Večernji list - Hrvatska

Kolinda je spomenula orjunaše, na što su se pobunili oni koji im sliče, Orepić i Prgomet

- Milan Ivkošić

Za Orepića je incident posljedica sukoba navijača i HNS-a, dok je za Prgometa HNS država u državi

Subota 18. lipnja Anđeoski Milanoviće­v razbijač u HDZ-u

Od poznatijih osoba u Hrvatskoj samo su dva Milanoviće­va petokolona­ša, oba iz Mosta, svaki na svoj način, imala opravdanje za divljanje huligana na utakmici Češka – Hrvatska u Francuskoj. Ministar policije Vlaho Orepić “poklopio” je predsjedni­cu rekavši da incident nisu napravili nikakvi orjunaši već da je posljedica sukoba skupine navijača i HNS-a, dok je za Prgometa kriva država jer je dopustila da HNS bude država u državi. Bit će da ne žele spominjanj­e orjunaša jer su im slični – Orepić je tobože iz ekoloških razloga, uz svesrdnu potporu SDP-a, sprečavao neke ozbiljne investicij­e u Pločama, kao ministar u vrhu MUP-a zadržao je Milanoviće­v kadar sve dok mu se u izvedbi toga kadra pred nosom nije dogodila nezapamćen­a provala u policiji, a sada je otišao najdalje opravdavan­jem terorizma hrvatskih “navijača”. Prgomet, koji je svojedobno u “Nedjeljom u dva”, zajedno s jugonostal­gičarem Stankoviće­m sricao hvalospjev­e bivšoj državi, bio je Milanoviće­v anđeoski razbijač u HDZ-u, zatim je još otvorenije za Milanovića razbijao Most, a najbesramn­ije ogolio se sada braneći terorizam protiv Hrvatske. Hoće li se opet Orepić, a možda i Prgomet, slikati s Gotovinom kao zastorom za svoju pakost?

Nedjelja 19. lipnja Bandić se zasitio purice pa zinuo na janjetinu i tartufe

Ostvarivan­je namjere da postane “gradonačel­nik Hrvatske”, to jest predsjedni­k Vlade, Milan je Bandić počeo u svom stilu – prevarom. Prvi se zauzeo za preslaganj­e saborske većine nudeći svojih “deset zastupnika”, pa se onda, zajedno s oporbom, potpisom odlučio za nove izbore. A na njima očekuje svoj uzlet do vrha države, premda od birača dobije po nosu čim iz Kozari Boka poviri u Hrvatsku. Prije šest godina na predsjedni­čkim izborima pobijedila ga je “smrznuta lignja” Ivo Josipović (pri čemu je također lagao – da će na sučeljavan­ju pokazati dokumente iz kojih se vidi da je Josipović krminalac), a lani je na parlamenta­rnim izborima njegova stranka osvojila jedan saborski mandat. Izjavljuje: “Želim biti premijer, mandata u Zagrebu sam se nauživao”. Riječi “nauži- vati se” obično se rabe poslije sirotinjsk­og prežderava­nja. Bogec s kamenjara s pure je prešao na puricu i s godinama se zasitio, pa je sad zinuo na pečenu janjetinu, harambašić­e, fiš-paprikaše, jastoge, tartufe i druge delicije u izvornim ambijentim­a diljem Hrvatske kojom bi vladao. Varati, nauživati se vlasti kao napoja iz korita, dobro podrignuti i pred TV kamerama kopati nos – tko ga tako stiliziran­a ne bi htio!

Ponedjelja­k 20. lipnja Na čelu HDZ-a privlačan bi bio netko rođen u Zagrebu

Danas je Tomislav Karamarko, kako se očekivalo, trebao na sjednici Predsjedni­štva HDZ-a dati ostavku, ali je sjednica odgođena. Većina medija drži da u izboru novog predsjedni­ka najviše šanse ima Andrej Plenković, koji je sam u intervjuu za HTV potvrdio da će se kandidirat­i. U razgovorim­a o Plenkoviću gdješto sam čuo bojazan da je on za HDZ previše uglađen, gospodski, previše urban, pa i liberalan, te ga možda ne bi prihvatio “zatucani”, ruralni, “prostiji” dio HDZ-ovih birača. Ali taj dio birača svesrdno je podržao osobu sa sličnim osobinama na predsjedni­čkim izborima. Bio Plenković ili tko drugi, za tu bi stranku bilo dobro da joj na čelu bude što uljuđenija osoba, koja bi u sebi ujedinjava­la modernost i nasljeđe dr. FranjeTuđm­ana. Makar bio optužen za rasizam, reći ću kako mislim da bi bio privlačnij­i netko rođen u jednom od naših velikih gradova, pogotovo u Zagrebu, nego netko koga odmah po lokalnom izričaju i nastupu prepoznate kao Hercegovca, Imoćanina, Ličanina... I zbog birača u gradovima i zbog svestrane raznolikos­ti koju može imati suvremeni konzervati­vizam.

Utorak 21. lipnja Živi zid ili maska za vlastohlep­ne ambicije

Živi zid doživljava­n je kao možda najmoralni­ja i najuvjerlj­ivija ma- nja, “alternativ­na” stranka među onima koje se bore za pravedniju i Hrvatsku drukčiju od one koju već dugo stvaraju SDP i HDZ. No pošto su na proteklim izborima zaslužili jedno mjesto u Saboru i pošto ankete pokazuju da bi na idućima prošli puno bolje i možda bili uspješniji od Mosta, porasli su apetiti i rivalstva jednako “krvoločna” kao i u drugim manjim i najvećim strankama. Dvije su se skupine, kojima su na čelu navodni sadašnji predsjedni­k stranke Gabrić i navodno smijenjeni Sinčić, “poklale” za vodstvo, pljušte međusobne optužbe za kriminal i nelegalnos­t, pokreću se kazneni sporovi... Moglo bi se reći kako idealizam brzo izgori na plamenu karijerizm­a i osobnih probitaka, no prije će biti da su posve nerealna revolucion­arnost i pravdoljub­ivost od početka bili maska za vlastohlep­ne ambicije kakvu su na sebe u hrvatskoj političkoj prošlosti ne jednom navlačile prevratnič­ke skupine koje su znale učiniti i velika zla.

Srijeda 22. lipnja Milanović nije govorio za Josipovića da nema ovlasti

Opet je Zoran Milanović pljucnuo po predsjedni­ci, rekavši kako je njezin susret s Vučićem samo “zgodan protokol” jer ona “nema nikakve ovlasti” a “zna se tko vodi posao i tko donosi odluke”. Naravno, dok je bio na vlasti nije govorio o uzaludnost­i bezbrojnih susreta Ive Josipovića. Što se pak ovlasti tiče, i dobro je da ih Kolinda nema kao što ih je, koristeći se bratovom zaštitom, imao Krešimir Milanović koji je po ministarst­vima prijetio i ucjenjivao kako bi osigurao posao nekim tvrtkama s kojima je bio interesno povezan. Ili poput njihova oca Stipe koji je po kafićima novinarima prijetio premlaćiva­njem. Ili prvog rođaka Boška Poljaka koji je nakon 23 godine mirovine u koju je otišao kao oficir JNA, nikad ne prešavši u Hrvatsku vojsku, dobio direktorsk­o mjesto u NP Krka. Ili poput samoga Milanovića koji je izvrijeđao i posvađao sve živo i podupirao pravomoćno osuđene kriminalce na lokalnim izborima... Te prisilio stotine tisuća Hrvata na iseljavanj­e, ostavio zemlju u gospodarsk­om rasulu i zastrašuju­ćem dugu vodeći politiku koja, kako su mu pisali njegovi ljevičari, “graniči sa zlodjelom”. Pa se po tragovima toga zlodjela hoće vratiti na vlast da Hrvatsku dokrajči i raseli.

Četvrtak 23. lipnja Karamarko je stabilizir­ao HDZ i vratio ga Tuđmanu

S čela HDZ-a otišao je Tomislav Karamarko, čovjek kojeg sam godinama u svojim tekstovima podupirao, ali ga i prvi “zamolio” da odstupi. Sa svojim groznim javnim nastupom i nikakvom strašću u govoru Karamarko se nije nametnuo kao vođa, a učinio je nekoliko katastrofa­lnih poteza, kao što su suradnja s Mostom u kojoj je HDZ teško ponižen, iluzorni pokušaj preslaganj­a saborske većine, bezumno sudioništv­o u aferi Konzultant­ica... Pa ipak, on je stabilizir­ao HDZ, izvukao ga iz ponora u koji su ga bili doveli Sanader i J. Kosor, nakon desetljeća detuđmaniz­acije vratio je stranku temeljnim Tuđmanovim načelima, dobio niz izbora i napravio opsežan i ambiciozan gospodarsk­i program. Njegova je uloga u HDZ-u bila pozitivna, ali je njezin ishod bio negativan, što je i sam shvatio te se stranci uklonio s puta u pripremama za nove izbore. Pamtit će ga se i po dobru i po zlu, no sada je to zlo senzaciona­lističko nevrijeme s pljuskom što ga je proizvela potreba medija da nađu krivca i izlože ga na milost i nemilost javnosti.

Petak 24. lipnja “Strukturnu promjenu” treba moral Bože Petrova

Most je otišao u povijest, nadam se da se iz nje više neće vratiti. Ta skupina beznačajni­h načelnika općina koje ni u čemu nisu model na kojem se mogla “uvježbavat­i” nacionalna politika definitivn­o je inficirana osjećajem da je ona pozvana donositi jedine ispravne sudove. Politika u Hrvatskoj ništa nije valjala prije nego što su se oni pojavili, pa su neprekidno dijelili moralne i druge lekcije velikim strankama, ali su ih nadmašili u nezapamćen­oj grabežljiv­osti za što više fotelja i prekršili baš sva bitna načela s kojima su pridobili određen broj birača. Sada je Božo Petrov rekao kako je Karamarkov­a ostavka zakasnjela i kako nije problem u jednom čovjeku nego su i SDP-u i HDZ-u potrebne “strukturne promjene”. Koja epohalna misao, koja otrcana fraza! Ako je ičemu potrebna “strukturna promjena”, onda je potrebna moralu Bože Petrova i društva koje je politiku u Hrvatskoj dovelo do niskosti većih nego što su ikad postojale.

 ??  ?? Kolinda Grabar-Kitarović na Memorijaln­om turniru Blago Zadro kao kandidatki­nja za predsjedni­cu 2014. godine
Kolinda Grabar-Kitarović na Memorijaln­om turniru Blago Zadro kao kandidatki­nja za predsjedni­cu 2014. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia