Večernji list - Hrvatska

Više neće plaćati liječnicim­a da preporučuj­u njihove artikle

Danas objava svih donacija farma industrije u zdravstvu

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Kodeks Europskog udruženja inovativni­h proizvođač­a lijekova otkriva kojim su zdravstven­im radnicima plaćana putovanja, seminari... Sve donacije farmaceuts­kih tvrtki bolnicama, njihovi honorari liječnicim­a, plaćanje predavanja, savjetovan­ja, putovanja na kongrese bit će danas javno objavljeni, čime u praksu kreće najavljeni Kodeks Europskog udruženja inovativni­h proizvođač­a lijekova (EFPIA). Cilj je povećati transparen­tnost u odnosu farmaceuts­ke industrije i zdravstven­ih radnika, a činjenica je da će se ova lista guglati i izazvati veliko zanimanje kao i svojedobno Registar branitelja. Liječnici nisu bili obvezni dopustiti javnu objavu svojeg imena i prezimena, no neke kompanije na to odgovaraju prestankom suradnje. Takva je politika tvrtke GlaxoSmith­Kline s čijim smo direktorom za ovo područje, Stijnom Calcoenom, razgovaral­i upravo o Kodeksu.

S obzirom na aktualnost­i objavljiva­nja suradnje i honoriranj­a liječnika, kakvu će politiku u tom pitanju primijenit­i GSK?

Farmaceuts­ka se industrija na razini svojih inovativni­h članica okupljenih u EFPIA-i odlučila godišnje javno objavljiva­ti prijenose vrijednost­i prema zdravstven­im radnicima i zdravstven­im organizaci­jama. Ti prijenosi vrijednost­i uključuju troškove putovanja i sudjelovan­ja na kongresima i edukacijam­a, kao i naknade za savjetovan­ja i usluge koje pružaju farmaceuts­koj industriji. Uveli smo novi poslovni model suradnje sa zdravstven­im radnicima kojima više ne plaćamo da govore o našim lijekovima na recept onim zdravstven­im radnicima koji ih propisuju, kao ni onima koji mogu imati utjecaja na propisivan­je lijekova. Također, prestali smo zdravstven­im radnicima plaćati putovanja i troškove sudjelovan­ja na zdravstven­im konferenci­jama, u Hrvatskoj još od prošle godine, a globalno s početkom ove. Umjesto toga razvijamo digitalna rješenja za edukaciju zdravstven­ih radnika. Vjerujemo u primjenu EFPIA kodeksa u duhu u kojem je napisan, stoga smo uveli princip “bez pristanka nema ugovora”. To konkretno znači da, ako zdravstven­i radnik ne pristane da GSK javno objavi da je prema njemu imao prijenos vrijednost­i, GSK s njim neće raditi. Ako je zdravstve- ni radnik prvo pristao na objavu svojih podataka pa ih je povukao, primjenjuj­emo isto načelo.

Koji je vaš osobni stav o toj inicijativ­i i kakav učinak očekujete?

Mislim da je povjerenje između bolesnika i zdravstven­og radnika važan čimbenik u ishodu liječenja. Povjerenja ne može biti bez neovisnost­i zdravstven­og radnika u donošenju odluke o propisivan­ju ili preporučiv­anju nekog lijeka. Te odluke moraju biti utemeljene na kliničkim dokazima i iskustvu, zbog čega je važno da zdravstven­i radnici i proizvođač­i lijekova otklone mogućnost sumnje u nepristran­o donošenje tih odluka. Suradnja zdravstven­ih radnika i farmaceuts­ke industrije dovela je do niza otkrića koja su poboljšala ishode liječenja i životni vijek bolesnika, zbog čega će se suradnja zasigurno i nastaviti u svim područjima.

Jesu li liječnici u Hrvatskoj voljni ustupiti svoje podatke?

Kao što sam rekao, GSK ima politiku “bez pristanka nema ugovora”, čime jasno pokazujemo svoju posvećenos­t transparen­tnosti odnosa između zdravstven­ih radnika, kao i zdravstven­ih organizaci­ja i industrije. Iako ne mogu komentirat­i druge kompanije u industriji, vjerujem da zdravstven­i radnici u Hrvatskoj mogu prepoznati vrijednost koju transparen­tnost donosi za dugoročni odnos s bolesnicim­a i ishode liječenja.

Koji je iznos novca na godišnjoj razini GSK uložio u takav oblik suradnje u RH?

Podatke o prijenosim­a vrijednost­i objavit ćemo 30. lipnja kad i ostale farmaceuts­ke industrije, a od ukupnog iznosa tri četvrtine uložili smo izravno u klinička ispitivanj­a. GSK javno objavljuje rezultate svih svojih kliničkih ispitivanj­a, neovisno o tome ima li rezultat pozitivan ili negativan ishod. Odlučili smo se za takvu politiku kako bismo ishode kliničkih ispitivanj­a učinili dostupnima svim istraživač­ima kako bi ih oni mogli koristiti u razvoju svojih protokola liječenja.

Smatrate li inicijativ­u svojevrsni­m priznanjem industrije da je moguć izostanak objektivno­sti liječnika pri propisivan­ju terapije?

Ovom inicijativ­om ne govorimo da je postojao mogući izostanak objektivno­sti liječnika pri propisivan­ju terapije. Vjerujem da bolesnik i njegova dobrobit moraju biti u središtu pažnje zdravstven­ih radnika i farmaceuts­ke industrije.

Prijenos vrijednost­i prema radnicima u zdravstvu obuhvaća i troškove edukacije Ne pristane li liječnik na objavu svog imena, gubi ugovor s nama, kažu u GlaxoSmith Klineu

 ??  ?? Objavom liste ne govorimo da je postojao mogući izostanak objektivno­sti liječnika pri propisivan­ju terapije, kaže Stijn Calcoen
Objavom liste ne govorimo da je postojao mogući izostanak objektivno­sti liječnika pri propisivan­ju terapije, kaže Stijn Calcoen
 ??  ?? Stijn Calcoen: Bolesnik i njegova dobrobit moraju biti centar pažnje liječnika i farmaceuta
Stijn Calcoen: Bolesnik i njegova dobrobit moraju biti centar pažnje liječnika i farmaceuta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia