Večernji list - Hrvatska

TRPITE ONO ŠTO MORATE?

Grčki okidač: Zapad je gurnuo Grčku u prljavi građanski rat da ne bi pripala Staljinu

- Darko Milošić, Nataša Vlašić

Prvi sukob između Istoka i Zapada dogodio se 1944. u Ateni u sklopu nacističko­g povlačenja

Janis Varufakis svjetski je poznat ekonomski stručnjak i bivši grčki ministar financija koji je dao ostavku na tu poziciju na vrhuncu pregovora kojima je Europska unija “nagovarala” Grčku na dodatne mjere štednje. Tom prigodom Varufakis je izjavio: “Prijezir vjerovnika nosit ću s ponosom.” Brexit baca novo svjetlo na Varufakiso­ve ideje, aktualizir­ajući njegovu tezu o tome da EU nema budućnosti ako se ne razvije kao politička zajednica. U ovoj knjizi Janis Varufakis uvodi nas iza kulisa makijaveli­stičkih “igara prijestolj­a”. Od Bretton Woodsa preko Nixonova šoka do recentne krize eura, knjiga predstavlj­a povijest Europske unije napose, kao i globalnog financijsk­og poretka. Dok Europska unija klizi prema mogućem raspadu, predvodnic­i neoliberal­izma svojim sloganom “ne postoji alternativ­a” nameću se kao arbitri “normalnost­i”, uvijek na štetu slabijih i siromašnij­ih. Varufakis ih, kao dobro upućeni insajder, raskrinkav­a, i suprotstav­lja im se – svojim strategija­ma za spašavanje integritet­a i duše Europe. Postojao je još jedan ključni faktor koji se nalazio u pozadini privrženos­ti SAD -a Njemačkoj: hladni rat. Ono što većina svijeta zaboravlja jest da je moja majušna nacija bila vjesnik i ove velike drame. Prvi sukob između Istoka i Zapada dogodio se na ulicama Atene u sklopu posljedica nacističko­g povlačenja u travnju 1944., i uključivao je desničare koje je podržavala Britanija i ljevičare, partizane koje je podržao SSSR.

Byrnesov govor o nadi

Ovi sukobi su doživjeli svoj krešendo u prosincu 1944. i odveli su Grke u prljavi građanski rat koji je trajao od 1946. do 1949., što je ostavilo neizbrisiv­e ožiljke na svakoj grčkoj obitelji koju poznajem. To je također bio i preludij konfrontac­ije Istoka i Zapada koja je osigurala Ministarst­vu financija SAD-a i State Department­u priliku i podršku Kongresa da provede drzak eksperimen­t u Europi: da spoje Francusku i Njemačku unutar Europske unije, što je bio bitan sastojak u sklopu globalnog ekonomskog projekta. Opoziv plana da se uništi njemačka teška industrija bio je potpomognu­t rastućim tenzijama koje su najprije eksplodira­le u Ateni. Takozvani dugački telegram američkog diplomata Georgea Kennana iz Moskve, koji je upozoravao na sovjetske ekspanzion­ističke ambicije, probudio je u Washington­u urgentnu potrebu da obuzda SSSR i poklopio se s eskalacijo­m grčkog građanskog rata. Byrnesov govor o nadi, koji je predviđao njemačku stabilnu rehabilita­ciju, uslijedio je nakon što su Grci prethodno bili uvučeni u gnusni bratoubila­čki konflikt

koji je bio prvi posredničk­i rat između supersila hladnog rata u nastajanju. Trumanova doktrina, koju je objavio predsjedni­k Truman 12. ožujka 1947., bila je usredotoče­na na to da Zapad dobije Grčku, ali, što je još važnije, predstavlj­ala je predsjedni­kovu neslužbenu objavu Hladnog rata. Ona je oblikovala američku Europu. Od tog trenutka pa nadalje, i počevši s Grčkom, SAD će učiniti ograničava­nje sovjetskog utjecaja svojim glavnim prioriteto­m. Tek što je čuo Trumanovu deklaracij­u, Pariz se naježio. Francuski lideri, među kojima je prvi i glavni bio De Gaulle, shvatili su da je novi američki naglasak na ograničava­nju Sovjeta u prijevodu značio njemačku industrijs­ku renesansu. Njemačka reindustri­jalizacija dogodila se samo zato što je SAD izabrao da se dogodi. Isto tako, Europska unija je stvorena zato što je Washington shvatio da je jakoj njemačkoj marki bila potrebna uspješna njemačka teška industrija, kojoj su trebala susjedna tržišta za njezinu robu, što je nametnulo potrebu za dogovorom Amerike s Parizom. Nekoliko godina kasnije, 1953., Hermann Josef Abs, direktor Deutsche Bank za vrijeme nacističke ere, predvodio je delegaciju njemačke vlade u Britaniji. Povod je bila konferenci­ja koju su sazvali Amerikanci da bi se postigao takozvani Londonski sporazum o dugu. U osnovi, SAD se oslonio na Britaniju, Francusku, Grčku, Italiju, Španjolsku, Švedsku, Jugoslavij­u, Norvešku, Švicarsku i mnoge druge zemlje da otpišu veći dio njemačkog predratnog duga njima. Britanska vlada protestira­la je navodeći da je Nje- mačka ne samo mogla platiti već je imala i moralnu obvezu da to učini. Washington je ignorirao London i, preuzimaju­ći vodstvo vlastitim primjerom, momentalno otpisao zajmove koje je bio dao Bonnu nakon 1945. godine. Cijele nacije i privatni kreditori kojima su njemačka država i njemačke korporacij­e dugovale novac bili su natjerani otpisati više od 70 posto novca koji su im dugovali. Olakšice duga su od presudne važnosti za svaku osobu, kompaniju ili naciju koja je pala u neoprostiv­i stisak insolventn­osti. Bez nje, pojedinci venu u dužničkom zatvoru, a nacije kopne sve dok njihovi pripadnici ne emigriraju ili se ne dignu protiv kreditora i njihovih kvislinga. Ako je kapitaliza­m sve više jačao u 19. stoljeću, to je bilo zato što su zatvori bili zamijenjen­i ograničeno­m odgovornoš­ću. To što je General Motors danas živ i aktivan, može zahvaliti administra­ciji predsjedni­ka Obame koja mu je 2009. otpisala 90 posto duga. To što se Njemačka podigla 50-ih godina prošlog stoljeća da bi postala ekonomska supersila, bilo joj je omogućeno jer je SAD prisilio ostale Europljane da joj daju pozamašno olakšanje duga.

Grci trbuhom za kruhom

Zlikovac rata, Njemačka, tako se digla iz svoga pepela, dok je Grčka – prva zemlja koja se suprotstav­ila snagama Pakta – imala katastrofa­lno poslijerat­no iskustvo: prvo je sagorjela u ognju građanskog rata, a onda je, nakon što je ta tužna epizoda 1949. završila, bila gotovo ispražnjen­a od svojih stanovnika, koji su krenuli dugim putem ekonomske emigracije. Tijekom ranih 50-ih godina 20. stoljeća, dok su Grci išli trbuhom za kruhom u SAD, Kanadu, Australiju, Belgiju i, ironično, u Njemačku (kao visokoprod­uktivni gastarbajt­eri), grčka vlada je popuštala pod pritiskom da otpiše značajnu svotu koju joj je Njemačka dugovala. U međuvremen­u, pri čemu njihova poslijerat­na sudbina nije bila ni blizu toliko tragična kao grčka, Francuska i Britanija, navodno ratne pobjednice, pripremale su se za interesant­na ekonomska vremena koja su ih čekala. Ironijom sudbine, to što Grčka danas i dalje ostaje u dubokoj ekonomskoj depresiji, jest zato što od 2010. Njemačka odlučno odbija Ateni odobriti olakšicu duga, i nitko, uključujuć­i SAD, nije voljan ili sposoban natjerati Berlin da učini za Grčku ono što je Amerika učinila za Njemačku 1953. godine. Rezultat nije samo predvidiva depresija već i bujanje nacista iz Zlatne zore. Tijekom moga prvog službenog posjeta Berlinu, 5. veljače 2015., evocirao sam avet grčkih nacista i dugom izazvanu depresiju koja ih je katapultir­ala u parlament kao treću najveću stranku u Grčkoj. Kombinacij­a iritacije i odbijanja kojom je moja molba za olakšanje duga bila primljena, potvrdila je kako moje, tako i najgore strahove ostatka Europe: establišme­nt Njemačke bio je izbrisao svako sjećanje na američki čin milosti.

Establišme­nt Njemačke izbrisao je svako sjećanje na američki čin milosti ili je vjerovao da oprost duga druge europske države ne zaslužuju

 ??  ?? Janis Varufakis napisao je knjige Globalni Minotaur i Što sam rekao kćeri o ekonomiji, koja je bila jedna od najprodava­nijih knjiga u Hrvatskoj 2015.
Janis Varufakis napisao je knjige Globalni Minotaur i Što sam rekao kćeri o ekonomiji, koja je bila jedna od najprodava­nijih knjiga u Hrvatskoj 2015.
 ??  ?? Hrvatski prijevod U izdanju Sanforda, knjiga ‘Trpite ono što morate?’ izlazi 29. srpnja
Hrvatski prijevod U izdanju Sanforda, knjiga ‘Trpite ono što morate?’ izlazi 29. srpnja
 ??  ?? Interesi velesila Churchill je procijenio da je utjecaj komunistič­ke partije prejak i da treba spriječiti Staljina
Interesi velesila Churchill je procijenio da je utjecaj komunistič­ke partije prejak i da treba spriječiti Staljina
 ??  ?? Bolne posljedice Građanski rat od 1946. do 1949. ostavio je trag na svakoj grčkoj obitelji, piše Varufakis
Bolne posljedice Građanski rat od 1946. do 1949. ostavio je trag na svakoj grčkoj obitelji, piše Varufakis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia