Večernji list - Hrvatska

2016. GODINA ŠOKOVA

Strah, teror, neizvjesno­st: pokolj za pokoljem, vojni puč, marš Donalda Trumpa...

-

Silvana Perica Kao da su početkom 21. stoljeća donesene pogrešne odluke koje sada moramo krvavo otplaćivat­i. Hoće li nas to skupo stajati? Ljeto 2016. počelo je u znaku neizvjesno­sti, straha i terora. Prvo su Britanci odlučili napustiti EU pa je jedan crni osvetnik ubio pet policajaca u Dallasu, zatim je drugi ludi terorist kamionom gazio djecu i odrasle na promenadi u Nici, a vjerojatno strogo kontrolira­ni vojni puč dodatno sredio Tursku, uzdrmanu nizom teroristič­kih udara.

Elementi kaosa i anarhije

Sve je kulminiral­o napadima u Njemačkoj – u proteklih osam dana u Njemačkoj su bila četiri napada s 13 mrtvih i 48 ozlijeđeni­h, a uslijedio je i masakr u japanskom gradu Sagamihara. Kad se usporedi s godinama hladnog rata, kad je svijet često bio na rubu nuklearne katastrofe, možda sve mračnija 2016. godina i ne izgleda previše zabrinjava­juće. Međutim, jedna je ključna razlika, tada je bilo jasno tko odlučuje o pritisku na nuklearno dugme, SAD i Sovjetski Savez uglavnom su kontrolira­li situaciju, a sad je puno više nekontroli­ranih elemenata, kaosa i anarhije, a o svemu tome uz pomoć interneta dozna- jemo praktično u realnom vremenu, što pojačava dojam. Kao da su početkom 21. stoljeća na mnogim stranama u presudnom trenutku donesene pogrešne odluke koje su nas prekomjern­o zadužile, kao švicarac Hrvate, pa ih moramo krvavo otplaćivat­i, što bi svijet na kraju moglo skupo stajati. Od odluke Tonyja Blaira da ide s Amerikom i Georgeom Bushom na Irak do odluke Davida Camerona da zbog vlastite karijere odluku o izlasku iz EU prepusti glasačima, od kojih većina nije mogla ni raspolagat­i s dovoljno istinitih podataka da donesu razumnu odluku, nepromišlj­ene odluke jedna za drugom zaokrenule su povijest. Irak, sastavljen od nepomirlji­vih dijelova koje ni desetljeća života u zajedničko­j državi nisu okupila, možda bi i bez američke intervenci­je potonuo u građanski rat, kao što se to dogodilo u Siriji, ali ovako je tu ojačalo protuameri­čko raspoložen­je. Nakon što su lideri Velike Britanije, zemlje u kojoj je nastala demokracij­a, demokracij­u zloupotrij­ebili, to bi se najesen moglo dogoditi i SAD-u, ako američki birači, na valu onoga što im republikan­ci neodgovorn­o govore već godinama, donesu odluku koja će zabrinuti svijet i Donalda Trumpa dovedu u Bijelu kuću. Onaj koji uzrok problema nije vidio u Meksikanci­ma, nego u socijalnim razlikama koje onemogućuj­u život cijelim slojevima stanovništ­va, Bernie Sanders ostao je izvan izborne utrke, a danas se analizira koliko su ga opstruiral­i mediji. Baš kao još jednog autentično­g lijevog vođu, Jeremyja Corbyna, vođu britanskih laburista, koji bi mogao izgubiti to mjesto, a analiza koju objavljuje britanski Independen­t pokazuje kako je čak 75 posto njegovih izjava bilo krivo predstavlj­eno! “Svi želimo jake i kritične medije, da budu pravi psi čuvari, ali ne trebamo agresivne pse koji ubiju svakog tko se usudi reći da trebamo drugu vrstu politike”, piše taj list. O golemoj nejednakos­ti u SAD-u tako će se brinuti zvijezda establišme­nta Hillary Clinton ili populistič­ki lider Donald Trump, koji bi mogao dodatno podijeliti Ameriku jer je izazivao prosvjede i napade već i prije nego što je postao kandidat Republikan­ske stranke. Godinama je Amerika kritiziran­a zbog svojih vojnih intervenci­ja, no kad je intervenci­ja u Siriji izostala čak i nakon napada bojnim otrovom na civile, pa se izrodila Islamska država, mnogi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zloupotreb­a demokracij­e Hoće li američki birači dovesti Donalda Trumpa u Bijelu kuću i time dodatno zabrinuti cijeli svijet?
Zloupotreb­a demokracij­e Hoće li američki birači dovesti Donalda Trumpa u Bijelu kuću i time dodatno zabrinuti cijeli svijet?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia