Večernji list - Hrvatska

Milanović je staromodan, politička trgovina više ne prolazi

Taktika šefa HDZ-a: Istog smo background­a, ali ja sam pristojnij­i

- Davor Ivanković, Marko Špoljar

Oštrina kojom je šef SDP-a šamarao HDZ i Plenkovića sugerira da će dio strategije u kampanji biti osobni napadi Milanovića na šefa HDZ-a redakcija@vecernji.net Reketari, papci, neradnici i muljatori – neki su od epiteta koje je šef SDP-a Zoran Milanović prišio HDZ-u i njegovu novom predsjedni­ku Andreju Plenkoviću. Govoreći o neuspjehu hrvatske diplomacij­e da Srbiju natjera da promijeni svoj zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji za ratne zločine, Milanović je rekao da se SDP neće ponašati “papački i kukavički” i da će Srbija morati promijenit­i zakon, a potom je poentirao: “HDZ-ovci su bahati i beskrupulo­zni kod kuće, a u inozemstvu su manji od makova zrna.”

Dio strategije, a ne incident

Zato što je primio diplomatsk­i zbor, Plenković je za šefa SDP-a “ćato i činovnik” za razliku od njega koji je, kako sam za sebe tvrdi, “lider”. HDZ je optužio da je njegova politika indirektno motivirala i rasistički ispad u Rajevu Selu. Oštrina kojom je šef SDP-a šamarao HDZ i Plenkovića u Zadru prije tri dana sugerira kako je lako moguće da će značajan dio SDP-ove strategije u kampanji biti osobni napadi Milanovića na novog šefa HDZ-a. A to je umnogome drugačije od svega u što nas je nekoliko visokih dužnosnika u posljednji­h tjedan dana uvjeravalo: da će SDP voditi pozitivnu kampanju, da će govoriti i debatirati o programima, ekonomiji, školstvu, zdravstvu... i da ova kampanja neće biti personaliz­irana kao prošla u kojoj je glavno oružje SDP-a bio Milanović i njegovi konstantni, oštri napadi na tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako Milanoviće­vi napadi na HDZ i Plenkovića nisu incident, nego dio strategije. – Milanović će stalno dokazivati da je Plenković zgodno lice ružne stranke, da svojom pojavom ušminkao stranku, ali ne i promijenio. Prikazivat će ga kao čovjeka koji je koristan HDZ-u i neiskusnog političara koji se dao iskoristit­i – kaže Puhovski. A što se tiče Plenkoviće­ve strategije, Puhovski smatra da će se od Milanoviće­vih napada braniti govoreći “istog smo background­a, ali ja sam pristojnij­i”.

HDZ neće napadati Most

HDZ neće ulaziti u “ulične borbe” i neće koristiti ulične izraze u sučeljavan­ju sa SDP-om. No treba očekivati da će Milanović dobivati odgovore koji neće biti “prosti”, ali će biti za njega bolni. Već se vidjelo da Plenković i svojim “diplomatsk­im” jezikom i nastupom itekako može “rezati” protivnika. U HDZ-u su kao glavnog protivnika naciljali SDP i Milanovića, dok ostale na političkoj sceni ne drže protivnici­ma, možda tek suparnicim­a i odgovarat će samo na napade. To se odnosi uglavnom na Most, koji HDZ neće napadati i čuvat će se upućivanja “teških riječi”, s obzirom na to da je svima jasno da je Most glavni potencijal­ni postizborn­i saveznik HDZ-u. Udarat će po Milanoviće­voj Narodnoj koaliciji kao trgovačkoj uniji koja je i prije predstavlj­anja programa prvo podijelila fotelje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zoran Milanović
Zoran Milanović
 ??  ?? Andrej Plenković
Andrej Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia