Večernji list - Hrvatska

Švicarska – Poljska

Kakav pogodak Shaqirija, ali Poljaci idu u četvrtfina­le

-

Nogometaši Poljske plasirali su se u četvrtfina­le Europskog prvenstva, i to nakon izvođenja jedanaeste­raca. Poljska je prvi put u povijesti europskih prvenstava izborila četvrtfina­le. Do sada su igrali triput na europskim prvenstvim­a i nijednom nisu uspjeli proći prvi krug, pa čak ni kao domaćini 2012. godine. Na svjetskim prvenstvim­a išlo im je puno bolje. Bili su treći 1974. s generacijo­m Lato, Szarmach, Deyna, Gadocha, te 1982. godine s generacijo­m Boniek, Dziuba, Smolarek... Ostali su i vjerni svojoj tradiciji. Ni na jednom europskom prvenstvu do sada nisu na utakmicama postizali više od jednog pogotka. Ovaj Jakuba Blaszczyko­wskog bio je eto dovoljan za odlazak u produžetke.

Lewandowsk­i bez pogotka

U produžecim­a su čak Švicarci bili bliže drugom pogotku, no ovaj put Shaqiri nije bio tako precizan kao u 82. minuti. Poljaci su se nakon vodstva povukli na svoju polovicu, čekali su da nešto naprave iz polukontri i kontri. Ništa bolje nisu igrali ni u dodatnih 30 minuta. Kao da su bili sigurni da će proći dalje nakon lutrije jedanaeste­raca. U lutriji jedanaeste­raca tragičar je bio novi igrač Arsenala Granit Xhaka, koji je slovio za jednog od najboljih veznjaka na ovom Europskom prvenstvu. Njegov udarac otišao je daleko od desne vratnice poljskog vratara Fabianskog. Zanimljivo je da je od deset izvođača devet igrača bilo precizno te da vratari nisu uspjeli obra- niti nijedan od deset udaraca. Robert Lewandowsk­i, jedan od najboljih europskih napadača, član Bayerna, ni u četvrtoj utakmici na Europskom prvenstvu nije se uspio upisati u listu strijelaca. Ako ništa drugo, barem je uputio prvi udarac u okvir vrata. U prve dvije utakmice u skupini nijednom nije uputio udarac prema vratima Sjeverne Irske, odnosno Njemačke. Tek je protiv Ukrajine uputio jedan udarac, ali pokraj vrata. A po- sljednji put se upisao u strijelce u 17. minuti u susretu protiv Grčke 2012. godine.

40 godina bez pobjede

Utakmica će se pamtiti po sjajnom pogotku škaricama Xherdana Shaqirija. Bio je to pogodak iz 82. minute i sigurno je, zasad, najljepši pogodak Europskog prvenstva. Zanimljivo je da ga je postigao na dan kada je Van Basten postigao onaj čudnovati pogodak iz voleja u finalu protiv reprezenta­cije bivšeg Sovjetskog Saveza (2:0). I to je bio prvi pogodak Švicarske na ovom EP-u koji nije postignut nakon izvođenja udarca s kuta. Ovo je bila četvrta utakmica u St. Étienneu koja je završila neodlučeno. U prethodne tri Slovačka i Engleska odigrale su 0:0, Hrvatska i Češka 2:2, a Portugal i Island završili su 1:1. Švicarska čak 40 godina ne zna za slavlje nad Poljacima. U svibnju 1976. godine uspjeli su zadnji put pobijediti u prijateljs­koj utakmici (2:1).

 ??  ?? Slavlje Poljaka. Nakon izvođenja jedanaeste­raca plasirali su se u povijesno četvrtfina­le na EP-u
Slavlje Poljaka. Nakon izvođenja jedanaeste­raca plasirali su se u povijesno četvrtfina­le na EP-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia