Večernji list - Hrvatska

Amazon ulazi na tržište studentski­h kredita

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Kamatne stope na studentske kredite u Americi su između 3,39 i 10,93 posto, u Hrvatskoj u rasponu od 4,99 do šest posto

Osim što širi geografski doseg i otvara fizičke dućane, a lani je proširio poslovanje i na špediciju unajmljiva­njem brodova i zrakoplova te razvija vlastite platforme plaćanja, Amazon sada ulazi i na tržište studentski­h kredita.

Suradnja s Wells Fargom

Kako prenosi Business Insider, udružili su se s bankom Wells Fargo koja ima jedan od najvećih udjela studentski­h kredita na američkom tržištu i kane ponuditi nižu kamatu pretplatni­cima svog servisa “Prime student” koji za 49 dolara godišnje daje popuste, besplatnu dostavu i pristup video “streamingu”. To je win-win situacija za obje tvrtke jer će banka bolje plasirati proizvode, a Amazon privući više studentske populacije koja će na kamate kredita Wells Farga dobiti popust od 0,5 postotnih bodova. Banka Amazonu ne plaća nikakvu proviziju za privlačenj­e studena- ta, a “prime” pretplata za studente upola je jeftinija od regularne. – Usmjereni smo na inovacije i kontakt s našim klijentima ondje gdje jesu, a oni su sve više u digitalnom prostoru – prokomenti­rao je John Rasmussen, šef kreditiran­ja građana Wells Farga.

Dužničko ropstvo studenata

Promjenjiv­e kamatne stope na kredite studenata u ovoj banci kreću se između 3,39 i 9,03 posto, ovisno o namjeni, dok je fiksna kamata skuplja – od 5,94 do 10,93 posto. Prilično nepovoljno zaduživanj­e, čak i u usporedbi s hrvatskim tržištem na kojem je raspon između 4,99 i šest posto, a nemjerljiv­o u odnosu na zapadnoeur­opsko. U Americi su studentski krediti biznis koji se mjeri u milijardam­a dolara; procjenjuj­e se da krediti povezani sa školovanje­m iznose tisuću milijardi dolara i u predsjedni­čkoj je utrci studentsko dužničko ropstvo jedna od ključnih tema. Demokratsk­i kandidati prezentira­li su planove rezanja tih dugovanja i smanjenja troškova visoke naobrazbe, s obzirom na to da je država još uvijek najveći izdavatelj studentski­h kredita. Portfelj loših studentski­h kredita Wells Farga iznosio je lani 12,2 milijarde dolara.

 ??  ?? Šire biznis Lani je Amazon ušao u špediciju unajmljiva­njem brodova i aviona, a razvijaju i platforme plaćanja
Šire biznis Lani je Amazon ušao u špediciju unajmljiva­njem brodova i aviona, a razvijaju i platforme plaćanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia