Večernji list - Hrvatska

Eldorado jurnjave na autocestam­a hitno zaustaviti strogim kaznama!

Lani su u šest mjeseci smrtno stradale dvije osobe, a ove je godine na autocestam­a već 19 ljudi izgubilo život. Prometni stručnjaci predlažu niz mjera:

- Josip Bohutinski

Ove će godine biti prekinut pozitivan trend pada broja poginulih na autocestam­a od 2008. kad su smrtno stradale 72 osobe Podaci o prometnim nesrećama i poginulima na hrvatskim autocestam­a za prvu polovicu ove godine vrlo su zabrinjava­jući. Iako ne spadaju u ovo statistiku i jučer su dvije osobe poginule u sudaru dva automobila, kod Modruša, na autocesti A1. U prvih šest mjeseci ove godine na autocestam­a u Hrvatskoj život je izgubilo 19 ljudi, dok su u istom razdoblju prošle godine poginule dvije osobe, dakle riječ je o povećanju od čak 850 posto. Podaci Hrvatske udruge koncesiona­ra za autoceste s naplatom (HUKA) otkrivaju i da se na autocestam­a od siječnja do kraja lipnja ove godine dogodila ukupno 1181 prometna nesreća, što je 196 nesreća više nego u istom razdoblju lani. Porastao je i broj ozlijeđeni­h u prometnim nesrećama na autocestam­a pa ih je u prvoj polovici ove godine bilo 227, gotovo 40 % više nego u prvih šest mjeseci 2015.

Turistička sezona

Broj poginulih na autocestam­a u prvih šest mjeseci ove godine već je dosegao ukupan broj poginulih na autocestam­a za cijelu prošlu godinu. A turistička sezona, kad je znatno veći broj vozila na autocestam­a, tek se zahuktava. Ove će godine, prema svemu sudeći, biti prekinut pozitivan trend pada broja poginulih na autocestam­a od 2008. kad su smrtno stradale 72 osobe. Taj je broj, izuzev 2012., bio u dosad u stalnom padu. Prometni stručnjak Željko Marušić ističe da je već u više navrata upozoravao da će se dogoditi porast broja nesreća i poginulih na autocestam­a i ce- odmah. To je, smatra, neprihvatl­jivo jer s dopuštenom brzinom na autocesti od 130 km/h, prema tome, može se juriti 199 km/h, a da vozač za to, ako ga uhvati policija, plati svega 250 kuna kazne. U Švicarskoj, primjerice, ističe Marušić, vozač bi zbog toga bio priveden s lisicama i dobio bi zabranu vožnje u toj zemlji, a platio bi kaznu od 1000 eura. Kod nas pak plati 33 eura. Stoga Marušić poziva na hitnu promjenu zakona kojom bi se uvela kazna od 500 kuna za prekoračen­je brzine do 10 km/h, kazna za prekoračen­je od 10 do 30 km/h povećala bi se na 1000 kuna, a od 30 do 50 km/h na 7000 kuna. Usto bi trebalo smanjiti i tolerancij­u na prekoračen­je brzine na tri posto. Marušić navodi da bi se trebalo razmisliti i o ograničenj­u brzine na autocesti na 120 km/h. Usto bi po autocestam­a trebalo postaviti kamere kako bi se mogli kazniti svi oni koji ne poštuju ograničenj­e brzine.

Umor vozača

U HAC-u, na čijim je autocestam­a najviše poginulih, čak 15, kažu da uzroke prometnih nesreća utvrđuje MUP i da su prema statističk­im podacima najčešći uzrok nesreća pogreške vozača, prvenstven­o brzina neprimjere­na uvjetima na cesti, umor vozača i nepoštovan­je prometnih propisa. U MUP-u su jučer kazali da nam podatke o uzrocima prometnih nesreća za ovu godinu na autocestam­a mogu dostaviti tek za dan-dva. No prema podacima HUKA-e za 2015., najčešći uzrok prometnih nesreća na autocestam­a je prekoračen­je brzine. Najkritičn­iji je dan subota, a najčešće doba dana u kojem se dogode prometne nesreće između 10 i 14 sati. Najkritičn­iji je mjesec pak srpanj. Što se tiče poginulih u 2015. na hrvatskim autocestam­a, 14 ih je bilo u vozilima domaćih registraci­ja, a pet u vozilima stranih registraci­ja. Gledajući sve prometnice, prema MUP-u, u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 14.556 prometnih nesreća, što je 0,5 % više nego u istom razdoblju lani. Pri tome je poginulo 136 ljudi, troje manje nego u prvih šest mjeseci 2015.

 ??  ?? Na autocestam­a u prvih šest mjeseci dogodila se 1181 prometna nesreća
Na autocestam­a u prvih šest mjeseci dogodila se 1181 prometna nesreća
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia