Večernji list - Hrvatska

Mora li genije unesrećiti ljude koji ga najviše vole?

Šili u “Čarobnjaku” servira povijest provučenu kroz maštu, a Liješević to režira demistific­irajući sam teatar

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB

Vidjeli smo nevjerojat­no zrelo djelo mladog srpskog dramatičar­a, priču o životu velikog Thomasa Manna kojeg glumi Saša Torlaković

Ljetne noći Teatra Exit počele su u utorak. Na žalost, ne u Muzeju za umjetnost i obrt, nego u samom Exitu, ali promjena lokacije u zadnji trenutak definitivn­o nije umanjila užitak u “Čarobnjaku”, predstavi Narodnog pozorišta iz Sombora, drami Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića.

Zadatosti genija i njegov ego

“Čarobnjak” je priča koja slijedi život Thomasa Manna, ali nipošto ne njegova biografija. Vidjeli smo zapravo nevjerojat­no zrelo djelo mladog srpskog dramatičar­a (Šili je rođen je 1983. godine, diplomirao je 2006., “Čarobnjak” je premijeru imao 2013.) u kojem kroz neke povijesne činjenice iz Mannove biografije zapravo dekonstrui­ra sam umjetnički čin. On se bavi zadatostim­a genija, ali i egom velikog pisca. Bavi se načinima na koje njegova genijalnos­t unesrećuje ljude koji ga najviše vole. Liješević tu hrabru priču, koja među ostalim tek jednom rečenicom (“Čovjek mora biti gospodar svojih nagona”) propituje i sklonosti koje skriva autor “Smrti u Veneciji”, režira služeći se dekonstruk­cijom iluzija. Na samom početku predstave na sceni je Svetozar Cvetković, u trapericam­a, majici... Dok skida “civilku” i odijeva kostim u kojem je Goethe, ali i Mannov izdavač, uvodi publiku u priču o čovjeku koji je za Šilija definitivn­o najveći pisac (ne samo) 20. stoljeća.

Bez nepotrebno­g cifranja

Slike iz njegova života, njegove ljubavi, nedoumice i čežnje, blisko su povezane s događajima koji su odredili njemačku povijest. Dok mu izaslanik samog Hitlera u Švicarskoj nudi povratak u Njemačku, Mann se jasno određuje prema nacizmu. No, Šili i ovdje postavlja zamku povijesti samoj: je li taj mladić utegnut u nacističku uniformu sin kojeg je Mann imao s jedinom ženom koja je bila njegova ljubavna fascinacij­a iz najranije mladosti? Te i takve “udice” koje je Šili razbacao po cijelom “Čarobnjaku” Liješević naglašava služeći se – jednostavn­ošću. Sve je ovdje naoko jednostavn­o, lišeno nepotrebno­g teatarskog cifranja, ali je upravo zbog toga nevjerojat­no poticajno za publiku samu. Ovo je teatarski poticaj da se iznova vratimo Mannu, a autorove i redateljev­e zamisli sjajno slijede svi glumci, predvođeni Sašom Torlaković­em, koji upravo načinom na koji glumi distancira­nog pisca snažno naglašava tu borbu običnog i “bogom danog” u životu velikana.

 ??  ?? Ekipa “Čarobnjaka”: Radoje Čupić, Saša Torlaković, Tatjana Šanta, Svetozar Cvetković i Marko Marković
Ekipa “Čarobnjaka”: Radoje Čupić, Saša Torlaković, Tatjana Šanta, Svetozar Cvetković i Marko Marković
 ??  ?? Dekonstruk­cija iluzije i teatra Na samom početku predstave Svetozar Cvetković skida “civilku” i postaje lik u “Čarobnjaku”
Dekonstruk­cija iluzije i teatra Na samom početku predstave Svetozar Cvetković skida “civilku” i postaje lik u “Čarobnjaku”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia