Večernji list - Hrvatska

Irski rast – stvaran ili trik

Kontroverz­nom politikom porezne evazije Irska privukla desetke milijardi eura vrijedan kapital

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Nobelovac Paul Krugman tvrdi da efekt selidbe kapitala treba isključiti iz BDP-a i pita se koliko je još država tako podiglo BDP

Irska je početkom mjeseca objavila da je njezino gospodarst­vo raslo rekordnih 26,3 posto, ali iza tog rasta ne stoji ni rast proizvodnj­e ni drastično povećanje broja radnih mjesta, već pokušaj izbjegavan­ja plaćanja poreza kroz takozvani “dvostruki sporazum” zbog kojeg tvrtke sele svoja sjedišta u Irsku, što se bilježi kao investicij­a.

BDP raste na investicij­ama

Prijavljen­e investicij­e rasle su lani po stopi od 30 posto jer je nekoliko farmaceuts­kih kompanija iz SAD-a preselilo u Irsku, kao i Aercap – aviokompan­ija koja je u Dublin donijela 39 milijardi dolara kapitala. U Irskoj je po papirima i svaki peti avion iako ih fizički nećete u njoj vidjeti. Ekonomisti već nazivaju Irsku “poreznim rajem” zbog pravila koja su Facebooku, Googleu i desecima tvrtki omo- gućila plaćanje stotina milijuna dolara poreza manje nego u domicilnim državama. Nobelovac Paul Krugman tvrdi da takve “investicij­e” treba isključiti iz izračuna BDP-a i pita se koliko je još država knjigovods­tvenim makinacija­ma podiglo svoj BDP. U Hrvatsku bi, primjerice, bilo dovoljno preseliti sjedište tvrtke s imovinom od tri milijarde eura kako bi se mogao objaviti rekordni rast veći od 4,5 posto BDP-a i konačni rastanak od krize. Međutim, čini se da je Krugman bio u krivu kada je ustvrdio da transakcij­e koje potiče Irska neće donijeti dobro građanima jer, i ako se iz rasta isključi utjecaj preseljenj­a, Irska i dalje ima rekordnu stopu povećanja BDP-a u EU koja iznosi 7,8 posto. U posljednje je četiri godine povećala broj zaposlenih za 150 tisuća pa danas radi gotovo dva milijuna od ukupno 4,6 milijuna stanovnika, a nezaposlen­ost se prepolovil­a. Stoga je vidljivo da u njihovim poreznim olakšicama ima dovoljno kolateraln­e koristi za građane. Irci bilježe rast i u 2016. pa opravdano očekuju da će u idućih nekoliko godina otvoriti još stotinjak tisuća radnih mjesta.

Najbolji uvjeti za IT tvrtke

Hrvatska bi uz trend koji je Irska zabilježil­a oko 2020. imala 1,56 milijuna zaposlenih ljudi, koliko smo imali prije krize, što pokazuje da Irska politika jest kontroverz­na, ali nije promašena. Hrvatska ima i vrlo povoljne uvjete za ulaganje: tvrtke se oslobađaju plaćanja poreza na dobit na deset godina i plaćanja doprinosa za novozaposl­ene te mogu dobiti poticaje za ulaganja u razvoj. Na ulaganje od deset milijuna eura u visoku tehnologij­u, može se dobiti i do 1,7 milijuna eura direktnih poticaja. Takve olakšice privukle su i IBM, a kada bi se njima pridružilo i ukidanje stope od 40 posto poreza na dohodak, koja mori zaposlene u farmaceuti­ci ili hi-tech industriji te snizila opća stopa poreza na dobit, možda bi i u Hrvatskoj mnoge tvrtke pronašle svoj novi dom, i to ne isključivo zbog izbjegavan­ja poreza, već zbog mogućnosti jeftinijeg i efikasnije­g poslovanja.

Hrvatskoj bi već preseljenj­e jedne tvrtke s imovinom od 3 mlrd. € donijelo rast veći od 4,5%

 ??  ?? OSVJEŽENJE Većini turista i građana uzavrelog Zagreba tek večer donese dašak svježine. No, mlade su se strankinje jučer snašle i spas od vrućih isparavanj­a pronašle uz fontane Zrinjevca.
OSVJEŽENJE Većini turista i građana uzavrelog Zagreba tek večer donese dašak svježine. No, mlade su se strankinje jučer snašle i spas od vrućih isparavanj­a pronašle uz fontane Zrinjevca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia