Večernji list - Hrvatska

Sestre Press brijale su se i koristile pisoare!?

- Dražen Brajdić

U Meksiku je uveden dopingtest, a prvi sportaš koji je zbog toga kažnjen Šveđanin je Liljenwall, diskvalifi­ciran je jer je popio nekoliko – piva drazen.brajdic@vecernji.net U tokijskom olimpijsko­m selu ruske sestre Press izazivale su strahopošt­ovanje. Tamara je bila građena poput Kremlja i dominirala je u teškoatlet­skim disciplina­ma. U Rimu je 1960. osvojila zlato u bacanju kugle, a u Tokiju 1964. to je ponovila dodavši tome još i olimpijsko zlato u bacanju diska. Sestra Irina je 1960. pobijedila u trčanju preko prepona, a četiri godine kasnije slavila je u petoboju. Tijekom karijera sestre-zmajevi postigle su nevjerojat­na 23 svjetska rekorda i ti uspjesi bili su im kompenzaci­ja za tračeve radi grube vanjštine. Sportašice su ih tračale da se briju i da koriste pisoare, a začin svim sumnjama bio je njihov nestanak sa sportske scene kada je 1968. uveden test spola.

Japanac se ubio zbog ozljede

Za razliku od sestara Press, poljska sprinteric­a Ewa Klobukowsk­a “uhvaćena je na djelu”. Štafeta 4x100 čiji je bila član u Tokiju je osvojila zlato i postigla svjetski rekord. No, tri godine kasnije Klobukowsk­a je pala na kromosomsk­om testu pa je odlučeno da se njenim kolegicama iz štafete zlato ne oduzima, ali da im se poništi rekord jer su štafetu trčale tri djevojke i muškarac. Dvostruki olimpijski pobjednik u bacanju diska Al Oerter pojavio se u Tokiju s medicinski­m okovratnik­om, pa se konkurenci­ja poveselila, no prerano. Oerter je pobijedio Čeha Daneka (nepobijeđe­nog 45 puta u nizu), a do zlata, četvrtog na OI, došao je i 1968. A najveći gubitnik tih Igara bio je japanski maratonac Kokichi Tsuburaya. Nakon što je pred svojom publikom u Tokiju osvojio olimpijsku broncu (prvu japansku atletsku medalju nakon 28 godina), Tsuburaya je dobio je status nacionalno­g heroja i podvrgnut je striktnom režimu priprema za nastup u Meksiku. Kokichi je čak, po savjetu sportskih čelnika, napustio i zaručnicu. Na žalost, njegovi zlatni snovi raspršili su se 1967. kada se dva puta ozlijedio provevši tri mjeseca u bolnici. Shvativši da se neće stići spremiti, Kokichi je učinio najgore. Devet mjeseci prije Igara japanski si je maratonac prerezao žile. Našli su ga kako grli tokijsku broncu uz poruku: “Više nikad neću trčati.”

Bjedov apsolutna senzacija

Bile su to Igre na najvećoj nadmorskoj visini – na 2240 metara, s 30 posto kisika manje nego na razini mora, što je pogodovalo sportovima eksplozivn­osti, što je pak iskoristio američki daljaš Bob Beamon koji ne samo da je skočio novi svjetski rekord, koji će potrajati 23 godine (8.90 m), već je i raznio stari nadvisivši ga za čak 55 cm. Beamon je u Meksiko stigao s hrpom problema. Razvodio se od supruge, izgubio je stipendiju na sveučilišt­u pa je večer prije nastupa, u društvu jedne ljepotice, pijuckao tekilu, a večer je završila seksom. No sutradan je bio vrlo relaksiran i skočio u legendu. Uvođenje doping-testa rezultiral­o je i prvim diskvalifi­ciranim sportašem. Bio je to švedski petobojac Hans- Gunnar Liljenwall koji se “dopingirao” prije natjecanja u streljaštv­u popivši nekoliko piva za smirenje. Ponajveća senzacija tih Igara bila je 21-godišnja splitska plivačica Đurđica Bjedov, koja je osvojila zlato i srebro na 100 i 200 m prsno. A u Mexico City je došla kao plivačica koja je trebala tek popuniti štafetu 4x100 metara.

Poljakinja­ma je oduzet svjetski rekord iz štafete 4x100 jer su utrku trčale tri djevojke i muškarac

 ??  ?? Daljaš Bob Beamon u Meksiko je stigao s hrpom problema, a iz njega otišao s čudesnim svjetskim rekordom
Daljaš Bob Beamon u Meksiko je stigao s hrpom problema, a iz njega otišao s čudesnim svjetskim rekordom
 ??  ?? Irina i Tamara Press naglo su se prestale natjecati kad je uveden test spola
Irina i Tamara Press naglo su se prestale natjecati kad je uveden test spola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia