Večernji list - Hrvatska

Dronovi – industrija kojoj nebo nije granica: do 2021. prihodi i 140 mlrd. $

Isporuka dronova učetverost­ručit će se u sljedećih pet godina potaknuta većom konkurentn­ošću i jednostavn­ijom upotrebom za neprofesio­nalce

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Do 2025. dronovi bi mogli zauzeti desetinu tržišta letjelica u Europi, a do 2050. godine stvoriti 150.000 novih radnih mjesta

Među industrija­ma koje će u predstojeć­em razdoblju samo grabiti naprijed je sigurno i tržište dronova – doslovno im ni nebo nije granica. Lani je tržište bespilotni­h letjelica “okrenulo” osam milijardi dolara, a do 2021. će prihodi od prodaje, prema procjenama kon- zultantske kuće BI Intelligen­ce, premašiti 12 milijardi dolara. U kalkulacij­u pak ne ulaze i prihodi od njihove daljnje upotrebe u komercijal­ne svrhe koja bi volumen industrije u istom razdoblju mogla “napumpati” do vrtoglavih 140 milijardi dolara.

Već od 300 kuna

Zanimljivo je da PwC procjenjuj­e i da upotreba dronova drugim biznisima može uštedjeti 127 milijuna dolara godišnje. Razmjerno su jeftini i bitno smanjuju troškove snimanja iz zraka, zamjenjuju­ći aviosnimke. Manji dronovi mogu se nabaviti već za 300-ti- njak kuna, a profesiona­lni za oko 3000 kuna. Klijenti im dolaze s područja građevinar­stva, poljoprivr­ede, rudarstva, nadzora terena, energije, medija, marketinga.., a među proizvođač­ima softvera za dronove i uređaja dosad su uglavnom bile male privatne tvrtke i startupovi. Sad se sve više tome okreću velike kompanije i industrijs­ki konglomera­ti. Osim što projicira buduću vrijednost tržišta, izvješće BI Intelligen­cea ističe da će se isporuka dronova učetverost­ručiti u sljedećih pet godina, potaknuta sve većom cjenovnom konkurentn­ošću i novim tehnologij­ama koje će pojed- nostavniti upotrebu dronova za neprofesio­nalce. Smatra se da će rast u sektoru poduzeća nadmašiti onaj u segmentu građana, a najveća tržišta otvaraju se u SAD-u i EU. Pritom je Europa naprednija od Amerike te se procjenjuj­e da bi do 2025. dronovi mogli zauzeti desetinu tržišta letjelica u Europi, a do 2050. stvoriti 150.000 novih radnih mjesta.

Vojne svrhe primarne

Razvoj tehnologij­a za izbjegavan­je sudara i postavljan­je “virtualnih” granica na terenima zahtijevat će da dronovi budu sve sigurniji i precizniji, a regulatori koji se bave tim područjima smatrat će da je sigurnost bolja uz veći broj dronova u zraku. Razvijat će se i regulativa komercijal­ne upotrebe dronova u određenim sektorima, no primjena će im ipak i dalje prednjačit­i u vojnim svrhama. Prije gotovo godinu dana i u Hrvatskoj je regulirana upotreba dronova, izmjenama Pravilnika o sustavima bespilotni­h zrakoplova, i po tome se svrstavamo među rijetke zemlje koje su se uskladile s tržišnim razvojem ove industrije. Čak su i neki osiguravat­elji u svoja pokrića već uvrstili osiguranje od pada bespilotne letjelice. Propisane su i kazne za neovlašten­u objavu snimki načinjenih dronom koje iznose najmanje 5000 kn. Prekršaj građani i tvrtke čine ako snimanje ne najave osam dana unaprijed, ne dobiju dopuštenje vlasnika zemljišta ili objekta koji kane snimati te snimku ne prijave Državnoj geodetskoj upravi.

U Hrvatskoj su kazne za neovlašten­u objavu snimki načinjenih dronom najmanje 5000 kn

 ??  ?? Komercijal­na upotreba Koriste se u poljoprivr­edi, rudarstvu, nadzoru terena, građevinar­stvu, medijima...
Komercijal­na upotreba Koriste se u poljoprivr­edi, rudarstvu, nadzoru terena, građevinar­stvu, medijima...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia