Večernji list - Hrvatska

‘Odlazni terminal’ za mlade je u svim zemljama isti

Iskrenost, jednostava­n i lak prelazak iz umjetnosti u realnost, vrijednost je beogradske predstave

- Bojana.radovic@vecernji.net

U dilemama o životu u Srbiji (u kojoj mladi i obrazovani loše prolaze) ili odlasku iz nje prepoznala se i zagrebačka publika Bojana Radović “Odlazni terminal” predstava je mladih glumaca. O mladima i za mlade. Govori o možda i najvećem problemu aktualnog trenutka – ostati ili otići. Riječ je o tekstu Jelene Paligorić koji je režirala Tea Puharić, predstavi koju smo vidjeli u sklopu Ljetnih noći Teatra Exit u Muzeju za umjetnost i obrt, a koja je nastala u koprodukci­ji beogradsko­g Umjetničko­g kolektiva Vuk Stefanović Karadžić i organizaci­je ISPAD Centra za interaktiv­nu umjetnost.

Strast za igrom

Bila je to ujedno i prilika da zagrebačka kazališna publika upozna mlade beogradske glumce, koje nema prilike često vidjeti na gostovanji­ma u svome gradu, a zbog toga treba ponovno pohvaliti izbor Matka Raguža i ovoljetnu smotru Exita, koja se uskoro bliži kraju. U “Terminalu” smo vidjeli Bogdana Bogdanović­a, Stefana Uroša Tešića i Jelenu Puzić u tri glavne uloge te Aleksandra Jovanovića, Goricu Regodić i Predraga Kotura. Glazbu je skladao Matija Anđelković, koji je i izvodi, zajedno s Lukom Lopičićem, Mihajlom Živojinovi­ć i Marijom Lukić. Ekipu treba pohvaliti zbog stra- sti za igrom, unatoč trenucima zbunjenost­i pred distancira­nom zagrebačko­m publikom. No, treba priznati i da su imali nesreću što ih je kiša u posljednji trenutak otjerala sa scene u atriju MUO “pod krov” kazališta Exit, u kojem očito nije bilo dovoljno vremena za novu probu pa su se u izvedbi “borili” s točnim pozicijama na sceni i sa svjetlima. Ostaje ipak konačan dojam da smo vidjeli uistinu potentne mlade glumce koji bi od nekog boljeg teksta stvorili i mnogo veću kazališnu čaroliju.

Trenutak istine

Sama priča, naime, odviše je predvidlji­va, s nedovoljno razrađenim likovima. Osvaja trenutkom u kojem glumci izlaze iz svojih uloga te govore neki svoj “tekst”. Naime, pred kraj predstave oni od likova postanu “obični” ljudi, oni koji jednostavn­o govore o svim mukama života u sadašnjem vremenu, u sadašnjoj Srbiji. U njihovim dilemama o životu u Srbiji (u kojoj mladi i obrazovani loše prolaze) ili odlasku iz nje s kartom u jednom smjeru prepoznala se i zagrebačka publika – ne samo ona mlada. Ta iskrenost, jednostava­n i lak prelazak iz umjetnosti u realnost, najvažniji je element ove predstave, vrijednost zbog koje ona, očito, postaje i regionalni hit. To redateljsk­o rješenje Tee Puharić i osobnosti mladih glumaca razlozi su zbog kojih smo u Zagrebu trebali vidjeti “Odlazni terminal”, kao i da bismo se upoznali i s izvaninsti­tucionalni­m kazališnim radom u susjedstvu.

 ??  ?? Mladi nezavisni glumci Bogdan Bogdanović, Stefan Uroš Tešić, Jelena Puzić, Aleksandra Jovanović, Gorica Regodić i orkestar
Mladi nezavisni glumci Bogdan Bogdanović, Stefan Uroš Tešić, Jelena Puzić, Aleksandra Jovanović, Gorica Regodić i orkestar
 ??  ?? Predrag Kotur u ulozi stjuardese, svojevrsni je vodič kroz priču
Predrag Kotur u ulozi stjuardese, svojevrsni je vodič kroz priču

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia