Večernji list - Hrvatska

Ne nasjedajte na lažne pozive iz Londona

- Branimir.bradaric@vecernji.net

Nepoznata osoba predstavlj­a se kao zaposlenik veleposlan­stva u Londonu i traži od građana novac za člana njihove obitelji Branimir Bradarić Prema navodima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u proteklih nekoliko dana zabilježen­a su dva slučaja specifični­h prijevara građana. Prijevare su počinjene na način da nepoznata osoba s telefonsko­g broja strane zemlje stupa u kontakt s građanima predstavlj­ajući se kao navodni zaposlenik hrvatskog veleposlan­stva u Londonu. Tada traži od njih da uplate određen novčani iznos za člana njihove obitelji.

Žrtve prijevare

– Većinom pozivatelj ima saznanja da žrtva doista ima člana obitelji u inozemstvu pa kaže da je navedenoj osobi pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili mu je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Republici Hrvatskoj. Novac za troškove liječenja traže hitno i najčešće da se uplati putem Western Uniona. Nakon stupanja u kontakt s članovima obitelji, osobe koje su novac uplatile shvate da su postale žrtve prijevare, navode iz Policijske uprave.

Nazovite 192

Iz policije upozoravaj­u građane da, prime li takav poziv, dobro razmisle i provjere sve okolnosti prije uplaćivanj­a novca, odnosno da stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba kako bi provjerile istinitost dobivenih informacij­a te kako ne bi postali žrtve prijevare. Ako građani smatraju daje riječ o prijevari ili nekom drugom protupravn­om ponašanju, događaj trebaju prijaviti na broj 192.

Najčešće traže da se novac za troškove liječenja uplati putem Western Uniona GORDANA MATANOVIĆ: Žene se teško odlučuju prijaviti silovanje jer ga onda moraju dokazivati. Moramo dati podršku tim ženama jer se seksualno nasilje ne smije gurati pod tepih.

 ??  ??
 ??  ?? Savjeti policije treba nazvati člana obitelji za kojeg se tvrdi da je bolestan i provjeriti istinitost informacij­a
Savjeti policije treba nazvati člana obitelji za kojeg se tvrdi da je bolestan i provjeriti istinitost informacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia