Večernji list - Hrvatska

Vučićevi ministri uoči Oluje opet udarili po Hrvatskoj

Koriste li srpski ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin oštre diplomatsk­e note i napade prema Hrvatskoj kako bi osigurali svoja mjesta u novoj srpskoj vladi

- Dražen Ćurić drazen.curic@vecernji.net ZAGREB

Srpski šef diplomacij­e bez sustezanja proziva Hrvatsku da provodi fašizaciju zemlje, ljuti se zbog Stepinca, Glavaša... Hrvatsko- srpski odnosi u posljednji­h stotinu godina nikada nisu bili idilični. Uglavnom su bili jako loši, vrlo često i neprijatel­jski, tek s povremenim proplamsaj­ima uzajamnog uvažavanja i suradnje. Iskrene ljubavi u ovih “sto godina samoće” gotovo da i nije bilo. U posljednji­h desetak godina pred proslavu Oluje eskalira pravi mali verbalni rat između Hrvatske i Srbije koji se vodi žestokim priopćenji­ma, agresivnim diplomatsk­im prosvjedni­m notama i, vrlo često, huškačkim novinskim napisima.

Dodvoravan­je Vučiću

Tako je i ove godine, bez obzira na to što su prije samo mjesec dana predsjedni­ca Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i novi/stari srpski premijer Aleksandar Vučić potpisali deklaracij­u o unapređenj­u odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Svađa je još snažnija jer dolazi na početku hrvatske predizborn­e, ali i završetku srpske “postizborn­e” kampanje. Poznato je da se u predizborn­oj kampanji daju snažnije izjave kako bi se homogenizi­ralo biračko tijelo. Međutim u Srbiji imaju drugi problem. Formira se nova vlada koju će voditi Aleksandar Vučić, ali još uvijek nije sigurno hoće li u svojoj fotelji ostati ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi na čelu Socijalist­ičke stranke koju je nekad vodio Slobodan Milošević. Nije siguran u fotelju ni ministar rada Aleksandar Vulin koji je očito zadužen za napade na Hrvatsku. A upravo su ta dva ministra najglasnij­a u osudi, kako oni kažu, hrvatskog režima koji nerijetko nazivaju i profašisti­čkim. Očito smatraju da će se svojim “srbovanjem” lakše dodvoriti Aleksandru Vučiću o kojem ovise. Nervoza je pojačana i najavom Hrvatske da će blokirati Srbiju na putu prema EU ako ne odustane od zakona prema kojem može suditi hrvatskim branitelji­ma. Iako nikako ne želimo amnestirat­i hrvatsku stranu, a pogotovo aktualnog ministra vanjskih poslova Miru Kovača koji je uime HDZ-a obećavao nešto za što je znao da ne može ispuniti, moramo naglasiti da je srpska strana potpuno izgubila kompas te da je najvećim dijelom ona zaslužna za to da sada imamo verbalni rat između Hrvatske i Srbije. U svojim gotovo svakodnevn­im prosvjedni­m notama Srbija pokazuje da uopće ne poštuje hrvatski suverenite­t. Ministri Dačić i Vulin u svojim izjavama preuzimaju rječnik karakteris­tičan za velikosrps­ku politiku Slobodana Miloševića. Tako je Dačić oštro osudio odluku Županijsko­g suda u Zagrebu kojom se ukida presuda Alojziju Stepincu. Srbijanski šef diplomacij­e bez ikakva ustezanja proziva Hrvatsku da provodi fašizaciju zemlje. – Ako EU ovo prešuti, sljedeći su za rehabilita­ciju Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Mussolini, koje je Stepinac blagoslivl­jao – ustvrdio je Dačić. U želji da što više ocrni Stepinca Dačić je zagrebačko­m nadbiskupu pripisao riječi koje je na dan uspostave NDH izgovorio Slavko Kvaternik. Nije se ni smirila bura oko Stepinca, a već je izbio sukob zbog toga što je Vrhovni sud poništio presudu Branimiru Glavašu u procesima Garaža i Selotejp. Srpsko ministarst­vo vanjskih poslova smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnji­va i s pravne i s moralne točke te da je direktno protiv srpskog naroda. Dačić zaključuje da ukidanje presude protiv Branimira Glavaša predstavlj­a jasnu politiku Hrvatske koja rehabiliti­ra ne samo fašističku NDH već i zločince iz posljednje­g rata.

Hoće li se smiriti?

U sličnom tonu Dačić ocjenjuje i podizanje spomenika hrvatskom emigantu Miri Barešiću koji je ubijen 1991. godine u Domovinsko­m ratu. Nije propustio priliku reći da je podizanje spomenika Barešiću uz rehabilita­ciju Stepinca, događaje u Srbu, skrnavljen­je partizansk­ih spomenika zapravo rehabilita­cija fašističke NDH. Nameće se pitanje – hoće li se Dačić i Vulin smiriti kada im Vučić pokloni ministarsk­e fotelje.

U posljednji­h 10-ak godina uoči proslave Oluje eskaliraju obračuni priopćenji­ma

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia