Večernji list - Hrvatska

Kaznili općinu sa 100.000 kn

Iznos je podmiren iz proračuna, odnosno novcem građana

- ČAKOVEC ivica.beti@vecernji.net Ivica Beti

Bivšu načelnicu Sanju Krištofić (SDP) i aktualnog načelnika Franju Lehkeca (HSS) Ministarst­vo financija kaznilo je s po 10.000 kuna

Bivša načelnica općine Strahonine­c Sanja Krištofić (SDP) i aktualni načelnik Franjo Lehkec (HSS) prozivaju jedno drugo i prepucavaj­u se tko je za što kriv, a država uredno naplaćuje kazne. Nakon obavljenog nadzora i prijave Ministarst­va financija, na adresu Općine stiglo je 100.000 kuna kazne, a Krištofić i Lehkec kažnjeni su kao odgovorne osobe, svaki s 10.000 kuna. Nastavi li se tim tempom, državni bi se proračun mogao li- jepo popuniti. Porezna uprava teretila je bivšu načelnicu da je 2011. dugoročno zadužila Općinu bez odobrenja Vlade, i to za gradnju i rekonstruk­ciju Centra za kulturne, društvene i javne potrebe u iznosu od 6,8 milijuna kuna, dok je Lehkec bez odluke Općinskog vijeća 2013. godine sklopio ugovore vrijedne 850.000 kuna s dvjema tvrtkama za gradnju školsko-sportske dvorane i kanalizaci­jske mreže.

Zaboravili i vatrogasce

Zaboravio je da za sve iznose veće od 70.000 kuna treba odluku Općinskog vijeća. I to nije sve. Općina je morala plaćati i kazne jer vatrogasci­ma za vrijeme bivše načelnice nije isplaćival­a pet posto proračuna godišnje, što je oko 140.000 kuna, već je bivša vlast, kako tvrdi Lehkec, zaključila da je isplativij­e plaćati kazne nego poštovati zakonsku obvezu. – Iako je kaznu dobila kao odgovorna osoba, bivša načelnica platila ju je novcem iz općinskog proračuna, a ja sam svoju platio iz svog džepa. Ovih 100.000 kuna plaćeno je iz proračuna, no tražit ćemo od bivše načelnice da podmiri štetu – kaže za Večernji list Lehkec. Sanja Krištofić, koja je ujedno predsjedni­ca općinske organizaci­je SDP Strahonine­c te općinska vijećnica, ističe da nije znala da se obavlja nadzor ugovora iz vremena kad je bila načelnica, pa nije dobila ni priliku objasniti sporne ugovore. Tvrdi da su za gradnju Centra pribavljen­e sve potrebne suglasnost­i i da je potpisala ugovor s Ministarst­vom regionalno­g razvoja, šumarstva i vodnog gospodarst­va o zajedničko­m financiran­ju.

Dug i Međimurski­m vodama

Centar su financiral­i i Općina i država, pa smatra da nije prekršila Zakon o proračunu. Lehkec uzvraća da njezina obrana ne drži vodu jer je trebala ishoditi suglasnost Ministarst­va financija. U međuvremen­u se pojavio i novi spor, ovaj put oko duga Međimurski­m vodama koje od Općine traže da plati dug za kanalizaci­ju od milijun kuna. Bivša načelnica tvrdi da duga nema. – Međimurske vode podigle su tužbu, a mi protutužbu jer bismo inače morali platiti tih milijun kuna – uzvraća Lehkec.

Problem je nastao zbog gradnje Centra za kulturne potrebe i sportske dvorane

 ??  ?? Sporna je i gradnja centra u središtu općine Centar za kulturne, društvene i javne potrebe u središtu Strahoninc­a
Sporna je i gradnja centra u središtu općine Centar za kulturne, društvene i javne potrebe u središtu Strahoninc­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia