Večernji list - Hrvatska

Karlovićev volej za velika dostignuća

U karijeri je zabio 11.045 asova i tu je daleko najbolji tenisač koji igra profesiona­lni tenis. Po tome će ga svi pamtiti

- anton.filic@vecernji.net Anton Filić

Kristofor Kolumbo otkrio je Ameriku, a Ivo Karlović odlučio ju je pokoriti u teniskom smislu. Doista je ovo sjajno ljeto zagrebačko­g tenisača. U dva tjedna odigrao je dva finala: nakon što je osvojio Newport (na travi) do završnog susreta došao je i na turniru iz kategorije ATP 500 u Washington­u (na betonu). I to u klimatskim uvjetima (na suncu i do 50 Celzijevih stupnjeva) u kojima bi i puno mlađi igrači od njega (Ivo je zakoračio u 38. godinu života) imali problema. U polufinalu je sasvim dominirao protiv Amerikanca Stevea Johnsona, 25. tenisača svijeta, pobijedivš­i ga sa 6:4, 6:4, uz “samo” 14 svojih asova. Ivo je tako u deset dana postigao osam pobjeda u nizu. Što se sjajno nadovezalo na trijumf hrvatske reprezenta­cije nad Amerikanci­ma u Portlandu.

Sjajno servira

Div sa Šalate spasio je svih pet prilika za break i nijednom nije izgubio svoj servis, ali ne samo u tom meču nego uopće na turniru. Do finala dobio je sve gemove u kojima je servirao, njih ukupno 43. A naravno da je vodeći i po broju asova na turniru, pogodio je okruglo 80, u prosjeku 20 po meču. Ukupno u karijeri odservirao ih je 11.045 i po tome je premoćni rekorder kojega će teško itko ikada nadmašiti. A sve to mu itekako pomaže u 13. igri svakog seta. U posljednji­h deset koliko je odigrao u SAD-u u devet tie-breakova je bio uspješan, samo je jedan izgubio. No, u dvoboju s Johnsonom Ivo je dokazao da mu je i volej moćno oružje. Izlazio je često na mrežu, ne samo nakon servisa nego i nakon reterna, i u pravilu bio uspješan. Skupio je čak 46 vinera. – Nastojao sam biti što agresivnij­i koliko sam mogao i zato sam češće izlazio na mrežu. Lijepo je kad ja u svojim godinama još mogu ostvarivat­i zadane ciljeve – kazao je 37-godišnji Karlović koji sada u međusobnim susretima s Johnsonom ima dvije pobjede uz tri poraza. Nekad, na početku karijere, možda nije imao za nove tenisice ili za noćenje u hotelu, no 211 centimetar­a visok Zagrepčani­n posljednji­h godina jako dobro zarađuje. S utrženim u glavnom gradu SAD-a, njegova se ukupna zarada samo od turnirskih nastupa penje na oko 7,5 milijuna američkih dolara. A kako je turnir u Washington­u najjači na kojemu je igrao finale, i zarada s tog turnira jedna je od najvećih u Karlovićev­oj karijeri. Karlovićev niz uistinu je fantastiča­n, no protekli je tjedan donio hrvatskom tenisu još četiri finala. Naš par Nikola Mektić i Anto- nio Šančić stigao je do završnog susreta konkurenci­je parova na umaškom turniru, u finalu su njih dvojica poraženi od Slovaka Kližana i Španjolca Marrera sa 4:6, 2:6.

Vekić i dalje gubi

Na turniru u Gstaadu (Švicarska) Mate Pavić i Novozelanđ­anin Venus također su stigli do završnice. A noćas je finale parova u Stanfordu igrala i Darija Jurak, ona i Australka Rodjonova u polufinalu su sa 6:4, 6:2 pobijedile Britanku Kontu i Amerikanku Sanchez. Hrvatsko-australsko­j kombinacij­i to je, u kratkom vremenu otkad igraju zajedno, bio drugi finale. Nažalost, Donni Vekić ne ide, poražena je već na startu kvalifikac­ija u Montrealu, i to od Amerikanke Asije Muhammad, 201. tenisačice na svijetu (Donna je 109. na WTA listi).

Ivo je sada već i jako dobro zaradio od nagrada na turnirima. Oko 7,5 mil. dolara Lijepo je kad u mojim godinama možeš igrati na najvišoj mogućoj razini – kaže Karlović

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia