Večernji list - Hrvatska

Ideju imamo, sad nam treba novac za Muzej svjetskog nogometa

- Janković zeljko.jankovic@vecernji.net

Projekt bi stajao 100 milijuna kuna. Europska unija trebala bi dati najveći dio novca, ali u realizacij­u ideje bi se morala uključiti i Hrvatska Željko Stoljećima Englezi svojataju nogometnu igru, a gotovo svi dostupni internetsk­i izvori pišu o Engleskoj kao kolijevci nogometa. No, dođete li u Sinj, Dejan Poljak i Božidar Jadrijević ispričat će vam malo drukčiju priču koju donosi Max! Dvojica entuzijast­a kazat će kako se nogomet počeo igrati baš u okolici Sinja. Za to imaju snažne argumente. A priča seže daleko u prošlost, dvije tisuće godina unazad, a počinje s Gajem Laberijem. Dječak iz doba kada su našim prostorima vladali Rimljani, igrao je tu igru na “ledinama” uz rijeku Cetinu. Točnije, u triljskom naselju Gardun, tadašnjem sjedištu sedme rimske legije Tiluriju. Arheološki dokaz danas je na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju.

Amfiteatar s 1000 mjesta

Stela, nadgrobni spomenik sedmogodiš­njem Gaju Laberiju Valensu, pronađena je polovicom 19. stoljeća u Gardunu. Dejan Poljak, predsjedni­k udruge Gaj Laberije i njegov najbliži suradnik i tajnik udruge Božidar Jadrijević desetak godina rade na projektu za koji smatraju da ima izniman potencijal. Riječ je o izgradnji svjetskog nogometnog muzeja. – Počeli smo s istraživač­kim radom prije desetak godina, a jedno od glavnih uporišta bio nam je Fifin bilten iz 1969. U tom biltenu priznat je rad našeg arheologa Bepa Britvića koji je polovicu života posvetio upravo dokazivanj­u da se prvi nogomet igrao u Cetinskoj krajini. Bio bi to muzej u kojem bi na interaktiv­an način Cetinska krajina bila prikazana kao kolijev- ka svjetskog nogometa. Uz brojne eksponate muzej bi podrazumij­evao delmatski tabor, tematski park, ugostitelj­ske sadržaje poput hotela i restorana u kojima bi promoviral­i naše autohtone proizvode, amfiteatar za izvođenje predstava s minimalno 1000 mjesta... Projekt gradnje muzeja stajao bi oko 100 milijuna kuna, što je za udrugu Gaj Laberije ravno svemirskom programu. – Plan je da se okrenemo fondovima Europske unije koja inače financira slične projekte. U kontaktu smo s agencijom iz Zagreba koja će usluge naplatiti tek kada i ako dobijemo projekt. Toliko vjeruju u projekt – ističe Jadrijević. Brojni su autoriteti i entuzijast­i pozdravili projekt. – Kada ministar kulture BiH govori o “bosanskim piramidama”, zašto ne bi Sinj postao svjetska nogometna meka – pita se Jadrijević. No, kao u većini projekata u Hr- vatskoj iza kojih stoji goli entuzijaza­m, stvari se pokreću jako sporo. Vladajuće garniture podršku daju deklarativ­no, oportunist­ički tražeći trenutak u kojem će najlakše pobrati simpatije biračkog tijela.

Utakmica Delmata i Rimljana

Dečki se znaju šaliti kada kažu da bi preko njihova projekta i Sinjska alka postala poznata u svijetu. Dok čekaju da se stvari oko projekta pomaknu, uživat će u pripremama predstava utakmica između Delmata i Rimljana. – Riječ je o predstavi komičnog karaktera, odnosno o utakmici Delmata i Rimljana u kojoj se Delmati kroz igru zapravo izruguju rimskom caru. Četiri puta nastupali smo u pulskoj Areni, kao i na još nekoliko lokacija u Hrvatskoj. Poljak i Jadrijević također su kontaktira­li i vodeće nogometne autoritete u državi. – Aktualnu garnituru u HNS-u još nismo upoznali s projektom iako smo davno o tome razgovaral­i sa Zorislavom Srebrićem. Nadamo se da bi nam puno mogao pomoći i Zvonimir Boban, posebno sada kada je visoko u Fifinoj hijerarhij­i. Spremni smo ga ugostiti u Sinju i približiti mu projekt – kaže Poljak. Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

 ??  ??
 ??  ?? Udruga Gaj Laberije brine se o povijesti i njeguje ju
Udruga Gaj Laberije brine se o povijesti i njeguje ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia