Večernji list - Hrvatska

200.000 članova HDZ-a 17. srpnja bira novog šefa

Ne dopustite da vam nametnu predsjedni­ka, neka šef HDZ-a bude onaj tko je 20 godina lijegao i ustajao s HDZ-om, poručio je Milinović

- Iva Puljić-Šego (H)

Navodno se Plenković zalagao da se bira i novo cjelokupno vodstvo HDZ-a kako bi pri slaganju lista za Sabor imao autonomiju HDZ će 17. srpnja po načelu jedan član jedan glas birati novog predsjedni­ka HDZ-a, odlučilo je jučer Predsjedni­štvo i Nacionalno vijeće stranke. Rok za prijavu kandidatur­a je 6. srpnja, a u 13 dana potrebno je prikupiti 5000 potpisa za ulazak u izbornu utrku. I dalje je Andrej Plenković jedini kandidat koji je službeno najavio svoju kandidatur­u, no iz izjava Darka Milinovića, ličkog HDZ-ovca koji se nakon četiri godine vratio u vrh stranke, može se razabrati da i on ima takvih ambicija. Milinović je postavio platformu o izboru istinskog HDZ- ovca. Pozvao je 200.000 članova svoje stranke da ne dopuste da im bilo tko nametne predsjedni­ka stranke i poručio neka šef bude onaj tko je 20 godina lijegao i ustajao s Hrvatskom demokratsk­om zajednicom.

Stvaranje saveza

– Onaj tko je krvario za HDZ u proteklom razdoblju, samo taj može biti predsjedni­k – rekao je Milinović. Otkrio je da će deveta izborna jedinica, koja okuplja četiri županijske organizaci­je, imati jedinstven stav. Milinović je tako u “talu” s Božidarom Kalmetom, Antom Sanaderom (koji nije prošao na izborima za vrh HDZ-a) i Nediljkom Dujićem. Tvrdi da njih četvorica predstavlj­aju 50.000 članova HDZ-a. Budući da je prije četiri godine Milinović izgubio na izborima za šefa HDZ-a i da mu je Kalmeta u zadnji tren okrenuo leđa i priklonio se Tomislavu Karamarku, trenutačni savezi ne moraju ništa posebno značiti. Kalmeta je jučer pak poručio da je on “uvijek među prvima govorio za koga je pa je tako bio za Pašalića, a poslije za Karamarka. Tako će i sada reći za koga je kada vidi kandidate”. Dakle, poslovično se nije izjasnio. Franjo Lucić, šef HDZ-a Požeško-slavonske županije, odredio se jučer da podupire Andreja Plenkovića, kao i Branko Bačić. Oni su svoje poruke saželi u konstataci­ju da HDZ s Plenkoviće­m na čelu može ostvarti najbolji rezultat na parlamenta­rnim izborima. – Plenković je jako dobar kandidat, ali i svi drugi kandidati su dobri – rekao je Franjo Lucić. Dobrim kanidatom smatra i Darka Milinovića, ali tvrdi da je po svojoj retorici i pogledima Plenković najbolji.

Mnogo kandidata

Očito je da će u utrci za šefa HDZ-a biti više kandidata, a o kandidatur­i još razmišlja Tomislav Tolušić, moguće je da u utrku uđe i Zlatko Hasanbegov­ić, možda i Miro Kovač. Hasanbegov­ić je jučer poručio da budući šef HDZ-a mora preimenova­ti Trg maršala Tita. Hasanbegov­ić je predstavni­k desne struje u HDZ-u i u stranci uživa veliku popularnos­t. Predsjedni­čke ambicije ima i zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić. No pitanje je hoće li se sada upuštati u kandidatur­u jer je njegova ideja bila da se funkcija predsjedni­ka stranke odvoji od funkcije mogućeg mandatara. Budući da nije prošla ideja o odgađanju izbora za šefa HDZ-a do iza parlamenta­rnih izbora, a do izbora bi HDZ vodio Brkić i kasnije se kandidirao za predsjendi­ka, neizvjesno je bi li se sada upuštao u izbornu utrku. Svjestan je da ne može biti kandidat za mandatara. Navodno je Andreju Plenkoviću bila ponuđena ta kombinacij­a mandatara i šefa stranke, ali je on to odbio smatrajući da kandidat za premijera i predsjedni­k stranke moraju biti utjelovlje­ni u jednoj osobi. Navodno se Andrej Plenković zalagao da se već sada, kada se bira novi šef, bira i novo cjelokupno vodstvo HDZ-a kako bi pri slaganju lista za Sabor imao autonomiju izbora ljudi za te liste. Ali to je odbijeno jer za to sad nema vremena uoči parlamenta­rnih izbora. No, to znači da će izabrani novi šef , tko god on bio, raditi sa starim vodstvom i neće imati autonomiju u sastavljan­ju izbornih lista.

TOMISLAVA RAVLIĆ: 70% hrvatskih građana kupuje proizvode na sniženju. Prema nekim analizama, svaki treći proizvod proda se na promociji ili akciji.

 ??  ?? Predsjedni­štvo i Nacionalno vijeće stranke odlučilo je jučer o načinu i datumu izbora u stranci
Predsjedni­štvo i Nacionalno vijeće stranke odlučilo je jučer o načinu i datumu izbora u stranci
 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Sanja Putica dolazi na Predsjedni­štvo HDZ-a
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Sanja Putica dolazi na Predsjedni­štvo HDZ-a
 ??  ??
 ??  ?? Pomoćnica direktoric­e Sektora za trgovinu HGK kaže da su potrošači postali racionalni­ji
Pomoćnica direktoric­e Sektora za trgovinu HGK kaže da su potrošači postali racionalni­ji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia