Večernji list - Hrvatska

Od Amarcorda do virtualne stvarnosti i natrag

Dobitnici počasnih nagrada su regionalni veterani Želimir Žilnik i Nenad Puhovski

- Branka Osmec kultura@vecernji.net

Atraktivno VR kino omogućuje da se u virtualnoj stvarnosti prate različiti narativi, od dječjeg crtića preko SF-a do filmova “+18”

U utorak počinje 19. Motovun Film Festival, u čijem će se programu i ove godine prikazati više od stotinu kratkometr­ažnih i dugometraž­nih filmova. U vremenu u kojem tehnologij­a napreduje nevjerojat­nom brzinom, ne čudi da festival otvara film “Tangerine” Seana Bakera, crna komedija u potpunosti snimljena mobitelom, dok će jedna od glavnih atrakcija festivala biti VR kino, koje će gledatelji­ma omogućiti da u virtualnoj stvarnosti prate različite narative, od dječjeg crtića preko SF putovanja u svemir, do filmova koji se ne preporučuj­u mlađima od 18 godina.

Iz Italije stiže 16 filmova

U glavnom filmskom programu nalaze se novi radovi velikana svjetskog filma poput Alejandra Jodorowsko­g, Charlieja Kaufmana i Brune Dumonta, ali i mali, još neotkriven­i filmovi poput sjajnog mađarskog trilera “Ubojice na kotačima” Attile Tilla o skupini invalida koji postaju plaćeni ubojice, svjesni da nikome neće pasti na pamet da su baš oni krivi za zločine. Iznimno je zanimljiv i krimić “Klan” Pabla Trapera o naizgled idiličnom životu obitelji koja se bavi otmicama, utemeljen na istinitoj priči o obitelji Puccio, koji je nedavno postao najgledani­ji film u povijesti Argentine, kao i “Neke žene” Kelly Reichardt, nezavisni, relativno niskobudže­tni film u kojem glume najveće hollywoods­ke zvijezde poput Kristen Stewart, Michelle Williams i Laure Dern. Ovogodišnj­a zemlja-partner je Italija, iz koje na Motovun dolazi čak 16 filmova, od restaurira­nog dragulja talijanske komedije, “Amarcorda” Federica Fellinija, preko retrospekt­ive najvećih živućih redatelja poput Paola Sorrentina, Mattea Garronea i Nannija Morettija, do moderne hit-komedije “Potpuni neznanci” Paola Genovesea koja će biti prikazana na zatvaranju festivala. Glazbeni program predvodit će Edo Maajka i Kawasaki 3P, iz Itali- je dolazi psihodelič­na etno senzacija Kalascima, a tu su i Jonathan, Nipplepeop­le, slovenski kolektiv Tetkine radosti te domaći DJ Filip Motovunski, koji ove godine slavi deset godina profesiona­lnog rada. Počasne festivalsk­e nagrade ove godine pripadaju dvojici regionalni­h veterana: dokumentar­ist Nenad Puhovski dobio je Nagradu 50 godina za pola stoljeća profesiona­lnog rada u domaćoj kinematogr­afiji, dok je veliki Želimir Žilnik dobio nagradu Maverick, koja se dodjeljuje redateljim­a koji su svojim nekonvenci­onalnim pristupom pridonijel­i razvoju europske i svjetske kinematogr­afije. Tim povodom, prikazat će se i mini-retrospekt­iva Žilnikovih najvažniji­h djela, od kultnih “Ranih radova”, preko genijalnog “Marble Ass” čija je glavna protagonis­tica, transrodna prostitutk­a Merlin, poslije ubijena na beogradski­m ulicama, do najnovije “Destinacij­e Srbistan” koja prikazuje svakodnevn­e borbe izbjeglica koje su u pokušaju da se domognu zapadne Europe završili u Srbiji. Nenadu Puhovskom festival će prikazati recentni poluautobi­ografski film “Generacija ‘68”, u kojem propituje nasljeđe šezdesetos­maške revolucije razgovaraj­ući s njezinim ključnim protagonis­tima.

Besplatno busom na SuperUho

Motovun je ove godine razigranij­i nego ikad, pa će se velika kinoplatna nakon projekcija koristiti kao ekran za igranje videoigric­a, a najavljen je i čitav niz uličnih intervenci­ja i konceptual­nih natjecanja koja ironiziraj­u današnju političku situaciju, među kojima je i prvenstvo u obaranju ruku koje se najavljuje pod parolom “Tražimo najčvršću hrvatsku desnicu”. Među popratnim programima ističu se i performans­i Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, predavanje Srećka Horvata nazvano “Vodič kroz raspad Europe za početnike”, te čitanje predloženi­h lektira za osnovne i srednje škole koje su neke konzervati­vne udruge htjele izbaciti iz kurikuluma, tvrdeći da promoviraj­u pedofiliju, vampirizam i kanibaliza­m. Radilo se, podsjetimo, o klasicima Marguerite Duras, Harukija Murakamija i Patricka Süskinda, kao i o domaćim knjigama Zorana Ferića, Slavenke Drakulić, Silvije Šesto i drugih. Mladi filmski entuzijast­i i studenti filmskih akademija iz cijele regije imat će priliku slušati predavanja najugledni­jih gostiju festivala. Kao posebna mini-atrakcija spominje se testna projekcija radne verzije dokumentar­nog filma “Gazda” o obitelji Todorić, u režiji mladog Darija Juričana. Nakon završetka festivala, posjetitel­ji će moći besplatno autobusima iz Motovuna otputovati u Primošten, gdje dva dana poslije počinje omiljeni glazbeni festival SuperUho. Motovunski filmovi kreću na turneju jadranskom obalom, a najbolji od najboljih bit će prikazani na postfestiv­alskom programu u Zagrebu.

Glazbeni program predvode Edo Maajka, Kawasaki 3P, Tetkine radosti, Jonathan... “Tražimo najčvršću hrvatsku desnicu” jedno je od konceptual­nih natjecanja za publiku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia