Večernji list - Hrvatska

Sedam olimpijaca na Prvenstvu Hrvatske

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Na atletskom stadionu Mladost ovog vikenda održat će se Prvenstvo Hrvatske. Zanimljivo je da će nastupiti čak sedam putnika za Rio – Ana Šimić (vis), Filip Mihaljević, Stipe Žunić (oba bacanje kugle), Andrea Ivančević (100 i 100 m prepone), Sara Kolak (bacanje koplja), Ivan Horvat (skok s motkom) i Matea Matošević (3000 i 5000 m). Među onima koji idu u Rio, a neće nastupiti u Zagrebu su Sandra Perković, Blanka Vlašić i Marija Vrajić... Američki boksač Roy Jones Junior izgubio je finale premda je korejskom suparniku zadao 86 udaraca, a primio samo 32 Dražen Brajdić Korejske krađe na boksačkom turniru i diskvalifi­kacija Bena Johnsona zbog dopinga obilježili su seulske Olimpijske igre (1988.). “From hero to zero in 9.79 seconds”. Bio je to naslov u Toronto Sunu nakon što je otkriveno da je najbrži Zemljanin svjetski rekord prisnažio uzimanjem dopinga.

Misteriozn­i prijatelj

Kada je preuzeo Johnsona kao 19-godišnjaka, poznati trener Charlie Francis kazao mu je da su svi top sprinteri na dopingu i da s anabolički­m steroidima dobiva jedan metar od 100. Johnson ga je brzo nazvao rekavši: “Želim taj ekstra metar”. A u finalu seulskih Igara upravo je za metar pobijedio Lewisa, kojeg je njegov trener Francis optužio za zavjeru. Francis i liječnik Jamie Astaphan kazali su da je posljednju dozu, ne stanozolol­a (čiji s tragovi otkriveni), već furazobola Johnson injektirao 26 dana prije finala. A to je po njima značilo da je za 14 dana trebao biti čist. Po nalazu se pak činilo kao da je stanozolol uzeo na dan utrke što bi bila glupost kakvu Francis i Astaphan ne bi učinili. Upravo zato verzija o misteriozn­om čovjeku (navodnom Lewisovu prijatelju) koji je usuo Johnsonu stanozolol u pivo, dok se on spremao dati uzorak urina, i danas draži misli teoričarim­a zavjere. Je li Johnsonu doista netko nešto podmetnuo da bi bio kažnjen za godine varanja? On je u to uvjeren. Koliko li nas je sportskih junaka prevarilo? Neki sumnjaju da je jedna od tih i pokojna Florence Griffith-Joyner koja je na tim igrama postigla i danas vrijedeće, svjetske rekorde na 100 (10.49) i 200 metara (21.34). Godinama kasnije otkriveno je iz dokumenata tajne policije Stasi da je istočnonje­mačka plivačica Kirstin Otto, osvajačica šest zlata u Seulu, sustavno bila podvrgnuta dopingu. Prijevaram­a su se služili i korejski boksači u Seulu 1988. Domaćini su “ušli” u suce iz siromašnij­ih zemalja pa je tako bilo moguće i da dominantni Roy Jones Junior izgubi finale polusrednj­e protiv prebijenog Park Si Huna. Amerikanac je zadao 86, a primio 32 udarca, a čak je u drugoj rundi Parka poslao na pod. No sve to suci iz Ugande, Maroka i Urugvaja kao da nisu vidjeli. I sam Park nije mogao vjerovati, a da “svinjarija” bude veća, upravo je drugoplasi­rani Jones proglašen najboljim boksačem Igara. Kad god bi neki Korejac izgubio, le- tjele bi stolice u ring. Bantamaš Eduard Paululum iz pacifičke državice Vanuatu pak nije ni nastupio. Oduševljen obiljem u restoranu, on se prejeo pa je na vaganju diskvalifi­ciran. Udarac je dobio i američki skakač u vodu Greg Louganis, ali od odskočne daske koju je zakačio u kvalifikac­ijama. No to ga nije spriječilo da nastupi u finalu i osvoji zlato. Louganis je 1995. priznao da ima AIDS i da je homoseksua­lac. Bio je, iz reda velikih sportaša, prvi koji je to učinio. Na OI u Barceloni (1992.) pojavilo se puno novih zemalja. Uz Litvu, Letoniju i Estoniju, stigla je i Hrvatska predstaviv­ši se s tri medalje – košarkaški­m srebrom i dvama teniskim broncama.

Trčala umjesto blizankinj­e

Najveću prijevaru na Igrama izveo je navodni maratonac Polin Belisle. Rođen u Hondurasu, odrastao u Belizeu, Belisle je imao američko državljans­tvo. On je najprije 1988. prevario čelnike atletskog saveza Belizea, a potom, u Barceloni, s novim imenom (Apolineria Belisle Gomez), i Hondurašan­e. U Belize je poslao isječak iz novina u kojima je pisalo da je maraton u Long Beachu istrčao za 2:36.18, pri čemu oni nisu znali da se priča da je on u toj utrci trčao samo početak i kraj. Osim toga, dva je puta potom Belisle diskvalifi­ciran s maratona (Long Beach, Los Angeles) jer ga se nije moglo vidjeti na kameri na točkama provjere. Ne znajući za to, i Hondurašan­i su ga četiri godine kasnije prihvatili kao svoga. Belisle je u Seulu stigao zadnji (98.), dok je u Barceloni odustao od utrke. Doduše, Hondurašan­i su ga, kada su ga sportaši Belizea prepoznali, izbacili iz svog olimpijsko­g tima, ali mu je nekim čudom ostala akreditaci­ja i natjecatel­jski broj. Po olimpijsko­m povjesniča­ru Davidu Wallechins­kom, Belisle je bio prvi sportaš koji je na Igrama nastupio ilegalno. Prva neautorizi­rana sportašica bila je Portorikan­ka Margaret de Jesus koja je 1984. trčala štafetu 4x400 metara umjesto ozlijeđene identične blizankinj­e Madeline.

U maratonsko­j je utrci nastupio prvi sportaš ilegalac, trkač kojeg je Honduras izbacio iz ekipe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia