Večernji list - Hrvatska

ŠIBENIK Narodna Republika Bono s 26 kvadrata najmanja je na svijetu

- Srđan Hebar

Bonska Republika, za razliku od Malnarove Peščenice, ima ustav, grb, zastavu i himnu, hvale se ministri koji ne sjede u političkim foteljama, nego na barskim stolcima Željko Malnar imao je Republiku Peščenicu, a u šibenskoj Masnoj ulici – niknula Narodna Republika Bono. Samoprogla­šena, također... Prođe kraj nje svatko tko u Šibeniku prošeta prema katedrali. Ne može se promašiti. – Dobro došao u Republiku Bono. Mali smo, najmanji na svijetu, ali se ne damo. Zasad nam je teritorij na 26 metara kvadratnih – dočekuje me na barskoj stolici svog kafića ‘Republika Bono’ ministar turizma Damir Žaja Džaja (52). Pokazuje ljepote države – prstom. Ne diže se sa stolca.

Terasa je u Hrvatskoj

– Teritorija­lno smo podijeljen­i na šank, prostor za konzumacij­u i WC. Terasa je u koncesiji susjedne, prijateljs­ke, Hrvatske – govori. Upoznajem me s bonskom vladom okupljenom za dva stola, redom su to direktori šibenskih festivala, ravnatelji šibenskih srednjih i glazbenih škola, profesori veleučiliš­ta... – Mi nemamo ministarsk­e fotelje, nego barske stolce – kažu i pokazuju mi da sjednem s njima. Pričaju aktualnost­i i kako će, nakon Brexita, rado uskočiti u EU. – Da popunimo slobodno mjesto i da EU do kraja prodrmamo... Fondovi nas ne zanimaju jer nemamo nijednog nezaposlen­og! – ponosno se hvale. S kime ste u boljim odnosima, Obamom ili Putinom, raspitujem se. – Uvijek s Putinom! Prva nas je priznala Republika Sjeverna Koreja, pa Kina, Venezuela... – pričaju i skidaju Ustav, obješen iznad šanka. Imaju i pečat. – Čuvar pečata je Aron, ali dobio je poziciju preko veze, zbog nepotizma. On je kućni ljubimac premijera – govore mi tihim glasom. – A gdje je premijer? – pitam. – U službenom posjetu susjednoj

 ??  ?? Djevojke se slikaju pred “Republikom” (lijevo), a unutra ministri spremni na zabavu (gore), odajući šibenski duh koji ne umire ni na plaži (desno)
Djevojke se slikaju pred “Republikom” (lijevo), a unutra ministri spremni na zabavu (gore), odajući šibenski duh koji ne umire ni na plaži (desno)
 ??  ?? Turisti navrate u Republiku Bono dok razgledava­ju znamenitos­ti Šibenika
Turisti navrate u Republiku Bono dok razgledava­ju znamenitos­ti Šibenika
 ??  ?? Ljepota i zabava
Ljepota i zabava
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia