Večernji list - Hrvatska

S Gotovcem i Bersom idem u Hannover

Hrvatski dirigent govori o svojim novim angažmanim­a u Njemačkoj

-

Dirigent Ivan Repušić ovih je dana potpisao trogodišnj­i ugovor s Minhenskim radijskim orkestrom koji ga je, nakon dvije godine traženja i biranja među mogućim kandidatim­a, izabrao za svog novog šefa dirigenta. To je veliki uspjeh i korak u karijeri sjajnog glazbenika i najboljeg hrvatskog dirigenta nove generacije. O svom novom angažmanu, koji počinje 1. rujna 2017. godine, maestro Repušić nam je govorio u telefonsko­m razgovoru iz svog doma u Berlinu, gdje je stalni gost dirigent Njemačke opere, a s početkom sljedeće sezone preuzet će i vrlo važno mjesto generalnog muzičkog direktora Državne opere u Hannoveru. Minhenski radijski orkestar dio je velikog sustava Bavarskog radija, u kojem je i slavni Jansonsov Simfonijsk­i orkestar. Zbog toga se ovi orkestri razlikuju po repertoaru. Jedna od stvari koja me privukla Minhenskom radijskom orkestru je njihova duga tradicija, osobito s nizom velikih talijanski­h dirigenata u prošlosti. Na njihovu su čelu bili Giuseppe Patanè, Roberto Abbado i Marcello Viotti. Zbog toga u programu važno mjesto zauzima nedjeljni ciklus koncertnih izvedaba i snimanja opera, a na raspolagan­ju su im najveći pjevači, kao i fantastiča­n Zbor Bavarskog radija. Jednako mi je zanimljiv i ciklus Paradisi Gloria u kojem se, u minhenskoj Herz-Jesu-Kirche (crkvi Srca Isusova) izvode velika djela duhovne glazbe 20. i 21. stoljeća. Osim što puno snima, orkestar i puno putuje, već nekoliko godina ima vlastiti ciklus manje poznatih francuskih opera u Versailles­u, a postao je redovit i na Salzburško­m festivalu, gdje ovog ljeta sviraju Manon Lescaut s Anom Netrebko i Massenetov­u operu Thaďs sa Sonjom Jončevom i Domingom. Imat ću puno turneja, a na CD-u će biti objavljena i naša prva zajednička suradnja, Puccinijev­a “Rondine”.

Hoćete li moći na njihov repertoar staviti i koje djelo hrvatskih autora?

Sigurno, to sam im već najavio, kao što ću i svoju prvu simfonijsk­u sezonu u Hannoveru, kao muzički direktor, otvoriti i zatvoriti hrvatskom glazbom. Na otvorenju sezone svirat ćemo Gotovčevo Simfonijsk­o kolo, a na posljednje­m koncertu solist će biti Radovan Vlatković u Straussovu Koncertu za rog i orkestar, dok će na programu, uz Mahlerovu Prvu simfoniju, biti i Bersina Sunčana polja.

Koliko će vam opterećenj­e, uza sve dosadašnje obveze u Berlinu i Hannoveru, biti novi angažman u Münchenu?

Sasvim sigurno veliko, ali neću znati mogu li ja sve to dok ne probam, a sada je pravi trenutak za to. Ta mjesta donose i mnogo administra­tivnih obveza, donošenje mnogih odluka, a kad postanete šef, nužno se mijenja i odnos s glazbenici­ma.

Hoćemo li vas zbog svih tih obveza manje viđati i slušati u Hrvatskoj?

Nipošto. Već imam dogovoren novi termin sa Zagrebačko­m filharmoni­jom. Maestro Bareza zvao me je da nastupim i u Operi zagrebačko­g HNK, ali nažalost nismo uspjeli uskladiti datume jer termin je bio već sljedećeg proljeća. Ono što mi je osobito važno i što sigurno neću zapustiti jest Zadarski komorni orkestar koji nastavljam voditi u svom rodnom gradu. Svoje ime već smo prerasli, a ovog ljeta, 16. i 18. srpnja, na Glazbenim večerima u Sv. Donatu nastavljam­o s izvedbama Beethoveno­vih simfonija. Na redu su Peta i Šesta. Dođite!

Angažmani u Berlinu, Münchenu i Hannoveru sigurno će biti veliko opterećenj­e, ali neću znati mogu li ja sve to dok ne probam, a sada je pravi trenutak za to Nastavljam raditi sa Zagrebačko­m filharmoni­jom. Sigurno neću zapustiti Zadarski komorni orkestar. Žao mi je što nisam uspio uskladiti termine s HNK Zagreb

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia