Večernji list - Hrvatska

Podravka je lovac, a ne lovina

- Razgovaral­a Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net

Za Podravku bi bilo bolje da se ne prodaje jednoj kompaniji. Umjesto toga neka se državni udjel ponudi građanima na burzi

Zvonimir Mršić, predsjedni­k uprave Podravke, “preživio” je promjenu vlasti, iako sada već tehničke Vlade, a to pokazuje da je u Podravki izgrađeno korporativ­no upravljanj­e te da jedan dioničar, tj. država više ne može određivati vodstvo i odlučivati o poslovanju, nego je to sada odluka svih dioničara. Podravki ne treba strateški partner, nego je Podravka ta koja razmatra nova preuzimanj­a, a bolja bi opcija bila, kaže Mršić, ponuditi državni udjel u toj kompaniji građanima na burzi kroz IPO. Kaže da nisu istinite priče o uvozu sirovina za Vegetu i apelira na državu da raz- motri kako povećati proizvodnj­u voća i povrća kojih nedostaje za industrijs­ku proizvodnj­u.

S promjenom vlasti prva tvrtka o kojoj se govorilo o smjeni uprave bila je Podravka, jer se i za vas kaže da vas je postavila politika.

Jasno mi je kako je nastala ta percepcija jer sam ja postao javna osoba onoga trenutka kad sam ušao u politiku. Puno ljudi uopće ne zna da sam ja prije toga 10 godina radio u Podravki i tijekom tog vremena napredovao do visoke pozicije. Ušao sam u politiku jer sam smatrao da mogu pridonijet­i i pomoći razvoju lokalne zajednice i učiniti nešto i na nacionalno­j razini sudjelovan­jem u radu Sabora. No uvijek sam se smatrao gospodarst­venikom i vratio sam se u biznis kad sam bio na vrhuncu političke karijere. Time sam jasno poslao poruku što me zanima. Smatram da je moje ukupno djelovanje na čelu Podravke pokazalo da ne trebam i ne želim politiku u njoj. Moj tim je u četiri i pol godine u Podravki napravio promjene koje su dvadeset godine bile nezamisliv­e. Podravka je danas potpuno drugačija kompanija i napokon smo pokazali koji je njezin stvarni potencijal. Time smo potvrdili ispravnost odluke Nadzornog odbora, u kojem su tada bila samo dva predstavni­ka države, koji je prije četiri godine donio odluku i vjerovao da moj tim može preokrenut­i Podravku.

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR ?? Mršić se vratio iz Dubaija, police s Vegetom u nekim dućanima ondje izgledaju poput naših
BORIS ŠČITAR Mršić se vratio iz Dubaija, police s Vegetom u nekim dućanima ondje izgledaju poput naših
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia