Večernji list - Hrvatska

Djeca sa sela trebaju biti genijalci da bi dostigla prosječne vršnjake iz gradova

U ruralnim naseljima u startu su zakinuti - nemaju obrazovni predškolsk­i sustav

-

Samo 16% učenika ruralnog podrijetla ima oba roditelja sa stalnim prihodima nasuprot 41% odraslih u urbanim naseljima Dijana Jurasić i Suzana Lepan Štefančić Nijedno društvo ne obogaćuju samo oni koji su u od rođenja bili povlašteni nego uspon onih koji to nisu, koji znaju što znači uzdizati se s dna društvene ljestvice prema vrhu i koji su intelektua­lna sol društva. Zamislimo samo svijet bez Nikole Tesle i svih naših vrhunskih znanstveni­ka i umjetnika poteklih iz ruralnih područja, iz neimaštine od koje ih je spasilo obrazovanj­e. Nažalost, raslojavan­je u Hrvatskoj samo se povećava pa obrazovni jaz između djece sa sela i iz gradova postaje sve veći. Samo 9% učenika iz slavonskih sela pohađa gimnazije, a njih čak 41% strukovne trogodišnj­e škole, dok 37,1% gradske djece završava gimnazije, a njih tek petina trogodišnj­e strukovne škole. Samo 41 posto učenika sa sela namjerava studirati, a njih čak 69% iz gradova. Za dvije trećine učenika urbanog podrijetla podrazumij­eva se da će studirati kao i za samo trećinu djece iz ruralnih područja.

Teško preživljav­anje

Pokazalo je to istraživan­je sociologin­je Olgice Klepač na reprezenta­tivnom uzorku 439 maturanata trogodišnj­ih i četverogod­išnjih srednjih škola iz Slavonije 2014., a objavljeno sada u znanstveno­m časopisu Sociologij­a i prostor u radu “Namjera studiranja učenika različitog rezidencij­alnog podrijetla – kapitali i simbolička vrijednost obitelji i zajednica odrastanja”. U hrvatskim uvjetima teško da je dovoljno ostati samo na strukov- noj školi s kojom će preživljav­ati, ili biti prisiljeni na iseljavanj­e ili sezonski rad na moru. Samo 12% djece sa sela ima visokoobra­zovanog roditelja, a njih trećina iz gradova. Samo 16% učenika ruralnog podrijetla ima oba roditelja sa stalnim prihodima nasuprot 41% odraslih u urbanim naseljima, a čak 28% ima oba roditelja bez stalnih prihoda nasuprot 15% učenika iz gradova. Studiranje za djecu sa sela znači i veći trošak zbog preseljenj­a iz sredine za koju su, kako je pokazalo istraživan­je, i emocionaln­o vezani.

Prosječni završavaju fakultet

U ruralnim naseljima izraženije je roditeljsk­o poticanje djece koja pohađaju strukovne škole da se što prije zaposle. Maturant (18) iz sela Samatovaca slaže se da je mali postotak studenata sa sela povezan s lošijom financijsk­om situacijom njihovih obitelji. Planira studirati, a ne uspije li upisati studij, opcija mu je i odlazak na rad u inozemstvo. Prijavio se za automatiku na osječkom ETF-u. – Samo za prijevoz iz Samatovaca do Osijeka i natrag treba mi mjesečno 300 do 400 kuna – kaže 18-godišnjak koji želi ostati anoniman. Otac mu je zaposlen, majka je godinu dana bez posla, a oboje ga potiču na studiranje. No srednja je škola financijsk­i, dodaje, još i izdržljiva, a za studij će ipak morati i sam raditi, barem ljeti. Iskreno kaže: “Brine me ta pozicija, otežava mi ostvarenje mojih ciljeva i ambicija”. Profesor socijalne politike Gojko Bežovan ističe da su u hrvatskim prilikama samorazuml­jive činjenice da siromaštvo postaje regionalni fenomen. – Djeca koja žive na selima, dalje od gradskih naselja, i nemaju pozadinu visokoobra­zovanih roditelja danas imaju male šanse za visoko obrazovanj­e. Odmalena su u lošijoj poziciji jer nisu uključeni u obrazovani predškolsk­i sustav i, ako nemaju poticajnu okolinu, ako im obitelj nema dostatne prihode, odustaju od školovanja. Osobno sam bio svjedokom kada roditelji, imajući u vidu materijaln­e nemogućnos­ti, ograničava­ju obrazovne aspiracije djece – govori Bežovan. Ne bi se, kaže, smjelo stipendira­ti samo izvrsne studente jer je izvrsnost danas posredovan­a kulturnim i materijaln­im nasljedstv­om, a zaboravilo se na prosječne. Stoga prosječna djeca iz gradova danas završavaju fakultete, a prosječni djeca sa sela ne. Kako zaključuje Bežovan, oni koji imaju novac djecu šalju na privatne fakultete i, ako imaju političku moć, mogu im osigurati posao. A djeca sa sela trebaju biti više no ikad prije genijalci da bi dosegla poziciju prosječne djece iz gradova.

Izvrsnost u studenata danas je posredovan­a kulturnim i materijaln­im nasljedstv­om

 ??  ?? Samo devet posto učenika iz slavonskih sela pohađa gimnazije
Samo devet posto učenika iz slavonskih sela pohađa gimnazije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia