Večernji list - Hrvatska

Odlučio je reći zbogom nakon Eura, ali neka vrpcu skine tek u Parizu

Zlatan Ibrahimovi­ć od Švedske se oprostio porazom, Darijo je zaslužio trijumf

- Ozren Maršić

Nakon najave o povlačenju Srna je prionuo treningu kao nikada do sada kako bi na svom oproštajno­m turniru bio na najvišem nivou ozren.maršić@vecernji.net Veliki Zlatan Ibrahimovi­ć stao je pred navijače, skinuo vrpcu s ruke... Suza u oku, završio je s igranjem za Švedsku... Naklon do poda za sve... A jedan drugi kapetan još uvijek drži vrpcu oko ruke, i on se oprašta od reprezenta­cije nakon Eura.

Igra turnir života

Hrvatski kapetan Darijo Srna igra svoje posljednje veliko natjecanje, s 34 godine na leđima odlučio je kazati “dosta”. – Da, nakon Eura se opraštam od reprezenta­cije – kazao je Srna prije nekoliko mjeseci. Tog trenutka prionuo je treningu, radio kao nikada kako bi bio na najvišem mogućem nivou. I kada se pogledaju sve tri utakmice Hrvatske, Srna je naš broj jedan. Modrić je briljirao protiv Češke, Rakitić protiv Turske, Perišić protiv Španjolske, Ćorluka je standardan, pravi stožerni igrač obrane, ali Srna je top. Klasa koja ne posustaje, u sve tri utakmice bio je na samom vrhu, bio je onaj Srna koji je prije šest godina izabran u najbolju momčad Lige prvaka. Među deset je najboljih ocijenjeni­h igrača Eura, a na listi onih koji centriraju s boka na drugom je mjestu. Ispred njega samo je Dimitri Payet, ali treba napomenuti da je on čisto ofenzivno orijentira­n. Srna prvo obavi sve poslove u obrani pa onda jurne u napad. – Tek sad vidimo koliko će nam nedostajat­i – zavapio je jedan kolega. Njegova tragedija, očeva smrt za koju je doznao nakon utakmice s Turskom, senzibiliz­irala je javnost, reprezenta­ciju još više zbližila, nekako stisnula. A tek ona slika kada je ostao sam ispred navijačke tribine nakon utakmice sa Španjolsko­m. Odjekivalo je “Darijo Srna”, a on se naklonio. Ili one njegove suze uoči utakmice s Češkom dok je svirala himna. – Otac je rekao da moram ovo prvenstvo odigrati do kraja, to je njegova želja – objašnjava­o je Srna. Uvijek pun života, ideje, vica, motor Hrvatske i na terenu i izvan njega. On je taj koji drži ritam pozitive u “kockastom” dresu. Srna je kroz cijelu reprezenta­tivnu karijeru u svakoj utakmici, pa i kad su mu znali predbaciva­ti da je pao u formi, davao sve od sebe.

Zaslužio je suze radosnice

To mu nitko ne može oduzeti. – Darijo je prije svega veliki čovjek, ljudina – kazat će vam svi oni koji ga dobro poznaju. Kao novinar gledao sam ga još od kadetskih dana, pratio njegovu prvu seniorsku utakmicu za Hajduk, odradio s njim prvi intervju, pratio ga na potpisivan­ju ugovora za Šahtar. Iza nas je na desetke razgovora, od njegova debija za Hrvatsku pa preko velikih natjecanja do trenutka kada je postao kapetan... Pet puta razgovaral­i smo u Donjecku, koji je postao njegov drugi dom. – Srna je ovdje treći čovjek po važnosti, ispred njega su samo predsjedni­k države i predsjedni­k Šahtara – napisao sam jednom kada su se na njegov automobil, dok smo se vozili Donjeckom, počeli bacati navijači. Obožavan tip velikog srca koji ima vremena za “velike i male”. Ali, uvijek će ostati u sjećanju one njegove suze nakon Beča 2008. godine i najtužnije­g sportskog hrvatskog trenutka u povijesti. Taj grč na licu Darija Srne proganja me već osam godina, tada je igrao briljantno, baš kao i sada na svom reprezenta­tivnom kraju. Zaslužio je opet suze na licu, ali ovaj put radosnice, suze zbog velikog trenutka Hrvatske. Ima snage za to... Neka ta kapetanska vrpca bude što dulje na njegovoj ruci, neka je skine u Parizu... Jedan velikan je otišao, ispao u prvom krugu, a naš velikan još uvijek je tu. Darijo Srna ili kako na jednoj reklami piše uz njegovo ime “Srce kojem nema ravna”.

Kroz cijelu karijeru, pa kada mu i nije išlo najbolje, na terenu je davao sve od sebe Na jednoj reklami uz njegovo je ime natpis koji govori sve: “Srce kojem nema ravna”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia