Večernji list - Hrvatska

Tehnička vlada može prodati Badel

Tvrtka treba ulagača, to je i u interesu države, kaže Orešković

- Lidija Kiseljak

Tehnički premijer Orešković jučer je obišao pogon tvornice i poručio da joj je potreban partner. No, ne zna se kad će biti odluke o prodaji lidija.kiseljak@vecernji.net Opozvani premijer Tihomir Orešković posjetio je jučer Badel 1862, društvo koje je već tri godine u predstečaj­noj nagodbi i za koje postoji značajan interes potencijal­nih ulagača, no za koje je isto tako upitno smije li tehnička Vlada donijeti odluku o prodaji. – Vlada može potvrditi odluku, bilo koju, da je u interesu RH. Badelu je potreban partner koji će investirat­i. U razgovoru sam čuo da Badel radi na 40 posto kapaciteta – rekao je Orešković. No, kada će se odluka donijeti, nije rečeno, a mora je potvrditi Povjerenst­vo za prodaju Badela.

I oni imaju jamstva

U užoj konkurenci­ji za Badel 1862 ostao je slovački St. Nicolaus i domaća Meteor grupa. Već od samog starta nagađalo se da je politika navijala za domaću grupaciju tvrdeći da im je ponuda bolja, no Slovaci navodno to ne gledaju mirno jer su uvjereni da utakmica nije ravnopravn­a. Predsjedni­k uprave Badela Ivo Markotić potvrdio je da je uprava napravila evaluaciju i predložila najboljeg ponuđača, ali nije otkrio o kome je riječ. Financijsk­e su ponude slične, Meteor nudi 26 milijuna, a St. Nicolaus 25 milijuna eura. Slovaci su priložili i jamstvo banke, ali i u Meteor grupi tvrde da imaju pismo namjere banaka da ih se financijsk­i prati. Meteor grupa neki se dan ogla- sila ističući da njezina ponuda omogućava brzo razduživan­je, okončanje predstečaj­ne nagodbe i skidanje založnih prava s ključne imovine te osigurava svjež kapital u gotovini za investicij­e u proizvodnj­u, marketing i prodaju te da uključuje i podršku ključnih kupaca i distribute­ra kako za domaće tako i izvozna tržišta. Što se tiče kupaca, i St. Nicolaus je jak na tom području jer ima vodeću poziciju na tržištu Slovačke, treću u Češkoj i šestu u Mađarskoj, a novac koji bi uložio, tvrde, pokrio bi postojeće obveze, radni kapital, kapitalna ulaganja, troškove restruktur­iranja.

Dug i veći od 85 milijuna eura

Vlasnik đakovačke Meteor grupe je Ante Raspudić, koji je lani imao akviziciju Labuda i Badela iz Siska. Unutar St. Nicolaus grupe (STN) četiri su kompanije koje se bave proizvodnj­om alkoholnih pića, alkohola i piva, a koje su vertikalno integriran­e. Konsolidir­ani su prihodi svih 137,8 milijuna eura, a EBITDA je 6,9 milijuna eura. Dugovanja Badela iznose 85 milijuna eura prema bankama, državi i dobavljači­ma. Dug je sigurno veći jer su podaci poznati do prije predstečaj­ne nagodbe Badela 2013. Navodno je Povjerenst­vo za prodaju utvrdilo još jedan dug od 10 milijuna eura. Prošli tjedan počele su i ovrhe na Badelovu imovinu na povezanim društvima u Makedoniji, Srbiji i BiH. Badel je proveo restruktur­iranje i nakon šest godina konačno posluje s dobiti. Društvo 20% proizvodnj­e izvozi u 30 zemalja, a lani je rast izvoza bio 18%. Inače, sutra je sastanak Upravnog vijeća CERP-a na kojem će se predložiti prodaja Imperiala Rab i Sunčanog Hvara.

Meteor grupa nudi 26 milijuna €, a slovački St. Nicolaus 25 milijuna i bankovna jamstva

 ??  ?? Nakon šest godina Badel 1862 napokon posluje s dobiti, a izvozi u 30 zemalja, 20% proizvodnj­e
Nakon šest godina Badel 1862 napokon posluje s dobiti, a izvozi u 30 zemalja, 20% proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia