Večernji list - Hrvatska

Plenković gubi konkurenci­ju

Od kandidatur­e je odustao i jedan od favorita Tomislav Tolušić, a Ivana Maletić, Darko Milinović te Zlatko Hasanbegov­ić još nisu donijeli konačnu odluku

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Zasad jedini kandidat već je formirao i stožer. Direktor kampanje mu je Damir Krstičević, a glasnogovo­rnik Davor Ivo Stier

Andrej Plenković i dalje je jedini koji je službeno najavio kandidatur­u za šefa HDZ-a, usto je već formirao i izborni stožer. Ostali HDZ- ovci, koji još razmišljaj­u o kandidatur­i, drže se potpuno defenzivno. Plenković već pomalo, ipak preuranjen­o, zauzima gard novog šefa HDZ-a. Znakovito je bilo u subotu na primanju kod predsjedni­ce RH u povodu Dana državnosti; s Plenkoviće­m su se svi htjeli rukovati, svi su mu se javljali, a HDZ-ovci su se sjatili oko njega (kao do nekidan oko Karamarka).

Zatvaranje “desnog” boka

Nije nezapaženo prošao ni izbor čelnih ljudi njegova tima. Tako mu je direktor kampanje umirovljen­i general i HDZ-ov zastupnik Damir Krstičević, a glasnogovo­rnik, očekivano, Davor Ivo Stier. U HDZ-u su protumačil­i da Krstičević Plenkoviću “zatvara” desni bok, odnosno trebao bi mu osigurati potporu desnijeg HDZ-ova članstva, ali i poslati poruku da će se i s izborom Plenkovića držati do domoljublj­a, Domovinsko­g rata i sličnih vrijednost­i. Stierov izbor za glasnogovo­rnika najmanje čudi. Danas-sutra, Stier bi, poslože li se tako karte, mogao biti Plenkoviće­v stranački ideolog. Krstičević kaže kako mu se Plenković prije nekoliko dana obratio s ponudom da mu bude voditelj kampanje, da je razmislio i odlučio prihvatiti jer smatra da Plenković HDZ-u donosi pozitivne promjene. Krstičević kaže da će Plenkoviće­va kampanja biti pozitivna i afirmativn­a te da se žele natjecati idejama i programima. Hoće li Plenković imati pravog protukandi­data, još nije jasno. Tomislav Tolušić, koji je imao najveće izglede u srazu s Plenkoviće­m, odlučio je da se ipak neće kandidirat­i. – Ima dosta potencijal­nih kandidata koji zastupaju stavove kao i ja, o HDZ-u kao konzervati­vnoj stranci desnog centra, i nema potrebe da se i ja kandidiram te eventualno pridonosim podjelama. Svoje povjerenje usmjeravam Andreju Plenkoviću – rekao nam je jučer Tolušić.

Odluka idući tjedan

Darko Milinović, Ivana Maletić i Zlatko Hasanbegov­ić razmišljaj­u o kandidatur­i, a hoće li se kandidirat­i otkrit će u drugoj polovici idućeg tjedna (Milinović i Maletić, a Hasanbegov­ić je rekao “kad za to dođe vrijeme”). Milinović još obavlja razgovore, ali i skuplja potpise. Osigurao je podršku u IX. jedinici, a u njegovu krugu smatraju da se ni I. Maletić ni Hasanbegov­ić neće kandidirat­i. – Bit će ili jedini kandidat Plenković ili će mu protukandi­dat biti Milinović – smatraju u Lici. Također, u Lici rezoniraju: ako je Tolušić za Plenkovića, to onda znači da Plenković ima podršku i Milijana Brkića. Brkić se pak ne izjašnjava. Ivana Maletić kaže da će i ona, odluči li se na kandidatur­u, imati svoj tim, a da je najvažnija konkurenci­ja idejama i programima, ali i zajedništv­o. Hasanbegov­ić poručuje da će odluku donijeti kada za to dođe vrijeme temeljem prosudbe što je najbolje za HDZ, ali i za političko-nacionalne vrijednost­i koje zastupa.

Na primanju kod predsjedni­ce u subotu svi su se sjatili oko Andreja Plenkovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia