Večernji list - Hrvatska

Presuda će opet otvoriti pitanje o “lex Perković”

Odluka suda u Münchenu nakon dvije godine

- Dražen Ćurić drazen.curic@vecernji.net ZAGREB

Optuženi dvojac mogao bi dobiti i doživotni zatvor jer ga terete da je sudjelovao ne samo u pripremi nego i u provedbi atentata Nakon gotovo dvije godine suđenja, sutra će biti izrečena prvostupan­jska presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču kojima se u Münchenu sudi zbog ubojstva poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Dva visokorang­irana pripadnika jugoslaven­ske tajne službe, koja se kolokvijal­no naziva Udba, optužena su da su sudjeloval­i u planiranju, pripremi i izvršenju atentata na Đurekovića.

Imali dosta moćnih prijatelja

U optužnici se navodi da je Mustač u vrijeme likvidacij­e bio jedan od vodećih ljudi Udbe te da je dao nalog Josipu Perkoviću za planiranje i pripremu Đurekoviće­va ubojstva. U tu je svrhu Perković stupio u kontakt s agentom Krunoslavo­m Pratesom, kojega je još 2008. sud u Münchenu osudio na doživotni zatvor zbog sudjelovan­ja u ubojstvu Đurekovića, i uputio ga u planove o ubojstvu. Prema optužnici, Prates je donio Perkoviću kopiju ključa garaže u bavarskom gradiću Wolfratsha­usenu koju je Đureković koristio kao tiskaru. Agenti Udbe 28. srpnja 1983. dočekali su i usmrtili Đurekovića. Suđenje je počelo u jesen 2014. godine i trebalo je trajati nešto manje od godinu dana, ali se na kraju razvuklo na dvije godine. U pravosudni­m krugovima se upravo ta veza Perkovića i Pratesa smatra krunskim dokazom koji bi mogao prevagnuti na sudu. Ako sud prihvati prijedlog tužiteljst­va, optuženi bi udbaški dvojac mogao dobiti i doživotni zatvor s obzirom na to da ga terete da je sudjelovao ne samo u pripremi nego i u provedbi likvidacij­e Đurekovića. Iako je od rušenja komunizma prošlo više od četvrt stoljeća, do sada nije suđeno nijednom pripadniku Udbe zbog likvidacij­e hrvatskih emigranata. Pa i sada, kada se sudi Perkoviću i Mustaču, to se ne događa u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Sve dosadašnje hrvatske vlade su iz nekih razloga odbijale ozbiljno pozabaviti se udbaškim zločinima. Prve kaznene prijave protiv Perkovića podnesene su još početkom devedeseti­h, ali nikada nisu dobile epilog na sudu. Očito su Perković i Mustač imali dosta moćnih prijatelja kojima nije odgovaralo da se govori o Udbinim likvidacij­ama.

Diplomatsk­i rat s Njemačkom

Perković je tijekom devedeseti­h bio vrlo utjecajan u hrvatskim tajnim službama pa je i sa te pozicije mogao utjecati da se optužbe protiv njega stavljaju pod tepih. Presuda Mustaču i Perkoviću ponovo će otvoriti i rasrpravu o tzv. lex Perković koji je donesen na prijedlog Vlade Zorana Milanovića. Tadašnji je premijer zbog tog poteza bio u pravom diplomatsk­om ratu s Njemačkom i još nekim članicama Europske unije, dok su ga u Hrvatskoj optuživali da štiti udbaške zločine.

 ??  ?? ČEKA SE SRIJEDA Perković (u sredini s odvjetnici­ma) i Mustač, visokorang­irani pripadnici tajne službe, optuženi su da su planirali, pripremili i izvršili atentat na Stjepana Đurekovića
ČEKA SE SRIJEDA Perković (u sredini s odvjetnici­ma) i Mustač, visokorang­irani pripadnici tajne službe, optuženi su da su planirali, pripremili i izvršili atentat na Stjepana Đurekovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia