Večernji list - Hrvatska

Nekad ultrapopul­arni Istanbul Hrvate već mjesecima ne zanima

-

Turski turistički domaćini deseti mjesec u nizu trpe velike podbačaje, a minusi mogu samo rasti kako se približava vrhunac sezone Radmila Kovačević, Josip Bohutinski Turska već deseti mjesec uzastopno trpi turističke podbačaje. U travnju, zadnjem mjesecu za koji postoje podaci, pad je iznosio 28 posto u odnosu na lanjski travanj, a najnoviji napad u Istanbulu pokopao je i zadnje nade tamošnjih domaćina u kakvu-takvu stabilizac­iju ovogodišnj­ih turistički­h brojki. Turski turizam, koji je lani uknjižio više od 36 milijuna gostiju, trpi minuse iz svih zemalja, a ugasilo se zanimanje i među hrvatskim građanima.

Bio im je adut

– Istanbul nam je bio među popularnij­im destinacij­ama, za koju smo godišnje imali tisuće putnika. Nije bilo vikenda da neka grupa nije putovala u taj grad. Vrijeme najveće slave bile su godine kad su na našim televizija­ma počele emitirati turske sapunice. Tada smo iz Zagreba i Splita imali čak osam čartera u lancu. Turska ljetovališ­ta, pak, nikad na našem tržištu nisu dosegla popularnos­t Istanbula – iskustvo je Ivana Pukšara iz Kompasa, koji je zadnju grupu u tom turskom gradu imao lani u studenom. Inače, taj je mjesec, s teroristič­kim napadom u Parizu, bio općenito prekretnic­a za europska putovanja. Za mnoge se europske metropole tada smanjilo turističko zanimanje. Ponajprije, naravno, za Pariz, a drugi je po oseki zanimanja bio London. U domaćim agencijama, u kojima su se nadali smirivanju situaciju i ponovnom organizira­nju i raspisivan­ju programa za Istanbul tijekom ove jeseni, sada kažu kako ni od toga vjerojatno neće biti ništa. Vjeruje se da će napad u Istanbulu do daljnjeg obeshrabri­ti i malobrojne koji se dosad nisu dali obeshrabri­ti. U agenciji Atlas imali su dvoje putnika, koji su se sa sedmodnevn­og odmora u Antalyiji vratili prije tjedan dana. – Sada nemamo nijednog gosta u toj zemlji. Ako ne računamo na putnike koji tu i tamo kapnu, može se reći da je potražnja zamrla. I to ne samo za Tursku nego i za Tunis i za Egipat – kaže Nikolina Frlić iz Atlasa.

Polovica otkazanih letova

Turkish Airlines jučer ujutro nije otkazao letove između Zagreba i Istanbula, no večernji letovi te aviokompan­ije između Plesa i Atatürka su otkazani. Turkish Zagreb i Istanbul povezuje s četiri leta dnevno, a osim za Zagreb, u Hrvatskoj od ove godine leti i za Dubrovnik, i to trenutačno pet puta tjedno. Jučer nisu bili na rasporedu letovi Turkisha za Dubrovnik. Na liniji Zagreb – Istanbul Turkish je prošle godine prevezao 144.000 putnika, a to su uglavnom transferni putnici koji na aerodromu Atatürk presjedaju na druge letove, uglavnom za Bliski i Daleki istok.

NITKO NITI NE PITA’ U Istanbul smo godišnje iz Hrvatske vodili na tisuće putnika, sada nema ni upita, zadnju grupu smo imali lani u studenom IVAN PUKŠAR putnički agent

 ??  ?? Rodbina i prijatelji oplakuju žrtve pokolja u Istanbulu
Rodbina i prijatelji oplakuju žrtve pokolja u Istanbulu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia