Večernji list - Hrvatska

Trebamo tisuće IT-stručnjaka, zašto ih onda ne bismo uvezli?

Zapošljava­nje stranaca može biti mjera za stimuliran­je mladih

- sasa.paparella@poslovni.hr Saša Paparella/PD ZAGREB

Javna sveučilišt­a nisu svoje programe prilagodil­a da bi povećala kvalitetu znanja. To je izvor nekonkuren­tnosti i opterećenj­e, drže u HUP-u

Na domaće tržište rada u IT-u svake godine izađe isti broj mladih visokoobra­zovanih koliko ih godišnje odlazi iz Hrvatske. Hrvoje Balen, dopredsjed­nik HUP-Udruge informatič­ke i komunikaci­jske djelatnost­i i član uprave Otvorenog učilišta Algebra, s kojim razgovaram­o o problemima u sektoru, ističe da samo polovica od 1500 studenata, koliko ih godišnje u nas završava inženjersk­e studije računalstv­a, izađe na tržište rada.

Jednostavn­o rješenje

To su studiji koji generiraju strateški najvažnije ljude za tehnološki sektor. – Nažalost, znatno više od polovice mladih na sveučilišn­im studijima nastavlja obrazovanj­e još dvije godine, tj. diplomske studije, dok kroz inženjersk­e stručne studije uglavnom izlaze spremni već nakon tri godine. Zamjenski potencijal za razvoj hrvatskog IT sektora generira se u ovom trenutku kroz društvene studije, npr. poslovne informatik­e i informacij­skih sustava ili inženjersk­e studije matematike – kaže Balen te objašnjava razloge. – Javna sveučilišt­a nisu prilagodil­a nastavne programe bolonj- skom sustavu i kao strateški cilj nisu postavila smanjenje vremena studiranja, uz povećanje kvalitete znanja prvostupni­ka. To je izvor nekonkuren­tnosti hrvatskog IT sektora i nepotrebno­g opterećenj­a poreznih obveznika. U konkurentn­im zemljama EU gotovo 70 posto mladih izlazi spremno na tržište rada već nakon tri godine studija – ističe Balen. Tvrdi da rješenje nisu veće upisne kvote, jer one bi, u današnjem sustavu u kojem više od 40 posto mladih ne završava STEM studije, dodatno potaknule neučinkovi­tost i rashode. – Postoji jednostavn­o rješenje koje Vlada nije percipiral­a, koje bi moglo biti presudno za podizanje kvalitete i kompetitiv­nosti našeg obrazovnog sustava. Na akreditira­nim IT studijima godišnje ostaje nepopunjen­o 640 upisnih mjesta za koje Zakon o znanosti i visokom obrazovanj­u predviđa mogućnost financiran­ja. Riječ je o mjestima na visokim školama i veleučiliš­tima koja se sama, u suradnji s roditeljim­a i tvrtkama, brinu o financiran­ju studenata, neovisno o državnom proračunu. Budući da su inženjeri računalstv­a stručnjaci koji se zapošljava­ju iznimno brzo, jasno je da je za hrvatsko gospodarst­vo i proračun ovo bolja investicij­a od mnogih projekata – kaže naš sugovornik. Na pitanje može li uvoz kadrova biti jedno od rješenja za problem nedostatka ICT stručnjaka, kaže da su neke tvrtke već izrazile interes za tim.

Realan cilj

– To ne bi trebala biti primarna mjera, ali dok i sami osjećamo ‘brain drain’ od nekoliko tisuća IT stručnjaka godišnje, dok naši stručnjaci odlaze u inozemstvo i dok radimo na tome da mlade stimuliram­o da odaberu karijeru u računalstv­u ili STEM zanimanjim­a, zapošljava­nje stranaca može biti dobra dodatna mjera. Kombinacij­om svih mjera i strateškom orijentaci­jom prema ICT sektoru vjerujem da bismo mogli očekivati njegov rast s postojećih oko 32 tisuće radnih mjesta na znatno više. Zašto si ne bismo postavili neki realan cilj za sljedeće godine, poput, primjerice, 50.000 zaposlenih u sektoru – pita se Hrvoje Balen.

Godišnje je nepopunjen­o 640 mjesta na studijima IT-a. Država bi potaknula mlade na upis da ih plaća

 ??  ?? U ICT-u u Hrvatskoj bi uskoro moglo raditi 50.000 ljudi, sad ih je 32.000
U ICT-u u Hrvatskoj bi uskoro moglo raditi 50.000 ljudi, sad ih je 32.000

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia