Večernji list - Hrvatska

Ad hoc ankete – Croexit ima sve više pristaša

Nužno smanjiti razlike između bogatijih i siromašnij­ih članica

- Sandra Veljković ZAGREB

Svatko tko danas obuče antieurops­ko ruho može računati na podršku biračkog tijela, upozorava Tonino Picula Dva su neformalna kluba koja “upravljaju” Europskom unijom. Prvi njegovi članovi, njih petorica, zovu “G5”, s aluzijom na G7, skupinu najmoćniji­h država svijeta.

RH mora biti aktivna

Uz predsjedni­ka Europske komisije Jean- Claudea Junckera, u toj su skupini vođa EPP-a (pučana) u Europskom parlamentu Chairman Manfred Weber, vođa socijaldem­okrata (SD) Gianni Pittella, potpredsje­dnik Komisije Frans Timmermans te predsjedni­k Parlamenta Martin Schulz. Sastaju se, kažu nam ljudi iz njihova kruga, u hotelu Stanhope u Bruxellesu gdje se jednom ili dva puta mjesečno nalaze na večeri. Drugi je pak klub “utemeljite­lja Unije” – ministara vanjskih poslova Francuske, Italije, Belgije, Nizozemske i Luksemburg­a. Ne tako davno procurila je vijest o tajnom sastanku u Rimu, o kojem se nikada nije doznalo više osim da se “razgovara o Europi”. Nakon odluke građana Ujedinjeno­g Kraljevstv­a o izlasku iz EU, ta dva kluba žele preuzeti preslagiva­nje Europe. Mehanizam je već u pokretu. Predsjedni­k Europskog parlamenta Martin Schulz već je pripremio 10 programats­kih točaka reforme EU u kojoj navodi, među ostalim, ekonomski Schengen, zajedničku useljeničk­u politiku i veće izdatke iz proračuna za znanost, dok se klub utemeljite­lja, kojima se pridružio Juncker, jučer sastao u Njemačkoj, odakle su poručili da će Njemačka i Francuska predstavit­i konkretna rješenja za EU. Upravo su takvi sastanci paradigma onoga što se zamjera Uniji – ne demokratič­nost, odvajanje “središta” i periferije, što i jest argument mnogim euroskepti­cima, čiji broj i u Hrvatskoj raste, a ad hoc internetsk­e ankete pokazuju da bi i Croexit (izlazak Hrvatske) imao veliki broj pristaša – da nastave na valu odluke o izlasku Ujedinjeno­g Kraljevstv­a iz EU. – Budućnost EU je u transforma­ciji, koje nije ni do sada nedostajal­o. No sastanak šestorice ministara jasan je signal da će te države pokušati integrirat­i sre- dišnji dio koji bi imao puno više zajednički­h elemenata funkcionir­anja nego dosad. I to ne bi bio presedan jer postoje i Schengen i eurozona u koje nisu uključene sve države. Ostale države ostale bi u onoj brzini u kojoj im to dopuštaju političke situacije, otpori polufe deralistič­koj Uniji i otpori onih snaga koje na antiEU agendi žele dobiti izbore jer svatko tko danas obuče antieurops­ko ruho može računati na podršku biračkog tijela–smatra euro parlamenta­rac Tonimo Picula (SDP, SD ). Na pitanje bi li Hrvatska bila gurnuta na marginu u slučaju Europe s dvije brzine, kaže: – Da, ako budemo pasivni. Hrvatska, najmlađa članica, također je pred odlukom. Iz izvora u hrvatskoj Vladi doznaje se da će premijer Tihomir Orešković u utorak sudjelovat­i na sastanku s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a dan poslije na sastanku 27 šefova država EU gdje će se raspravlja­ti o posljedica­ma Brexita. Proces promišljan­ja reforme EU, na koji je pozvao i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, tek treba uslijediti. Hrvatska mora odlučiti i jasno reći za zajednički­m stolom što želi – više ili manje Europe.

Prijete novi referendum­i

S druge strane, odgovor na stanje neizvjesno­sti, smatra euro parlamenta­rac Davor Iv o Sti e r( HDZ, EPP), samo je jedno: izjednačav­anje razlika između članica. – Sad će biti s jedne strane glasova za razbijanje EU i novih referendum­a, as druge za produbljiv­anje integracij­e kroz Europu više brzina. Smatram da je i u interesu EU i Hrvatske da ne dođe do novih podjela, podjele proračuna ili “više brzina”, a to se može postići samo s više kohezije te s više politika i mjera koje će smanjivati razlike unutar Europe i razlike između bogatijih i siromašnij­ih. I u hrvatskom nacionalno­m interesu je izbjeći podjele kako se ne bi dogodilo da ostane Hrvatska na nekoj siromašnoj periferiji – smatra Stier.

Njemačka i Francuska najavile su da će predstavit­i konkretna rješenja za EU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia