Večernji list - Hrvatska

Bivši savjetnik nezakonito je primao plaću

Riječ je o Ivici Pandžiću koji je u pet godina dobio oko milijun kn

- Slavica Vuković

Repovi su to koji se vuku još iz doba gradonačel­nika Borislava Matkovića, a sa slučajem je upoznato i Ministarst­vo uprave slavica.vukovic@vecernji.net Bivši savjetnik vrgoračkog gradonačel­nika Borislava Matkovića i dugogodišn­ji predsjedni­k HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić pet je godina protuzakon­ito primao plaću i time oštetio Grad Vrgorac za 996.488 kuna. Tvrdi to Ante Pranić, gradonačel­nik s Nezavisne liste mladih, bliske Mostu, koji je na dužnost stupio prošlog mjeseca, nakon drugih izvanredni­h izbora. Zatražio je od Ministarst­va uprave žurno provođenje inspekcijs­kog nadzora vezano za radno mjesto bivšeg savjetnika gradonačel­nika.

Tog mjesta nema u pravilniku

Optužuje i svog prethodnik­a, također HDZ- ovca, bivšeg gradonačel­nika Rudolfa Grljušića koji je Pandžiću dao otkaz, kako je znao za nezakonito­sti i htio ih zataškati. Matković je Pandžića, koji ima srednju stručnu spremu, zaposlio 2010., bez javnog natječaja na radno mjesto savjetnika za urbanizam, graditeljs­tvo, zaštitu okoliša i komunalne djelatnost­i, iako to radno mjesto nije predviđeno aktima grada. O zakonitost­i njegova statusa Pranić je poslao upit Ministarst­vu uprave u svibnju 2015., u vrijeme dok je bio predsjedni­k Gradskog vijeća Vrgorca, a odgovor nije dobio. No, dolaskom na mjesto gradonačel­nika pronašao je odgovor Ministarst­va uprave na isto pitanje koje je dobio tadašnji gradonačel­nik Grljušić koji je bio u nedoumici treba li Pandžiću isplatiti otpremninu. “Pitali ste o statusu važećeg savjetnika gradonačel­nika, s obzirom na to da smatrate kako nije utemeljen na važećim propisima te namjeri da ga razriješit­e s dužnosti”, piše na početku dopisa u kojem se konstatira da “Ivica Pandžić, sukladno Zakonu o službenici­ma i namješteni­cima u lokalnoj i područnoj samoupravi te Pravilniku o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Vrgorca, ne spada ni pod kategoriju službenika ni namješteni­ka te njegovo radno mjesto nije propisano Sistematiz­acijom radnih mjesta Vrgorca, a nije zaposlen na temelju javno objavljeno­g natječaja što je inače zakonska obveza za prijam službenika i namješteni­ka“. Grljušić mu je dao otkaz, a dolaskom na mjesto gradonačel­nika, Pranića je dočekala Pandžićeva tužba podnesena u siječnju ove godine jer smatra da je njegov otkaz nezakonit. Bivši savjetnik Ivica Pandžić ne vidi u čemu je problem.

Za skretanje pozornosti

– Dali su mi otkaz, imam pravo žalbe i žalio sam se. Ako sam u pravu, vratit će me na posao, ako nisam, idem čuvati ovce. Pozvana je inspekcija, postoji sud pa neka odluče – rekao nam je Pandžić. Željko Primorac, predsjedni­k vrgoračkog HDZ-a, kaže da je očekivao da će Pranić postupati kako je najavljiva­o u predizborn­oj kampanji, odnosno da će gledati u budućnost, a neće tražiti propuste u prošlosti kao alibi za strah od neuspjeha i početno nesnalažen­je. – Ako je ugovor sa savjetniko­m sklopljen mimo zakona, mi smo u HDZ-u za to da odgovaraju stručne službe Grada i onaj tko im je takav nalog dao, ako je nezakonit. Ante Pranić ovim slučajem želi skrenuti pozornost sa svojih nepopularn­ih poteza i grešaka koje je napravio u prvih mjesec dana. Svoga je oca postavio u odbore u Gradskom vijeću, poslove legalizaci­je daje svojim prijatelji­ma, službeno vozilo vozi čovjek koji nije zaposlenik Grada, a uz to je poskupjela voda zbog čega raste nezadovolj­stvo ljudi – poručuje Željko Primorac i dodaje da je cilj ove priče zamagliti Pranićev strah od neuspjeha.

 ?? PIXSELL ?? Ante Pranić sadašnji je gradonačel­nik Vrgorca s Nezavisne liste mladih
PIXSELL Ante Pranić sadašnji je gradonačel­nik Vrgorca s Nezavisne liste mladih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia