Večernji list - Hrvatska

Sindikati ne vjeruju da bi SDP radnicima podigao plaće

Poslodavci: Pravo je pitanje je li to uopće moguće ostvariti

- Redakcija@vecernji.net

HDZ: Ovo što smo vidjeli u novinama skup je pojedinačn­ih mjera bez cjelovitih rješenja te one ne mogu biti odgovor na izazove Josip Bohutinski, Lidija Kiseljak, Marko Špoljar Program Narodne koalicije – Siguran smjer za Hrvatsku, čije je najznačajn­ije dijelove jučer objavio Večernji list, izazvao je različite reakcije. Neki su na taj program reagirali kao na još jednu lijepu listu predizborn­ih obećanja, u kojoj kao i obično nisu navedeni konkretni programi realizacij­e, dok su druge razljutila neka od tih obećanja, poput onoga o ukidanju članarina u komorama.

Treba ići dalje od želja

Predsjedni­k Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tako kaže da je taj program opet hrpa predizborn­ih obećanja koje treba uzeti s rezervom. Narodna koalicija, primjerice, obećava povećanje minimalne plaće za 500 kuna, na 3000 kuna, povećanje neoporeziv­og dijela dohotka na 3000 kuna, što bi sve trebalo ići u korist radnika. No Sever im baš i ne vjeruje. Kaže da sindikalna iskustva govore da je SDP svaki put kad je bio na vlasti najveće rezove radio na radničkim pravima, što nikako ne odgovara socijaldem­okratskoj stranci. – Kad smo im mi, dok su bili na vlasti, predlagali povećanje minimalne plaće, slušali su poslodavce koji su bili protiv toga pa su povećali minimalac za samo nekoliko desetaka kuna. Imali su dakle već priliku povećati minimalac – govori Sever. Dodaje da bi nam se povećanje neoporeziv­og dijela dohotka opet moglo vratiti kao bumerang jer se jedinice lokalne samouprave financiraj­u iz tog poreza pa onda taj manjak prihoda nadoknađuj­u prirezima, ukidaju potpore. Sever postavlja pitanje vode li u Narodnoj koaliciji računa o tome. Predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec za najavu Narodne koalicije da će do kraja 2018. ukinuti obvezu plaćanja doprinosa za HOK kaže da bi bila smiješna da nije žalosna. Na takvo što već dugo upozorava i HGK, jer i komore u ostalim zemljama koje su ukinule članarinu, opet je vraćaju. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a Davor Majetić kaže da će HUP tražiti od stranaka da predoče i konkretne programe realizacij­e i ljude koji će ih provoditi jer se tek na temelju toga može ocjenjivat­i realnost ostvarenja svega što se sada obećava biračima. – Stranke navode puno toga što misle da birači žele čuti pa obećavaju veće plaće, veće mirovine, manje poreze, više novca za zdravstvo... No, pravo je pitanje kako sve to ostvariti. Da bi se neka proračunsk­a izdvajanja mogla povećati, neka druga treba smanjiti, da bi se snizile neke stope poreza, ako se ne smanjuju proračunsk­a izdvajanja, onda treba naći druge izvore proračunsk­ih prihoda – zaključuje Majetić. Program Narodne koalicije u Mostu nisu htjeli komentirat­i, a HDZ-ova šefica za izradu njihova programa Ivana Maletić rekla je da je ovo što smo vidjeli u novinama skup pojedinačn­ih mjera bez cjelovitih rješenja te stoga one, blago rečeno, ne mogu biti pravi odgovor na izazove s kojima se Hrvatska suočava.

“Dio plana je bizaran”

– Navedimo bizaran primjer: u mjerama zapošljava­nja pišu o ulaganju od 3 milijarde kuna, a samo iz Europskog socijalnog fonda imamo za tu svrhu na raspolagan­ju gotovo dvostruki iznos!? Oni kao da ne znaju da od lipnja poduzetnic­i mogu preko HBOR-a dobiti kredite za investicij­e uz kamatnu stopu 0,5%, a da je sufinancir­anje iz EU fondova projekata mikro, malih i srednjih poduzetnik­a povećano s 35- 45 posto na 85 posto. Ništa od toga nisu, a i dalje ne znaju napraviti – rekla je Maletić.

Sever: Minimalne plaće Milanoviće­va Vlada ranije nije htjela povećati, a sada to nudi Majetić: Ako se snize neke stope poreza, treba naći druge izvore proračunsk­ih prihoda

 ??  ?? Siniša Hajdaš Dončić glavni je kreator SDP-ova predizborn­og programa DAVOR MAJETIĆ
Siniša Hajdaš Dončić glavni je kreator SDP-ova predizborn­og programa DAVOR MAJETIĆ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia