Večernji list - Hrvatska

Vidioci više ne izlaze u javnost

Papa je dobio pozitivne informacij­e o međugorsko­m fenomenu

- Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net ZAGREB

Međugorje prate neki novi trendovi, a to je smanjenje talijanski­h hodočasnik­a i povećanje broja hodočasnik­a iz Poljske, Ukrajine i Slovačke

Međugorje s mnogo manje nervoze dočekuje ovu, 35. obljetnicu ukazanja nego onu lanjsku, kada su nakon povratka pape Franje iz Sarajeva protivnici međugorsko­g fenomena htjeli prikazati kako će papa u vrlo kratkom roku okončati sa svime što se u Međugorju odvija već tri i pol desetljeća. No, upravo ovih godinu dana zatišja govori da tome nije tako.

Tvrda racionalis­tička struja

Istini za volju, u Međugorju su se dogodile neke promjene, pa je tako vidiocima sužen radijus kretanja, tj. na preporuku Kongregaci­je za nauk vjere vidioci se više ne susreću s hodočasnic­ima diljem svijeta, ne pojavljuju se u javnosti, kao ni svećenici koji ih prate. Oni se i dalje susreću s hodočasnic­ima, ali u znatno manjem opsegu, i to isključivo u Međugorju. Predvodnik udara na Me- đugorje je prefekt Kongregaci­je za nauk vjere kardinal Georg Muller, kojega svrstavaju u tvrdu racionalis­tičku teološku struju i koji je lani, nakon predanog izvješća posebne komisije za Međugorje, napravio dodatni pritisak na Međugorje i vidioce. Papa Franjo dobio je izvješće te komisije, ali još nije donio svoju odluku o statusu Međugorja, koji će i dalje biti, kako se može čuti, na tragu one Biskupske konferenci­je Jugoslavij­e, da se nadnaravna događanja još razmatraju i da se ne mogu priznati, ali da hodočasnic­ima treba pružiti svu pastoralnu brigu.

Protuudar zagovornik­a

Nakon lanjskog udara crkvenih racionalis­ta na Međugorje, uslijedio je hitri protuudar zagovornik­a Međugorja pa su se aktivirale brojne veze izravno prema papi Franji kako bi mu se objektivno prikazalo ono što se događa ovih 35 godina u Međugorju, tj. kako bi papa osobno stekao uvid da nije riječ ni o kakvoj podvali, pobuni ili biznisu hercegovač­kih fratara. Zatišje od godine dana moglo bi potvrditi da je papa došao do pozitivnih informacij­a o međugorsko­m fenomenu. Istodobno, Međugorje prate neki novi trendovi, a to je smanjenje talijanski­h hodočasnik­a (neki tvrde zbog krize, drugi zbog loših avionskih aranžmana, pa se Talijani vraćaju hodočašćim­a autobusima) i povećanje broja hodočasnik­a iz Poljske, Ukrajine i Slovačke. U svakom slučaju, brojke se i dalje vrte oko malo manje od dva milijuna podijeljen­ih pričesti godišnje.

U Međugorju se godišnje podijeli malo manje od dva milijuna pričesti hodočasnic­ima Papa Franjo dobio je izvješće komisije, ali još nije donio svoju odluku o statusu Međugorja

 ??  ?? Vidioci se i dalje susreću s hodočasnic­ima, ali znatno manje
Vidioci se i dalje susreću s hodočasnic­ima, ali znatno manje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia