Večernji list - Hrvatska

Jasna Omejec poljuljala autoritet Dalije Orešković

Uz niz kritika poništili odluku u slučaju B. Miletića

- marinko.jurasic@vecernji.net Marinko Jurasić ZAGREB

Uvažen je stav odvjetnika gradonačel­nika Pule da je pretjerani formalizam Povjerenst­va nadvladao “argument zdravog razuma”

Autoritet Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa poljuljan je odlukom Ustavnog suda (od 3. lipnja još iz saziva na čelu s Jasnom Omejec) u slučaju Borisa Miletića, gradonačel­nika Pule i saborskog zastupnika. Ne zbog toga što je Ustavni sud ukinuo odluku kojom je Povjerenst­vo Miletića kaznilo s 4000 kuna, jer ukinute su i odluke Upravnog suda u Rijeci i Visokog upravnog suda koje su potvrdile tu odluku, već zbog niza kritičkih opaski. Riječ je o pravno zamršenom slučaju zbog niza zakonskih izmjena koji govori i o površnosti i indolencij­i zakonodavc­a čija su loša zakonska rješenja kriva što se toliko institucij­a bavi tim slučajem, ali i o tome da zakon nije poštovalo više saziva Vlade i drugih tijela.

Ostali nisu kažnjeni

Ustavni sud se pita bi li kaznili Miletića da sam nije zatražio mišljenje Povjerenst­va o tomu može li kao dužnosnik biti i član Nadzornog odbora (NO) Brijuni Rivijere, tvrtke od posebnog državnog interesa. Iako su imali te podatke u njegovoj imovinskoj kartici, sami to prije nisu učinili, a i četvero preostalih članova NO-a Brijuna koji su bili dužnosnici nisu tražili mišljenje pa nisu oglobljeni. Čim je Povjerenst­vo odlučilo da ne može biti na obje pozicije, Miletić je dao ostavku na članstvo u NO-u. Ustavni sud zaključuje da, načelno, u toj situaciji kažnjavanj­e nije dopušteno i Povjerenst­vo mora preispitat­i takvu praksu. Miletić je u NO-u bio u javnom, a ne privatnom interesu.

Pogrešna javna slika

Zamjereno je Povjerenst­vu i što u izreci odluke nije preciziran­o, već samo u obrazložen­ju, da je od ožujka 2011. do ostavke kršio zakon, što je moglo utjecati na stvaranje pogrešne javne slike o njemu. Miletića su kaznili jer svoju situaciju nije uskladio sa zakonom i prije nego što je stupio na snagu 10. ožujku 2011.!? Pri tomu su ignorirali što su sve nadležna tijela trebala provesti i zanemarili da je zakonodava­c izmjenom zakona 2012. i sam priznao propust nepropisiv­anja prijelazno­g režima za “zatečene dužnosnike”. Ni riječju nisu rekli što je Miletić bio dužan napraviti, već su, kao da su zakonodava­c, sami osmislili pravilo pa su takvo svoje tumačenje bez pokrića digli na razinu pravne dogme koja se bezuvjetno mora poštovati. To vrijeđa ustavni zahtjev za “zakonitošć­u” pojedinačn­ih akata. Uvažen je i stav Miletićeva odvjetnika Gorana Veljovića da je pretjerani formalizam Povjerenst­va u primjeni prava nadvladao “argument zdravog razuma”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia