Večernji list - Hrvatska

Menadžeri uništavaju gruzijski nogomet! Klinci prerano odlaze

- Predrag Jurišić predrag.jurisic@vecernji.net ZAGREB

Prije su odlazili u inozemstvo s 20-ak godina, kad su sazreli, a ovo je sad pravi egzodus gruzijskog nogometnog talenta Novi šef omladinske škole zagrebačko­g Dinama Ivo Šušak (68) dvije i pol godine proveo je u Gruziji. Bio je trener Dinama iz Tbilisija, s kojim je osvojio prvenstvo i kup, a na dvije je utakmice bio i izbornik reprezenta­cije Gruzije... – Zauvijek će ostati zapisano da je Gruzija pod mojim vodstvom svladala Rusiju s 1:0 u kvalifikac­ijama za Euro 2004. godine u Portugalu! To je bio povijesni rezultat za Gruzijce i sretan sam što sam bio na klupi njihove nacionalne momčadi kad se to čudo dogodilo – kaže Šušak. Kad je preuzimao Dinamo 2002. godine, nije znao previše o klubu, samo da je po dva puta bio prvak i pobjednik kupa bivšeg SSSR-a... – To vam je kao da je Vardar bio prvak bivše Jugoslavij­e – objašnjava Šušak i nastavlja:

Podsjećaju na bosansku igru

– Gruzijci su bili najnogomet­niji narod u bivšem SSSR-u, nogometnij­i od Ukrajine do pojave Valerija Lobanovsko­g i uvijek je u reprezenta­ciji SSSR-a bilo nekoliko Gruzijaca. Njima je nogomet u krvi, mogu ih usporediti s bosanskim igračima – znaju sve, vole loptu, ali nerijetko se previše zaigraju... Šušak je zadržao kontakte u Gruziji, iz Tbilisija ima informacij­e da Dinamo nije više onako jak kao što je bio kad ga je on vodio. – Međutim, ne smije ih se ni slučajno podcijenit­i, Dinamo iz Tbilisija sigurno ne može biti slab! I dobro je što prvu utakmicu igramo u Zagrebu, napravimo li dobar rezultat, više od pola posla bit će obavljeno. No u slučaju neizvjesno­g rezultata u Zagrebu, plave će u Tbilisiju dočekati “pakao” na tribinama, oni su domaćinska momčad! Sjetite se, uostalom, da je Dila Gori izbacio nogometaše Hajduka prije tri godine. A taj Dila Gori ni po čemu ne može ući u istu rečenicu s Dinamom iz Tbilisija, ni po kvaliteti, ni po tradiciji, ni po navijačima... A o današnjem stanju u gruzijskom nogometu Šušak kaže:

Gruzini nas vole

– Nije dobro! Menadžeri i kvazimenad­žeri uništavaju gruzijski nogomet! Naime, odvode u inozemstvo nadarene dječake u dobri od 12-13 godina i većina ih propadne u tuđini, ne razviju se kao igrači. Prije su odlazili u inozemstvo s 20-ak godina, kad su sazreli, a ovo je sad pravi egzodus gruzijskog nogometnog talenta. Nekoliko je klubova privatizir­ano, oni još kako-tako funkcionir­aju, a oni o kojima država (ne) vodi

Bilo bi opasno pomisliti da Dinamo iz Tbilisija nije opasan suparnik. Ali i mi smo jaki

brigu praktički jedva preživljav­aju – govori Šušak istaknuvši i ovo: – Gruzijci nas vole, dive nam se zato što smo nogometna nacija, a zbog one pobjede protiv Rusije imam posebno mjesto u njihovim nogometnim almanasima. Topla je to i druželjubi­va nacija, san im je igrati na nekom velikom natjecanju, dosad im to nije uspjelo. Usput, kad su doznali da će igrati s našim Dinamom, bili su sretni zbog mene, jer ćemo se opet vidjeti. Ali nije ih razveselio suparnik, iznimno cijene hrvatski nogomet i svjesni su da je naš Dinamo favorit – kaže Šušak.

 ??  ?? Ivo Šušak dvije i pol godine proveo je u Gruziji, trenirao je Dinamo iz Tbilisija
Ivo Šušak dvije i pol godine proveo je u Gruziji, trenirao je Dinamo iz Tbilisija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia