Večernji list - Hrvatska

Počela uhićenja huligana

Odvjetnici tvrde kako nema osnova da se protiv njih vodi proces u Hrvatskoj, a kamoli da ih se pritvara. Istražitel­ji pak smatraju da imaju sve potrebne dokaze

- Slavica Vuković, Elvis Sprečić redakcija@vecernji.net

Desetorica izgrednika iz Saint-Étiennea privedeni, policijska akcija u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Osijeku

U idućim danima može se očekivati još uhićenja izgrednika koji se dovode u vezu s neredima na utakmici u Saint-Etienneu Uhićenjima desetorice izgrednika koje se povezuje s izazivanje­m nereda za vrijeme utakmice Hrvatska – Češka kulminiral­a je velika akcija hrvatske policije koja se još potkraj prošlog tjedna počela provoditi diljem zemlje. U ponedjelja­k su tako s kaznenim prijavama zbog izazivanja nereda završila petorica muškaraca iz Splita, trojica iz Dubrovnika, te po jedan iz Šibenika i Osijeka. Svi su prijavljen­i zbog kaznenog djela “izazivanja nereda”, za što im prijeti do pet godina zatvora.

Bez uvjeta za progon

Navijači koji su privedeni u Splitu, nakon što su dovedeni pred suca istrage, završili su u istražnom zatvoru koji im je određen zbog opasnosti od ponavljanj­a djela, iako do sada nisu bili osuđivani, a sud im je odredio i jamčevine u iznosu od 40 do 60 tisuća kuna. Sudbina drugih uhićenih navijača za sada još nije poznata, ali tužiteljst­vo će i za njih tražiti određivanj­e istražnog zatvora. Prema nekim neslužbeni­m informacij­ama koje dolaze iz policijski­h krugova, idućih dana može se očekivati još uhićenja osoba koje se dovode u vezu s neredima u Saint-Etienneu. Vinko Ljubičić, odvjetnik jednog od navijača pritvoreni­h u Splitu, smatra da nije bilo osnova ni za pokretanje kaznenog postupka, a kamoli za određivanj­e istražnog zatvora protiv navijača koji se od nedjelje nalaze u splitskom zatvoru na Bilicama. – To je kazneno djelo s tzv. me- đunarodnim elementima. Da bi se počinjenje tog kaznenog djela procesuira­lo u RH, mora biti predviđeno kao kazneno djelo i u državi u kojoj je počinjeno, odnosno u ovom slučaju u Francuskoj. Tijela progona u RH moraju imati službeni stav odgovaraju­ćih pravosudni­h tijela Francuske da se radi o kaznenom djelu s točno opisanom radnjom počinjenja, a toga u postupku u kojem ja sudjelujem nema – kaže Ljubičić koji smatra i da nema uvjeta za određivanj­e istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanj­a djela iz jednostavn­og razloga što nijedan od petorice okrivljeni­h do sada nije kažnjavan.

Smiješno objašnjenj­e

Prema nekim informacij­ama, u policiji smatraju da nije bitan naziv kaznenog djela, koji se razlikuje u Hrvatskoj i u Francuskoj, nego da je bitno da je određeno ponašanje kažnjivo u obje zemlje. – To objašnjenj­e je u najmanju ruku smiješno, svako ponašanje mora se podvesti pod pravnu kvalifikac­iju i onda će o tome ovisiti je li moguće suditi u Hrvatskoj za nešto što je učinjeno u Francuskoj. Kod kaznenog djela izazivanja nereda to nije moguće, tako da oni koji izdaju naredbe o uhićenju u biti i sami rade kazneno djelo – smatra odvjetnik Davorin Karačić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia