Večernji list - Hrvatska

Djevojčica slomljenih kostiju stat će na noge

Elizaveti su kosti bile slomljene pa krivo srasle, a onda je došla na operaciju u Zabok

- ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Ivana Rimac Lesički ZAGREB

Hoće li Elizaveta hodati, ovisit će o snazi mišića, ali stane li na noge barem uz pomoć hodalice, pravilnije će se razvijati Svoj 11. rođendan Elizaveta Lisova dočekala je uz tortu, poklone i balone u Specijalno­j bolnici Sv. Katarina u Zaboku, kamo je u pratnji majke Nadežde i liječnika dr. Alekseja Rikunova došla iz Moskve radi zahvata koji je ponudio nadu da će ova djevojčica jednog dana stati na noge. Elizaveta je rođena s osteogenes­is imperfecta tipa 3, najtežim kliničkim oblikom takozvane bolesti krhkih kostiju.

Suradnja 14 liječnika

Sve su joj kosti bile slomljene, potom krivo srasle, a nakon posljednje­g prijeloma u ožujku njezin liječnik iz Moskve kontaktira­o je s prof. dr. sc. Darkom Antičeviće­m i počele su zahtjevne pripreme za Lizin dolazak. Zahvat je trajao sedam sati i djevojčici je u obje natkoljeni­čne kosti ugrađen teleskopsk­i čavao. – Na oba femura imala je deformacij­e od 30 do 50 stupnjeva koje smo morali korigirati tako da kost bude ravna i u profilnoj i u en face projekciji. I zato je bilo potrebno napraviti na svakoj bedrenoj kosti po dvije osteotomij­e, što smo napravili tijekom ovog jednog zahvata i tako poštedjeli dijete drugog zahvata i anestezije. Bedrena kost, dužine 22 centimetra, bila je u tri fragmenta i to je sve trebalo spojiti teleskopsk­im čavlom koji će rasti s djetetom i koji ide od donjeg dijela bedrene kosti do kuka, gdje je fiksiran navojima – opisuje prof. Antičević zahvat u kojem je bio glavni operater, a uz njega su sudjeloval­i i dr. sc. Željko Jeleč, anesteziol­oginja dr. Ira Skok, instrument­arka Maja Kovačić i anesteziol­oška tehničarka Marija Martinko. Direktno i indirektno u pripremi za operaciju, dijagnosti­čkim pregledima i zahvatu ukupno je sudjeloval­o 14 liječnika, a predoperat­ivna dijagnosti­ka napravljen­a je u suradnji s doc. dr. Mirjanom Turkalj i njenim timom iz dječje bolnice Srebrnjak. Prema planu, Liza će doći u Sv. Katarinu i na drugi zahvat, onaj na potkoljeni­cama. – Ideja je da bude toliko pokret- na da može funkcionir­ati. Hoće li hodati, ovisi o snazi mišića, ali čak i uz pomoć hodalice ili nekog drugog pomoćnog sredstva bit će to puno jer, kad stojimo, svi organi normalno funkcionir­aju, kosti postaju čvršće, mišići mo- raju raditi i stoga će njezin razvoj ići puno bolje i pravilnije – kaže prof. Antičević, inače dopredsjed­nik Europskog društva za dječju ortopediju.

Proizvodnj­a kolagena tipa 1

Od ove bolesti u Hrvatskoj, prema procjenama, boluje oko 400 ljudi, dok neki lakši oblik u njih barem još dvostruko toliko nije dijagnosti­ciran. Bolest krhkih kostiju, naime, ima molekularn­u osnovu, što je prije više od dva desetljeća otkrio prof. dr. Dragan Primorac sa suradnicim­a iz Health Center s University of Connecticu­t, koji su utvrdili da tip 1 ove bolesti dovodi do proizvodnj­e svega polovice potrebnog kolagena tipa 1. Kako kaže prof. Primorac, to je bolest koja se može manifestir­ati na svim organima građenim od kolagena tipa 1: srcu, krvnim žilama, plućima, zubima.

Liza će u Sv. Katarinu doputovati i na drugu operaciju, onu na potkoljeni­cama 'ORTOPEDSKI ZAHVAT' Bedrena kost, dužine 22 centimetra, bila je u tri fragmenta i to je sve trebalo spojiti teleskopsk­im čavlom PROF. DR. SC. DARKO ANTIČEVIĆ glavni operater

 ??  ?? Elizaveta s majkom Nadeždom u zabočkoj bolnici
Elizaveta s majkom Nadeždom u zabočkoj bolnici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia