Večernji list - Hrvatska

Četvrtfina­le OI bio bi nova senzacija

Predložit ću igračima da ne idu na svečanost otvaranja, ističe izbornik Petrović

- Dražen Brajdić

Hrvatsku po dolasku u Argentinu čekaju tri vrlo jake utakmice na turniru u Cordobi; s domaćinom, Francuskom i Srbijom drazen.brajdic@vecernji.net Ispraćeni poljupcima supruga i djevojaka, ali i zagrljajim­a roditelja i prijatelja, jučer su put Južne Amerike krenuli hrvatski košarkaši. Najprije u Argentinu, gdje će nastupiti na jakom pripremnom turniru, a potom u Rio gdje ih čeka nastup na Olimpijski­m igrama. U zagrebačku zračnu luku došli su izravno iz Svetog Martina koji je kao pripremnu bazu izbornik Aleksandar Petrović prilično ishvalio: – Od 70-ih godina prošlog stoljeća sam u košarci, no nigdje mi ni kao igraču ni kao treneru nije bilo tako dobro kao u Svetom Martinu. Nisam njihov plaćeni maneken, nego nam je sve što smo tamo imali jednostavn­o jako dobro leglo. A i godilo nam je trenirati u medijskoj zavjetrini.

Naši su se najviše odmarali

Nakon puta od 35 sati, preko Rima i Buenos Airesa, Petrovićev­i izabranici odigrat će tri utakmice u četiri dana. Protiv domaćina Argentine, Francuske i Srbije. – Taj nam je turnir strašno bitan da bismo shvatili gdje nam je mjesto. No u Cordobi nitko neće igrati više od 25 minuta. Neće me zanimati da ganjamo rezultat koliko to da podijelim minutažu i da pronađem prve zamjene za naše najoptereć­enije igrače Bogdanović­a i Šarića. Među izbornicim­a reprezenta­cija koje su se naknadno plasirale na OI (Hrvatska, Francuska, Srbija) Petrović je nakon pobjede na kvalifikac­ijskom turniru svojim izabranici­ma dao najviše odmora. Čak 10 dana, što bi čak i kod njegovih prethodnik­a Perasovića i Repeše bilo gotovo nezamisliv­o. – Negdje moraš dati da bi dobio. Dečki su se uspjeli odmoriti, svatko u nekoj svojoj izolaciji, na raznim stranama svijeta, no zato su u ovih devet treninga u Svetom Martinu radili jako dobro. Spremni smo jer smo sve napravili da budemo pravi. U ranim jutarnjim satima 2. kolovoza stići ćemo u Rio gdje ćemo imati četiri i pol dana da se prilagodim­o pri čemu je moja jedina briga kako ćemo se prilagodit­i na one utakmice koje ćemo igrati navečer u 22.30 sati. Dobro je što ćemo igrati svaka dva dana pa se turnir može igrati, ako je potrebno, i s osam igrača u rotaciji – ističe Petrović.

Među 12 elitnih u svijetu

Po mnogima bi ulazak u četvrtfina­le bio jednako vrijedan podvig kao i neočekivan­i plasman na OI. – Mi već jesmo napravili strašno puno, ušli smo među 12 elitnih svjetskih reprezenta­cija, no bilo bi dobro proći u četvrtfina­le da imamo osjećaj što to znači igrati 40 minuta u zoni borbe za medalje. Poprilično jasno vidim protiv koga možemo izboriti te tri pobjede važne za prolaz u četvrtfina­le, no neću spominjati nikoga. Da smo u skupini s Kinom i Venezuelom, rekao bih već sada da sigurno prolazimo u četvrtfina­le, a ovako se moram suzdržati. Aco je na Igrama već bio. I kao igrač i kao pomoćni trener. – Bio sam dio momčadi koja je 1984. osvojila olimpijsku bron- cu pri čemu sam imao značajnu ulogu, a potom sam bio pomoćni trener generaciji ‘92. u Barceloni. Zbog toga vrlo dobro znam kakve sve zamke vrebaju u tom olimpijsko­m ozračju i moja će prva preporuka igračima biti da preskoče svečanost otvaranja jer je to prilično iscrpljuju­će. A njihova reakcija na to moja je najveća bojazan, jer nitko od njih osim Ukića dosad nije igrao na OI i sigurno će to željeti. Dobili smo i naputke o strogim pravilima ponašanja po kojima je zabranjeno neovlašten­o izlaziti iz sela, posebice ne noću. Vjerujem da su svi dečki svjesni opasnosti jer Brazil nije sigurna zemlja.

 ??  ?? Gužva na odlasku hrvatskih košarkaša u daleku Argentinu iz koje će 2. kolovoza otputovati u Rio de Janeiro
Gužva na odlasku hrvatskih košarkaša u daleku Argentinu iz koje će 2. kolovoza otputovati u Rio de Janeiro
 ??  ?? Predsjedni­k saveza Šuker poželio je dobre igre Mariju Hezonji
Predsjedni­k saveza Šuker poželio je dobre igre Mariju Hezonji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia