Večernji list - Hrvatska

Novi migrantski val u Europu preko Turske u listopadu?

Ako im EU ne ukine vize, Ankara prekida dogovor o izbjeglica­ma

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net ZAGREB

Ministar Bekir Bozdağ: Njemačka više nema pravo držati lekcije Turskoj o demokracij­i, vladavini prava, ljudskim pravima i slobodi

Migrantski val, koji je zaustavlje­n sporazumom između Europske unije i Turske sklopljeni­m 18. ožujka, mogao bi ponovo zapljusnut­i Europu nakon što su visoki dužnosnici i Turske i Europske komisije ovih dana otkrili da je sporazum trenutačno na vrlo krhkim nogama. Predsjedni­k EK Jean- Claude Juncker u razgovoru za austrijski list Kurier rekao da postoji “velik rizik” od urušavanja sporazuma s Turskom, a turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu u razgovoru za njemački Frankfurte­r Allgemeine Zeitung upozorio je da će se Turska povući iz sporazuma ako EU ne usvoji bezvizni režim za Turke. Obećano ukidanje viza je, pak, dalje nego što se prije činilo.

Prijetnje i ultimatumi

– Rizik je velik. Uspjeh sporazuma zasad je krhak. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan nekoliko je puta nagovijest­io da želi prekinuti sporazum. Ako se to dogodi, možete očekivati da izbjeglice ponovo stoje na vratima Europe – rekao je Juncker. On je priznao da je Turska ispunila svoje obveze u zaustavlja­nju prelaska neregularn­ih migranata s turskih obala na grčke otoke. EU je zauzvrat sporazumom obećao da će ukinuti Turcima vize za schengensk­u zonu čim Turska ispuni 72 uvjeta za to te da će pojačano preseljava­ti sirijske izbjeglice legalnim putem izravno iz Turske u zemlje članice EU. Obje stvari teku vrlo sporo ili nikako. Najveća prepreka ukidanju viza kontroverz­ni je turski zakon o borbi protiv terorizma koji dopušta da se pod optužbom za terorizam pritvaraju, primjerice, i novinari, što je za EU neprihvatl­jivo. No Turci inzistiraj­u na tome da im EU mora ukinuti vize. – Ako ne dođe do vizne liberaliza­cije, bit ćemo prisiljeni povući se iz dogovora o vraćanju migranata i sporazuma od 18. ožujka – rekao

Bavarska: Kad je riječ o ispunjenju 72 uvjeta za ukidanje viza – nismo na turskom bazaru

je ministar vanjskih poslova Çavuşoğlu dodajući da od Bruxellesa očekuje odluku u listopadu. Günther Oettinger, europski povjerenik iz Njemačke blizak kancelarki Angeli Merkel, izjavio je nedavno da ne smatra da će EU ukinuti vize za Turke ove godine. Andreas Scheuer, glavni tajnik bavarske stranke CSU, kaže da ukidanje viza trenutačno ne dolazi u obzir. – Prijetnje i ultimatumi postali su novi stil ponašanja Erdoğanove Turske. Ali kad je riječ o ispunjenju 72 uvjeta za viznu liberaliza­ciju, nismo na turskom bazaru – rekao je Scheuer.

Sve napetiji odnosi

Napetosti između Turske i Njemačke pojačane su jer su vlasti u Berlinu zabranile Erdoğanu da putem videolinka govori na skupu svojih pristaša u Kölnu. Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdağ nazvao je njemačku odluku “sramotnom” te dodao da “Njemačka više nema pravo držati lekcije Turskoj o demokracij­i, vladavini prava, ljudskim pravima i slobodi”.

 ??  ?? Više od 40.000 Turaka dalo je podršku predsjedni­ku Erdoğanu na mitingu u Kölnu
Više od 40.000 Turaka dalo je podršku predsjedni­ku Erdoğanu na mitingu u Kölnu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia