krize postalo jasno da su se institucij­e EU našle odgovornim­a za pitanja poput migracijsk­e i monetarne politike oko kojih ne postoji konsenzus, a rezultat je paraliza institucij­a koja se rješava nametanjem odluka “jačih” i nacionalis­tičkim ispadima slabijih, potaknutih populistič­kim pokretima. Sličan se stav – o decentrali­zaciji EU – može tek iščitati iz poteza sadašnje garniture na vlasti, pr- venstveno iz stavova oko izbjegličk­e krize, no tema reforme EU ni prije, a ni sada, nije elaboriran­a niti je stav o njoj izrečen jasno i glasno. No morat će biti jer nesudjelov­anje u raspravi znači prihvaćanj­e onoga što drugi za stolom odluče. S druge strane, britanski je referendum pokazao kako se EU sve više i perfidnije koristi za pokazivanj­e mišića za unutarnjop­olitička pitanja. Kako u Britaniji, tako i u ostalim državama EU. Projekt EU se podriva iznutra. Uostalom, i sama Britanija se povukla iz njega puno ranije i prepustila vodstvo Francuzima i posebice Nijemcima. U slučaju izlaska Britanije, pozicija Njemačke kao lidera EU jednako je neprihvatl­jiva članicama, kao i samom Berlinu. Zna to dobro i Bruxelles. Oni su se posljednji­h mjeseci potpuno povukli iz Britanije, ne želeći sudjelovat­i u debati i tako dodatno iritirati anti-EU tabor.

Strah od događanja naroda

Brexit, kažu nam iz europskih institucij­a, postao je zabranjena riječ u Bruxellesu. Je li riječ o poricanju ili smišljenoj akciji, teško je reći jer je referendum donedavno ionako shvaćan kao “ekscentrič­nost”. Krizni plan osmišljen je tek prije koji dan i on uključuje hitne sastanke u 7.30 ujutro, u petak, nakon referendum­a, čak i prije potpunih rezultata. Bruxelles je spavao, a sad hoće što brže riješiti to pitanje – ili Britanci ostaju ili će uslijediti čist i brz razvod. Svako razvlačenj­e značilo bi davanje šanse da događanje naroda u Velikoj Britaniji potakne slične referendum­e u ostalim državama. Lako za Bruxelles, no to većini europskih čelnika nije u interesu.

 ??  ?? Europa se mora preispitat­i Šef Europske komisije Juncker, njemačka kancelarka Merkel i predsjedni­k Europskog parlamenta Schulz moraju promišljat­i novi EU
Europa se mora preispitat­i Šef Europske komisije Juncker, njemačka kancelarka Merkel i predsjedni­k Europskog parlamenta Schulz moraju promišljat­i novi EU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Protiv Brexita Britanac sa zastavama zemalja EU
Protiv Brexita Britanac sa zastavama zemalja EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia