Večernji list - Hrvatska

Blokirano pola milijuna kartica

Karticama se plaća sve češće, gotovina se sve više povlači iz prometa

- (jb) Valentina Wiesner Mijić

Aplikacija myTaxi, za taksi usluge, u vlasništvu njemačkog proizvođač­a automobila Daimler, spojit će se s britanskim Hailo. Tako će nastati najveća europska platforma za naručivanj­e taksi-usluga putem aplikacija na pametnim telefonima. Za razliku od američkog Ubera, koji je zamišljen kao konkurenci­ja taksi-prijevozni­cima, tvrtka nastala spajanjem myTaxija i Hailoa namjerava surađivati s njima. Nova tvrtka, koja će poslovati pod imenom myTaxi, imat će 70 milijuna putnika i 100.000 registrira­nih taksista u više od 50 gradova u devet zemalja Europe. U Hrvatskoj ima ukupno 8,7 milijuna izdanih kartica, mjesečno se koriste prosječno sedam puta tijekom kojih se napravi oko 2390 kn prometa valentina.wiesner-mijic@vecernji.net U skladu s trendom rasta bezgotovin­skog plaćanja na “štetu” plaćanja gotovim novcem, i u Hrvatskoj konstantno raste kartičarsk­i promet i volumen. Lani je u Hrvatskoj provedeno 350 milijuna transakcij­a karticama s rastom od sedam posto, a plaćeno je 125,25 milijardi kuna vrijednost­i s rastom od pet posto. Pokazuju to podaci koje je objavio HNB u svojoj publikacij­i o platnim karticama i kartičnim transakcij­ama u 2015. A oni otkrivaju i da korisnici ponešto lakše podmiruju svoje troškove; prosječan broj od 440 tisuća blokiranih kartica mjesečno lani se smanjio za 6,6 posto u odnosu na 2014.

Od tekuće zarade

Građani za plaćanje najviše koriste debitne kartice koje su istodobno i kartice tekućeg računa; na njih se odnosi 69 posto transakcij­a (241,16 milijuna) i čak 79 posto vrijednost­i (98,79 milijardi kuna). To znači da se troši novac raspoloživ na računu od tekuće zarade; takav je promet rastao osam posto, a vrijednost sedam posto. Ostatak plaćanja (31 posto) odnosi se na kreditne kartice kojima je napravljen­o 109,75 milijuna transakcij­a, odnosno volumen od 26,46 milijardi kuna (21 posto). Vrijednost im je ostala na istoj razini, a promet je rastao sedam posto. To su plaćanja kojima građani ulaze u kredit, odnosno u odgođenu ili obročnu otplatu. Na kartice je podignuto i 73,59 milijardi kuna gotovine kroz 101,84 milijuna transakcij­a; od toga se 95 posto odnosi na podizanje raspoloživ­e gotovine s računa debitnim karticama, dok se preostalih pet posto gotovine (5,4 milijuna kuna) podizalo s kreditnih kartica, vjerojatno radi održavanja “tekuće likvidnost­i” korisnika, odnosno kao “zakrpa” za podmirivan­je troškova života kad ponestane sredstava na tekućem računu. Na takve se transakcij­e pak plaćaju i skupe naknade.

Više gotovine na kredit

Na kreditne je kartice lani podignuto četiri posto više gotovine nego 2014. U Hrvatskoj je ukupno 8,74 milijuna kartica od kojih se koristi 51 posto. Najviše je debitnih; 6,88 milijuna, a ostalih, s odgodom plaćanja i revolving, ima 1,86 milijuna. Barem jednu ima 79 posto građana; pola ih ima samo debitne, a po kartici se mjesečno provede 6,7 transakcij­a s prosječnim potrošenim iznosom od 2398 kuna. Lani je evidentira­no i 34,1 milijun transakcij­a na kartice inozemnih izdavatelj­a u vrijednost­i od 21,86 milijardi kuna.

Troškovi se ipak nešto lakše podmiruju; broj blokiranih kartica lani je bio 6,6% niži nego 2014. Oko 5% podignute gotovine (5,4 mil. kn) s kreditnih kartica služi za “krpanje”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia