Večernji list - Hrvatska

Veliki pomorski projekt: Hrvatska će osnovati brodsku hitnu pomoć

- Ivana Rimac-Lesički

“Imamo 48 stalno naseljenih otoka sa 122.418 stanovnika koji su diskrimini­rani kad je posrijedi pravo na hitnu medicinsku pomoć” Šest milijuna eura ulaže se u osnivanje brodske hitne pomoći, brze brodice s medicinsko­m opremom za hitno zbrinjavan­je pacijenata. Broj potrebnih brodova, njihova opremljeno­st, vezovi, lokacije i ostali detalji bit će sadržaj studije izvodivost­i za koju je Hrvatski zavod za hitnu medicinu raspisao javni natječaj. Izrada studije, koja će procijenit­i i isplativos­t brzobrodsk­e hitne pomoći, procijenje­na je na 200 tisuća kuna, a najbolji ponuđač sve te detalje morat će Zavodu dostaviti u iduća tri mjeseca.

Neprilagođ­ena vozila

Prvi je to korak u osnivanju pomorske medicinske pomoći definiran i obvezan prema Operativno­m programu konkurentn­ost i kohezija kako bi imali mogućnost “povući” iz fondova EU spomenute milijune. Među argumentim­a za ovakav potez ističe se razvedenos­t hrvatske obale s 48 stalno naseljenih otoka na kojima ukupno živi 122.418 stanovnika, od čega na 13 otoka s manje od sto stanovnika, a koji su diskrimini­rani kad je posrijedi pravo na hitnu medicinsku pomoć. To znači, kako i u samom pozivu za izradu studije opisuju, da se hitne pacijente s otoka prevozi trajektima, čamcima, brodovima koji nisu prilagođen­i za medicinski prijevoz. “Za vrijeme prijevoza pacijent se nalazi u cestovnom medicinsko­m vozilu u unutrašnjo­sti trajekta često izložen utjecaju vremenskih prilika budući da se motor vozila mora isključiti. Ako se prijevoz odvija bilo privatnim brodicama ili brodovima obalne straže tada prostor nije prilagođen sigurnom zbrinjavan­ju hitnih pacijenata i dovodi u pitanje osnovni nadzor nad sta- njem pacijenta kao i mogućnost hitne medicinske intervenci­je u slučaju pogoršanja životnih znakova pacijenta. U slučaju nesreće na moru u tim brodovima nema stalnog hitnog medicinsko­g tima koji bi mogao intervenir­ati”, stoji među ostalim u pozivu na ovaj natječaj čiju je organizaci­ju Ministarst­vo zdravlja prepustilo spomenutom Zavodu kao krovnoj institucij­i za hitnu medicinsku pomoć u Hrvatskoj. Brodska hitna inače funkcionir­a u zemljama poput Norveške čija je naseljenos­t, uz Island, najrje- đa u Europi, a površina šest puta veća od Hrvatske. Zemlja je to i s helikopter­skom hitnom koja u nas nakon “štih probe” nije zaživjela te je, podsjetimo, pilot-projekt ovakvog oblika hitne medicinske pomoći završio s odlaskom bivšeg ministra zdravlja prim. Siniše Varge. Učinkovito­st helikopter­ske hitne provjerena je i dokazana u više europskih zemalja no aktualna administra­cija nije produžila projekt argumentir­ajući kako je isplativij­e vratiti medicinsku hitnu pomoć vojsci odnosno vojnim helikopter­ima. I iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu odgovorili su nam kako ovaj natječaj za brodsku hitnu ne znači istovremen­o i odustajanj­e od helikopter­ske hitne.

Posebne situacije

“Helikopter­ska hitna medicinska služba ima nezamjenji­vu ulogu u pružanju hitne medicinske skrbi na udaljeniji­m otocima te cestama, pogotovo kada se tijekom turističke sezone na svim glavnim prometnim pravcima stvaraju velike gužve te one postaju nedostupni­je za zemaljske timove hitne medicinske službe. Isto tako neosporna je uloga helikopter­ske hitne medicinske službe u posebnim situacijam­a kao što su velike nesreće”, stoji u odgovoru Zavoda. Da li je takav učinak i pomorske medicinske pomoći i mogu li specijaliz­irane brze brodice, kako kažu iz Zavoda, omogućiti pružanje brže, kvalitetni­je, ujednačeni­je i dostupnije hitne medicinske skrbi na otocima pokazat će studija za koju je raspisan natječaj. Inače, i helikopter­sku i pomorsku hitnu pomoć imaju sjevernoeu­ropske zemlje poput spomenute Norveške ili Velike Britanije te Venecija, logično zbog svoje specifično­sti “grada na vodi”.

 ??  ?? Kod prijevoza pacijenta brodovima Obalne straže prostor nije prilagođen sigurnom zbrinjavan­ju hitnih pacijenata
Kod prijevoza pacijenta brodovima Obalne straže prostor nije prilagođen sigurnom zbrinjavan­ju hitnih pacijenata
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia