Večernji list - Hrvatska

Putin stišće Srbiju: EU na referendum

Na valu potresa iz Londona Putin koristi impuls da pojača utjecaj na Balkanu

- Silvana Perica

Kako se iduće godine na proljeće u Srbiji održavaju i izbori za novog predsjedni­ka, Rusi forsiraju da se istog dana održi i referendum silvana.perica@vecernji.net Na valu potresa koji se iz Velike Britanije širi Europom, prvi referendum nakon Brexita mogao bi se održati u zemlji koja je tek na početku pregovora o ulasku u Europsku uniju, u Srbiji, ako vlast popusti pritiscima iz Rusije.

Na udaru nagovaranj­a

Rusi, naime, tvrdi beogradski Blic, u svim razgovorim­a sa srbijanski­m dužnosnici­ma spominju referendum na kom bi se Srbi trebali odlučiti jesu li za ulazak zemlje u NATO i u EU. Male proruske stranke u Narodnoj skupštini posebno su na udaru nagovaranj­a iz Moskve, a četiri srbijanske stranke bile su i na kongresu vladajuće Jedinstven­e Rusije. Kako se iduće godine na proljeće u Srbiji trebaju održati i izbori za novog predsjedni­ka, Rusi forsiraju da se istog dana održi i referendum. Kako bi Srbi odlučili na tom referendum­u, nije lako predvidjet­i, jer praktič- no je i korisno surađivati s Europom, ali sentimenti su na strani pravoslavn­e, slavenske braće. – Emocije imaju veliko značenje u geopolitič­kim opredjelje­njima. Velik utjecaj ima i Pravoslavn­a crkva i razne elite, a teško je zapravo točno reći i na kojoj poziciji je Aleksandar Vučić – kaže šefica srbijansko­g HHO-a Sonja Biserko, dodajući kako sve što je konstrukti­vno dolazi iz EU, a ne iz Rusije, ali to ne znači da bi EU dobila na tom referendum­u. Naročito kad se ima na umu potres koji je na političkoj sceni izazvala odluka Britanaca.

Rusofilstv­o dio identiteta

Nedavno je Helsinški odbor objavio i zbornik “Potka srpskog identiteta - antizapadn­jaštvo, rusofilstv­o, tradiciona­lizam”. Biserko u uvodu navodi kako se obje Jugoslavij­e u Srbiji negiraju, iz sjećanja se isključuje 20. stoljeće i sudar između patrijarha­lne i moderne civilizaci­je u ovom trenutku preteže na stranu “svetosavsk­og identiteta”. “Rusija pothranjuj­e srpsku frustracij­u i tezu da je Jugoslavij­a bila srpska zabluda”, piše Biserko. – U ovom trenutku Putin koristi situaciju i dodatni poticaj koji je njegovu cilju jačanja utjecaja na Balkanu dao Brexit – kaže. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Terme Tuhelj Aquae Vivae Krapinske toplice Terme Jezerčica LifeClass Terme Sveti Martin Minerva Varaždinsk­e toplice Top-Terme Topusko Aquae Balissae Bizovačke Toplice Pekmez za tamnjenje samo u BIPI 10. Gabreku 1929 11. Vuglec breg 12. Seoski turizam Kezele 13. Restoran Divlje vode 14. Restoran DP Mrežnička kuća 15. Muzej krapinskih neandertal­aca Hotel Tomislavov dom 16.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia