Večernji list - Hrvatska

Mamić odlaskom u Al Nassr ne bježi od zakona, S. Arabija ga može izručiti

Sve to što se događalo oko moje obitelji, posebice s kćeri, potaknulo me na odlazak, kaže Zoran

- predrag.jurisic@vecernji.net Predrag Jurišić ZAGREB

“Sustav je pokazao svoje manjkavost­i. Takve sankcije šalju poruku da nam je i dalje važno tko si i čiji si”, stoji u priopćenju udruge B.a.B.e. Na kraju je podlegao emocijama. Na oproštajno­m druženju s novinarima u Maksimiru, prije odlaska u Al Nassr, nije mu bilo lako. – Uh... Jako mi je teško, ali procijenio sam da je sad to najbolje rješenje za moju obitelj i mene. Posljednji događaj oko moje kćeri prelio je čašu i odlučio sam otići – rekao je Zoran Mamić i dodao: – Imao sam tešku godinu, ali uspio sam, zajedno sa sjajnim stručnim stožerom, sve “izgurati” na vrlo dobar način. Ne mislim da ne bih mogao nastaviti dobro raditi, ali zbog svega što se događalo s mojom obitelji, posebno zadnjih tjedan dana, ne bih bio miran “u glavi” i zato sam odlučio otići – ponudio je Mamić razlog odlaska iz Maksimira.

Međunarodn­a tjeralica

Podsjetimo: kći Zorana Mamića, Nina (23), završila je u pritvoru nakon što je bila prijavljen­a policiji zbog prijetećih poruka bivšem dečku i njegovoj majci. To su objavili gotovo svi mediji, a Udruga za ženska prava B.a.B.e ocijenila je kako je novinarska etika zakazala. “Ovdje je čitav sustav pokazao svoje manjkavost­i, a svi sudionici u procesu su pretjerali. Ovakvo izricanje sankcija šalje poruku da je u ovom društvu i dalje važno tko si i čiji si”, kaže se, uz ostalo, u priopćenju koje jasno aludira na to da neka druga djevojka, zbog toga, ne bi završila u pritvoru i na naslovnica­ma. Ali, prezime Ma- mić ovaj je put bilo uteg. Baš kao što je sve ovo postalo prevelik uteg Zoranu Mamiću i pokušat će mir potražiti izvan Hrvatske. I odmah naglasimo: po hrvatskim zakonima, Mamić može otići na rad u inozemstvo iako je protiv njega podignuta optužnica. I sve dok se bude pridržavao uvjeta pod kojima je, uz jamčevinu, pušten iz istražnog zatvora, može živjeti i raditi gdje želi. Pozove li ga sud na raspravu, mora se odazvati, odnosno opravdati nedolazak. Ne opravda li izostanak ili se neopravdan­o ne odazove na sudsku raspravu, tada se jamstvo može ukinuti. U tom slučaju iznos jamstva uplaćuje se državi, a okrivljeni­ku se određuje istražni zatvor i raspisuje se međunarodn­a tjeralica. Pa iako Hrvatska nema potpisan ugovor sa Saudijskom Arabijom o izručenju, to se izručenje može tražiti (u načelu se i prihvaća) na osnovi potpisanog Protokola o uspostavi diplomatsk­ih odnosa. Dakle, Mamić nije u Saudijsku Arabiju pobjegao pred pravosuđem, jer postoje instrument­i za njegovo izručenje.

Plavi su na prekretnic­i

Međutim, Zoranov odlazak nedvojbeno označava kraj najuspješn­ijeg razdoblja u klupskoj povijesti! Kao trener je u posljednje tri sezone na plavoj klupi osvojio šest trofeja, vodio je Dinamo dva puta u skupini Europske lige, jednom i u Ligi prvaka. Mamić je u Dinamu, kao igrač, sportski direktor i trener, osvojio ukupno 22 trofeja, a posljednji­h 11 nedodirlji­vih godina u Prvoj HNL dovoljno govori o uspješnost­i... – Došao sam nastaviti tamo gdje je Zoran stao – rekao je na predstavlj­anju Mamićev nasljednik Zlatko Kranjčar. Trebat će Cici mnogo znanja, ali i sreće, da nastavi tom stazom. Jer, Dinamo je sad na prekretnic­i, ništa više nije kao prije, a i Zdravko Mamić, u ulozi savjetnika, više nije “unutra” kao prijašnjih godina i vidjet ćemo što donosi nova sezona u Maksimiru.

Imao sam tešku godinu, ali uspio sam, zajedno sa sjajnim stručnim stožerom, sve “izgurati” na vrlo dobar način ZORAN MAMIĆ bivši trener Dinama

 ??  ?? Zlatko Kranjčar vratio se u Maksimir, a Zoran Mamić iz njega je otišao teška srca
Zlatko Kranjčar vratio se u Maksimir, a Zoran Mamić iz njega je otišao teška srca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia