Večernji list - Hrvatska

Čađo se raznio da spasi stotine civila

Na današnji dan prije 25 godina poginuo je policajac Mile Blažević iz Struge Banske

- renata.rasovic@vecernji.net Renata Rašović

Danas ujutro na mjestu pogibije Mile Blaževića njegovoj obitelji bit će uručeno odličje Reda kneza Domagoja s ogrlicom Toga jutra, 26. srpnja 1991., iz smjera Dvora otpočeo je jak minobacačk­i napad na hrvatska sela uzduž Pounja. Napredujuć­i prema selu Zamlači, pobunjeni i naoružani Srbi upadali su u kuće i na cestu izvlačili zatečene, uplašene ljude, pa formirali živi štit od 46 civila kojim su sakrili svoj transporte­r i na njemu minobacač i protuzračn­i mitraljez. Konvoj je stigao u Strugu Bansku. S jedne uzvisine u selu ovaj je prizor uočio pričuvni policajac Mile Blažević Čađo, domaći čovjek iz sela. Možda nikada nećemo znati sa sigurnošću, ali sudeći prema svim dostupnim činjenicam­a, odluku o odlasku u smrt donio je u trenutku. Skupa s mladim policajcem Željkom Filipoviće­m prebacio se na drugu stranu ceste pa se skrio u gusto granje iza potpornog zida u središtu sela, samo 50-ak metara od obiteljske kuće u kojoj se krila njegova obitelj. Eksplozivo­m se opasao u tišini. Kada se kolona primaknula, Mile Blažević pričekao je da cestom promakne i posljednji civil pa se iznenada iz zaklona bacio na transporte­r i aktivirao eksploziv. Njegov se život ugasio u trenu, ali dovoljno dugom trenu da sa sobom u smrt povede i petoricu neprijatel­jskih vojnika i rani još desetoricu, da se razbježi živi štit od preplašeni­h ljudi, da se neprijatel­j zaustavi u daljnjem napredovan­ju i u panici povuče natrag prema Dvoru te da se omogući izvlačenje stotina hrvatskih civila iz doline Une. Na žalost, u razmjeni vatre koja je nakon njegova samoubilač­kog čina uslijedila, pokraj Čađe je poginuo i njegov suborac, mladi policajac Željko Filipović, kao i starica Manda Begić.

Križni prognaničk­i put

U trenutku pogibije Mile Blažević imao je samo 36 godina, a iza sebe je ostavio suprugu Milku i dvoje djece: Katarini je bilo 14, a Matiji samo 10 godina. – Mi smo polako izlazili iz podru- ma, kao i naši susjedi, sa svih strana, svi osim moga muža. Kada sam pitala jesu li ga vidjeli, svi su šutjeli. A onda sam vidjela taj kaos dolje niz cestu. Nisam imala snage prići bliže, otišla je samo moja svekrva vidjeti sina. Ono što je od njega ostalo. Susjed je od dasaka načinio kovčeg kako bismo ga sutradan mogli pokopati iznad kuće, a onda sam s djecom započela svoj križni prognaničk­i put preko Zagreba do Kanade, sve dok se prije 15 godina napokon nismo vratili svojoj kući – pripovijed­a Čađina supruga Milka. Od suprugove smrti, čini se, nikada se nije oporavila pa u mislima

Napravio je ono što u Domovinsko­m ratu nije nitko: svjesno otišao u smrt, kaže Ivica Pandža Istoga dana u Pounju je poginulo 13 policajaca, 10 civila, prvi novinar i prvi branitelj Bošnjak

 ??  ?? Mile Blažević u smrt je otišao sa samo 36 godina znajući da iza njega ostaju supruga Milka i djeca Katarina i Matija (lijevo)
Mile Blažević u smrt je otišao sa samo 36 godina znajući da iza njega ostaju supruga Milka i djeca Katarina i Matija (lijevo)
 ??  ?? Milka i Mile Blažević s jednogodiš­njom kćerkicom Katarinom krajem 70-ih
Milka i Mile Blažević s jednogodiš­njom kćerkicom Katarinom krajem 70-ih
 ??  ?? Heroj Domovinsko­g rata
Heroj Domovinsko­g rata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia