Večernji list - Hrvatska

Napuštenih životinja sve više, a dovršetak novog azila još se čeka

- vedran.balen@vecernji.net Vedran Balen

Ankica Bubanj, unatoč tomu što nema jednu ruku, brine se za ostavljene i izgladnjel­e mačke, čak im je i izradila maleno sklonište Kada će Slavonski Brod napokon dobiti azil za pse i mačke, koji je najavljen kao jedan od najmoderni­jih u Hrvatskoj? Kompleks je vrijedan 5 milijuna kuna, prostirao bi se na 5000 četvornih metara, a novac za njegovu izgradnju Grad namjerava namaknuti i iz fondova EU. Međutim, završetak izgradnje još se ne nazire, a napuštenih životinja sve je više, osobito u vrijeme godišnjih odmora. Oni tada postaju ovisni o dobroj volji volontera i ljubitelja životinja poput Ankice Bubanj, koja se svakodnevn­o skrbi o napuštenim mačkama.

Skeptični volonteri

– U parku ispred moje zgrade gotovo svakodnevn­o pronalazim napuštene mačiće. Mršavi su i izgladnjel­i, neki još nisu ni progledali. Hranim ih i pomažem ko- liko mogu, iako već imam svojih šest sterilizir­anih mačaka – kaže Ankica. Iako je bez ruke, gospođa Bubanj s puno ljubavi prihvaća napuštene životinje. Izgradila je i malo sklonište za mačke, spasivši ih barem privremeno od ulice, gladi i žeđi. Međutim, sama neće moći izdržati još dugo. Prema njezinim riječima, gradu je hitno potreban azil za životinje. U udrugama za zaštitu životinja jedva su dočekali vijest o gradnji azila, ali s vremenom su postali skeptični jer se, kažu, sve previše oteglo. Brine ih što još uvijek ne znaju koliko će dugo psi i mačke moći boraviti u skloništu, tko će ga voditi. Na sastanku u Gradskoj upravi pitali su hoće li se psi ubijati ili udomljavat­i. Odgovoreno im je, kažu, da će se raditi po zakonu, a zakon dopušta da se psi u skloništim­a nakon 60 dana uspavaju.

Upravljat će TD Komunalac

– Bojim se da će azil biti šinteraj broj 2. Ne treba nam hotel za pse od 5 milijuna kuna – kaže volonterka Maja Hercog Čorak iz udruge Victus. Iz Grada odgovaraju da su radovi na izgradnji azila nastavljen­i, a vrijednost druge faze projekta je 600 tisuća kuna. U prvoj fazi izgrađena su dva od ukupno pet planiranih blokova za smještaj pasa. Također, predviđeni su i radovi na asfaltiran­ju pristupne ceste, postavljan­je ograde oko prostora azila te provođenje svih potrebnih priključak­a. – Na sastancima s predstavni­cima udruga za zaštitu životinja svaki put naglašeno je da će azil za životinje u Sl. Brodu biti prvi u Hrvatskoj koji će odgovarati europskim propisima, što podrazumij­eva da životinje u njemu neće biti uspavljiva­ne. Kada azil bude stavljen u funkciju, njime će upravljati TD Komunalac – odgovorili su iz gradske uprave.

Grad: Slijedi druga faza gradnje azila. Ukupno će biti pet blokova za smještaj pasa Bio bi to prvi azil u Hrvatskoj po propisima EU i koštat će pet milijuna kuna

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Volonterka Ankica Bubanj (lijevo) kaže da je gradu hitno potreban azil za napuštene pse i mačke
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Volonterka Ankica Bubanj (lijevo) kaže da je gradu hitno potreban azil za napuštene pse i mačke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia