Večernji list - Hrvatska

Svi koji su ugradili vodomjere uspjeli su troškove za vodu čak i prepolovit­i

Osim što vodomjeri pravedno raspoređuj­u potrošnju vode, očitavaju se i daljinski

- Stjepan Bubalo stjepan.bubalo@vecernji.net ZAGREB

Od nešto manje od 14 tisuća starih zgrada u kojima je jedno brojilo za sve stanove, zasebni vodomjeri ugrađeni su u 794 zgrade

Brojni Zagrepčani koji stanuju u zgradama sa zajednički­m vodomjerom i ovo će ljeto skupo plaćati vodu koju troše njihovi susjedi jer se račun dijeli prema broju članova, a ne stvarnoj potrošnji. Od nešto manje od 14 tisuća starih zgrada u kojima je jedno brojilo za sve stanove, zasebni vodomjeri ugrađeni su u 794 zgrade, no oni još nisu ugrađeni u njih više od 13.500.

Nema više paušalne procjene

Među onima koji su se odlučili na ugradnju vodomjera dio je stanara stambene zgrade u Baštijanov­oj 54. – Interni vodomjeri u našoj zgradi su ugrađeni u 25 od više od 100 stanova, a službeno očitanje je počelo od prvog svibnja. Prva iskustva su jako dobra jer su svi koji su ih ugradili prepolovil­i troškove. Prije ugradnje plaćao sam 10-12 kubika vode po mjesecu za 2 člana, a sada svega šest kubika – ispričao je predstavni­k stanara Jozo Bedalov. Vodomjerim­a je još zadovoljni­ja umirovljen­ica Radmila Lisica koja je prvi račun za svibanj nakon ugradnje vodomjera platila 75 kn dok joj je račun za mjesec prije bio nešto manje od 400 kuna. – Nas je u stanu troje, navike nismo mijenjali, no račun je pao za 70 posto. Nije mi žao što sam ugradila vodomjere jer sada možemo i štedjeti – kazala je Lisica. U istoj zgradi Marko Buklijaš nije ugradio vodomjere, no ne zato što ih ne želi, već njihovu ugradnju od 1300 kuna nije mogao platiti od skromne mirovine. – Da smo ih nabavili kroz pričuvu, bio bih za njih, a ovako si ih ne mogu priuštiti. Čuo sam da su susjedi koji su ih ugradili počeli štedjeti, što pozdravlja­m – ispričao je Buklijaš. Osim što vodomjeri pravedno raspoređuj­u potrošnju vode, očitavaju se i daljinski pa više nema ulazaka u stanove niti paušalnih procjena potrošnje. – Imamo aplikaciju, provozamo se uz zgradu i pokupimo podatke koje šaljemo Vodovodu, a oni potom građanima šalju točne račune. Naše je iskustvo da su se računi u svim zgradama gdje ugradimo vodomjere prepolovil­i jer se stanari drukčije ponašaju prema vodi kada plaćaju ono što potroše – kazao je Ante Brnas iz tvrtke Ikom. Dodao je da je Ikom jedina tvrtka koja sve vodomjere i proizvodi u Hrvatskoj te ih servisira i nudi garanciju i da su ih ugradili u većinu i novih i starih zgrada. Prema evidenciji Vodovoda u 794 stambene zgrade u koji- ma se nalazi 18 tisuća korisnika je zatražena ugradnja internih vodomjera, no nije poznato kolik ih je broj zaista i ugradio.

Ne moraju ugrađivati svi

– Napominjem­o da interne vodomjere u zgradama ne moraju ugraditi svi korisnici, već to može biti i jedan stan, no mora dobiti suglasnost većine drugih stanara – pojasnili su iz Vodovoda. Stanare u neboderu u ulici Dragutina Golika posao ugradnje vodomjera tek očekuje. – Želimo ugraditi vodomjere i smanjiti velike račune jer imamo puno neprijavlj­enih podstanara za koje sada mi stanari plaćamo vodu – istaknula je stanarka Ljerka Uremović. Daljinski se uz 794 stare zgrade očitava i 1400 zgrada izgrađenih nakon 2000. godine otkad je obveza ugradnje vodomjera u svaki stan pa se tako bez ulaska u stan očitava i potrošnja u 46.000 stanova.

 ??  ?? Ante Brnas iz tvrtke Ikom pokazuje vodomjer i aplikaciju kojom se prikupljaj­u podaci o potrošnji vode
Ante Brnas iz tvrtke Ikom pokazuje vodomjer i aplikaciju kojom se prikupljaj­u podaci o potrošnji vode
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia